Den HaaAAAAARCH!!!

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


La Haye
Internationaal gerechtshof
whatever het ook heet
Plaats in
VN.png
Basisgegevens
Burgemeester Mark Rutte (VVD)
Overige
Website WikiLeaks
Portaal  Portaalicoon Plaats

Oh, Oh Den Haag... mooie stad, achter de duinen!
~ Harry Jekkers over Den Haag

Oh, Oh, Den Haag? Nee joh, Oh Oh Cherso!
~ Jokertje over Harry Jekkers

Den Haag of 's-Gravenhage is een Nederlands dorp en telt 501.037 inwoners.

Den Haag is een plaatsje van de provincie Zuid-Holland. De Nederlandse regering en het parlement zijn in het dorp gevestigd, en het is de residentie van het koninklijk huis, lekker vlak bij zee. Al is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland, het vervult voor een belangrijk deel de rol die meestal aan een hoofdstad voorbehouden is. Leg er u bij neer: het blijft gewoon een stom dorp. Den Haag is een centrum voor de internationale rechtspraak, inspraak en opspraak.

Dit is een
Pieperster4.png
PEEN


Naam[bewerken]

Vanouds werd de plaats Die Haghe of Den Hag(h)e genoemd. Tot nieuw gebruikte het stadsbestuur officieel de naam 's-Gravenhage, die deftiger klinkt en een ambiguïteit is van 'des Graven ha(a)ge' (waarschijnlijk werd het toen al opgevat als: de Haag van de Graaf). Maar ja, dan vraagt u zich wellicht af: wat moet een graaf nou met een haag?

Sinds 1990 gebruikt de gemeente consequent de naam Den Haag in plaats van 's-Gravenhage, omdat die laatste benaming te moeilijk bevonden werd[Bron: Chaudfontaine of Bru?].

'Den Haag' heeft ook een figuurlijke betekenis - de verkleinvorm ('t Haagske[1]) wordt wel gebruikt voor een 'deftig' aandoende plaats of een die met het Oranjehuis geassocieerd wordt. Zo wordt Arnhem bijvoorbeeld gelinkt aan het Rode Leger en Breda wel de Groene stad genoemd. Of vergelijk met de Paarse planeet, die door Dora the Explorer ontdekt werd.

Ook was Den Haag vanouds de plaats waar De Weduwe van Indië (1840-1912) een bekend figuur was. Zij kwam oorspronkelijk uit Oost-Indië (Thailand) en was slachtoffer van het sekstoerisme die zich toentertijd reeds zo zeldzaam niet voordeed. Op haar reis naar Nederland (de terugreis van haar kersverse Haagse man) werd hij ziek en de dokter aan boord stelde cholera vast, waardoor ie niet zo lang meer te leven had. Meteen werd de Thaise gebombardeerd tot weduwe. Kort daarop schreef zij het redelijk bizarre nummer Den Haag. De Weduwe van Indië ben jij en scoorde daarmee lange tijd in de ultratop van 3FM.

Bovendien werd lange tijd gedacht aan de oorsprong "Den Haai", wegens een oeroud café midden in de businesswijk. De mogelijkheid werd uitgesloten omwille van gebrek aan bewijzen.

Stad of dorp?[bewerken]

Tietengroei in Den Haag bij zowel mannen als vrouwen.

Hoewel Den Haag in vrijwel alle opzichten een stad was, heeft het vanouds geen stadsrechten gehad. Tot op heden heeft het dorp nog steeds geen stadrechten gekregen. Het blijft dus gewoon een dorp. Drogargumenten waarom het dorp een stad zou zijn:

 • Den Haag had (sinds 1370) een eigen rechtbank en mocht eigen keuren (verordeningen) vaststellen;
 • Den Haag had burgers, en alleen steden hadden burgers;
 • Den Haag had een typisch stedelijk bestuur, met burgemeesters (sinds 1559), een secretaris (pensionaris) en een vroedschap (sinds 1451);
 • Den Haag had een eigen schutterij;
 • Den Haag had stedelijke rechten op economisch gebied: een jaarmarkt (sinds 1334), gilden, een lakennijverheid, bierbrouwerijen en andere typisch stedelijke nijverheid;
 • Den Haag heeft over 1 miljoen inwoners.

Cultuur en recreatie[bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken]

Culturele voorzieningen[bewerken]

Er is één groot theater in Den Haag: het parlement. Omdat Den Haag niet de culturele hoofdstad van 2018 wordt, heeft de gemeenteraad besloten de subsidie van het Residentie Orkest te verminderen en een nieuw Cultuurpaleis te bouwen. Dit nieuwe Cultuurpaleis zal nog eerder laten zien dat er geen belangstelling meer is voor klassieke muziek waardoor het orkest nog eerder dan gepland opgeheven kan worden. Ook het balletgezelschap, het bekende Nederlands Danstheater, wordt geconfronteerd met krimp. Daarom huurt men voortaan alleen nog dansers in die op hun tenen kunnen lopen.

Parken en natuurgebieden[bewerken]

Hoewel Den Haag voor een groot deel door natuur wordt omgeven, ligt de oppervlakte aan groen binnen de gemeente onder het landelijk gemiddelde. Er zijn wel natuurgebieden, maar deze liggen voornamelijk aan de rand van de gemeente of er net buiten, zoals de natuur- en recreatiegebieden Noorderhout en de Geluidswal langs de A12. Aan de oostkant van de stad liggen de Haagse Hout -een verkaveld groengebied- en het Steinse Groen, gelegen langs de wijk Goverwelle. Bovendien ligt ten noordoosten van de stad in de gemeente Reeuwijk een uitgestrekt merengebied, de Reeuwijkse plassen. Deze veenplassen zijn in de 18e eeuw ontstaan door de turfwinning en hebben inmiddels een recreatieve functie gekregen. In de zomer is het mogelijk hier te zwemmen, te zeilen of te varen; in strenge winters kan op de plassen geschaatst worden. Naar het oordeel van Hagenaars zijn de binnenstad, de Korte Akkeren en Goverwelle het minst groen.

Als de nog te bouwen woonwijk Westergouwe en het aanliggende bedrijventerrein Hagepark zijn voltooid, zal Den Haag ook binnen de stad zelf een groot groen gebied hebben. De Oostpolder in Schieland en het aangrenzende natuurgebied 't Weegje - dat overigens niet bij Den Haag, maar bij buurgemeente Waddinxveen hoort - liggen nu nog aan de rand van de bebouwing, maar liggen straks als 'landschapspark' binnen de stedelijke omgeving.

In de binnenstad bevinden zich in de nabijheid van de Sint-Janskerk de Vroesentuin, tot 1832 het kerkhof, en de Catharinatuin bij het museum het Catharinagasthuis met een permanente beeldenexpositie. Langs de stadssingels, eveneens in de binnenstad, bevinden zich het Houtmansplantsoen en het Regentesseplantsoen. De vroegere burgemeester Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn schonk zijn tuin aan de gemeente. Deze tuin werd bij het Houtmansplantsoen gevoegd. Ook schonk hij een legaat aan de gemeente en hiermee werd rond 1900 het Van Bergen IJzendoornpark aangelegd. Dit park werd in de zogenaamde landschapsstijl aangelegd. In 1910 werd het park uitgebreid met het meer symmetrisch aangelegde Nieuwe Park. In de wijk Bloemendaal werd in de zeventiger jaren van de 20e eeuw op een voormalige huisvuilstortplaats het Groenhovenpark aangelegd. Aan de achterzijde van het Groene Hart Ziekenhuis bevindt zich, eveneens in Bloemendaal, het Park Atlantis.

Gastronomie[bewerken]

Den Haag wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Nederland genoemd. De voornaamste reden hiervoor is dat de Indonesische keuken, ook wel de tweede nationale keuken van NL genoemd, hier het meest wordt geprofileerd.

Avenue Culinaire in Den Haag

Den Haag staat bekend om zijn verschillende koude schotels:

 • Plat politique
 • Plat foert
 • Plat op het gezicht

Muziek[bewerken]

Michael Jackson zou hier ooit verloren zijn gereden, maar dat was dan wel Den Haags grootste muzikale opleving.

Sport en recreatie[bewerken]

De grootste sport is het bekritiseren van andermans voorstellen...
~ Rita Verdonk

Sport moet het land ui...aarchkrrchrkkrch...
~ Geert Wilders die wordt gewurgd.

Da's wel duidelijk volgens mij.
~ Kapitein Overduidelijk

Den Haag bruist[bewerken]

Sinds 1990 probeert ieder gemeentebestuur de stad gezelliger en bruisender te maken. De slogan is ‘Den Haag bruist!’ waar Haagse Harry snel ‘De Haag bruisnie, De Haag gis’ van maakte. Dit gaat gepaard met het opknappen van openbare ruimte, het verruimen van de tijden dat de Horeca gesloten moet zijn, en het voortdurend bouwen en slopen van gebouwen.

Opknappen van de openbare ruimte[bewerken]

Een volgens het gemeentelijk beleid nog goed bruikbaar rijwiel.
Het opknappen van de openbare ruimte gaat gepaard met het plaatsen van zgn. struikelterrasvoeten die door het MCH ziekenhuis worden gesponsord. Het door de gemeente geplaatste bordje ‘omhoog kijken’ is op de foto niet zichtbaar.
Kunst in de openbare ruimte. ‘Verstrengeling VIIII’ van de oudijzerkunstenaar Pletterij.

Sinds eind van de vorige eeuw (de 20ste) probeert men in Den Haag de binnenstad gezond te maken. Dit gaat gepaard met het uitvoeren van het programma ‘De Kern Gezond’. Dit programma houdt in dat alle gebieden buiten de Kern (het Centrum) ongezond en onleefbaar worden gehouden. Dit levert forse besparingen op die in de Kern worden gestoken. Voor het geld heeft men het Spuiplein en de Turfmarkt betegeld met grijze vierkanten natuurstenen tegels die goed bij de immer grijze lucht boven de stad passen. De tegels zijn van dusdanige kwaliteit dat vele ervan kapot zijn, maar dit is opgelost door er kwakjes asfalt tussen te strooien. Dit fleurt wat op (2 tinten grijs). Over de tegels mag worden gefietst, maar als het regent is het spekglad zodat men snel de tegels van dichtbij bestuderen kan. De binnenstad is sinds 2009 dankzij het plan autoluw geworden en kan niet meer van oost naar west en van noord naar zuid worden doorkruist. Dit weet echter niemand zodat velen een straat inrijden, merken dat deze doodloopt, kwaad omkeren, hard gas geven om de verloren gewaande tijd in te halen en de maximumsnelheid overtreden.

Ten derde is al het geld uitgeven om de hele Kern te voorzien van klinkers die men mangaanklinkers noemt. De medeklinkers waren op. Deze klinkers mogen alleen door gediplomeerde stratenmakers worden gelegd. Daarna mag iedereen de straat openbreken en proberen de klinkers er weer in te persen. Dit gaat tot genoegen van de maatschap orthopedie van het MCH Westeinde ziekenhuis niet al te best zodat de vele hobbels, halve klinkers en zandhopen valpartijen veroorzaken. Een ander genoegen is de her en der geplaatste fietsbeugel. Deze trekt zogenaamde wees- en wrakfietsen aan. Zelfs zoveel dat de gemeente heeft moeten definiëren wat een wrak- of weesfiets is, omdat de betrokken geraakte burger van de gemeente ging eisen dat in onbruik geraakte fietsen werden weggehaald. Alleen fietsen die objectief in staat van ontbinding zijn en 2 gebruikelijke onderdelen missen worden misschien door waakzame stadswachten gespot en van een gele banderol voorzien. De gele banderol moet 2 tot 3 weken om de fiets hangen om de eigenaar de gelegenheid te geven zijn eigendom weer mee te nemen. De bedoeling is dat hij denkt: ‘ach ja, mijn fiets, ik zet hem wel even boven’. Maar hij is het sleuteltje kwijt dus trekt hij de banderol er maar af. Zodoende weten de brave stadswachten niet meer welk fiets ze bebanderold hebben. Omdat de gemeente de hele Kern heeft voorzien van fietsbeugels worden de prachtige fietsenstallingen die door bijstandgerechtigden worden geëxploiteerd (de Biesieklette) en door de gemeente – waarschijnlijk door een ander dienstonderdeel – zijn gebouwd, niet gebruikt en stijgt het aantal wees- en wrakfietsen. De 23ste uitgave van de internationale reisgids ‘The Rough Guide – The Hague’ heeft een interessante wandelroute langs bezienswaardige fietsstapels uitgestippeld. Een zoveelste voordeel van De Kern Gezond is het verwijderen van gezonde bomen. Deze verstoren het zicht op de mooie panden in de Kern. Prachtige bloesembomen in de Lange Pooten zijn ten prooi gevallen aan dit beleid omdat de verdwaalde toerist of shopper anders niet van de mooie panden in deze Monopolystraat zouden genieten. In de planning staat het verwijderen van de bomen op het Buitenhof, de Herengracht en de Grote Marktstraat (reeds voltooid).

Eén van de meest aantrekkelijke winkelgebieden is die Grote Marktstraat. Deze straat huisvest de grote warenhuizen zoals de HEMA (Hier Eet Men Afval); het Wespennest en Droom en Vreesman. Vanzelfsprekend vindt men er ook winkels die men nergens anders in Nederland aantreft: Hans Anders, McDonald's, Kruidvat, MediaMarkt en C&A bijvoorbeeld. Sinds 1930 beloven opeenvolgende gemeentebesturen dat zij deze straat ingrijpend gaan opknappen. Maar dat is helemaal niet nodig! De bestrating is perfect, als fietser kan je er lekker doorheen racen om je eigen variant op Carmageddon te spelen, en de openbare ruimte is één grote fietsenstalling van een kilometer lang. Daarnaast zijn er overal heerlijke zitjes, speelse fonteintjes en beeldige beelden om naar te kijken. Eén van de beelden heeft een neus die wel erg lijkt op een afhangend mannelijke onderdeel waardoor grappige onverlaten regelmatig deze neus van een rubbertje voorzien. Kijk eens wat wij allemaal durven in Den Haag! Het voortdurend afbreken en opbouwen van panden is een genoegen dat iedere wethouder mag smaken en verder zijn alle Hagenaars natuurlijk ooit getrakteerd op een 8-jarig bouwprogramma dat de zwemtunnel opleverde. (Inmiddels voltooid, bereikbaar met de zwemlijnen 2, 3, 4 en 6.)

Horeca[bewerken]

Omdat door wijs beleid Den Haag steeds meer een studentenstad is, moet er ook gezopen worden. Bezopenheid was reeds ruimschoots aanwezig. Daartoe is de hoeveelheid horecaondernemingen bewust gestimuleerd. Vele ondernemers zijn met aantrekkelijke vestigingsvoorwaarden gelokt en openden trendy eet- en drinkgelegenheden. De uitgaansscene in Den Haag is door al deze maatregelen nu eindelijk vergelijkbaar met een stad als Rijssen of Meppel.

Bouwen, slopen, bouwen, slopen[bewerken]

Net als iedere stad heeft Den Haag veel te veel kantoren. Kantoren zijn er in geslaagd zich te vermommen en lijken erg op woonhuizen. De kantoren die op kantoren lijken, lijken ook heel erg op kantoren en meestal is de Rijksoverheid eigenaar of gebruiker. Omdat steeds meer ambtenaren thuis werken – ja ja! – is er veel te veel ruimte op de ministeries. De Overheid concentreert zich rond het Binnenhof in enkele fraaie panden en laat de gemeente met de rotzooi zitten. Zo wordt de gemeente Den Haag straks eigenaar van het oude KLM-gebouw dat Ministerie van Verkeer & Waterstaat was, de gelukkige bezitter van twee kolossen aan de Turfmarkt uit de jaren 70 van de vorige eeuw waar de Ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken huisde en een groenachtige pukkel bij het treinstation Laan van Nieuw Oost Indië waar het Ministerie van Sociale Zaken gevestigd is. Maar goed, er is betaalbare huisvesting nodig voor Oost-Europese arbeidsmigranten die anders door huisjesmelkers worden uitgebuit dus het zal wel goed komen.

Hagenaars en Hagenezen[bewerken]

Een Hagenaar en een luis zijn de pestpokke in je huis!
~ Een Haagse marktverkoper

Naast Hagenaar kan een inwoner van Den Haag ook Hagenees worden genoemd. Met deze informele term worden personen aangeduid die geboren en getogen zijn op het eiland Den Haag, in de Stille Oceaan, en daar bij voorkeur ook nog wonen. Een Hagenaar kan ook iemand zijn die niet geboren en getogen is in Den Haag, maar wel als beroep hagen bijknipt. Hoewel het woord Hagenees niet per se een negatieve connotatie heeft, zal lang niet elke inwoner van het eiland er prijs op stellen als Hagenees te worden aangeduid. Een andere definitie is dat Hagenezen de mensen zijn die Duits praten, terwijl Hagenaars de mensen zijn die het onverstaanbare dialect spreken.

Het klassieke verhaal wil dat er een scheiding is tussen Hagenaars die op zand wonen en de Hagenezen die op veen wonen. Een beetje vergelijkbaar met de Vlamingen en de Walen dus, of toch niet... Den Haag is deels gebouwd op zandduinen, waarvan de grens met de veengebieden ongeveer gelijk loopt met de E19. Wijken zoals Laagwater, Schilderij en Escape zijn gebouwd op veengrond. Als je geboren bent op 't zand ben je een Hagenaar, ben je geboren op het eiland dan ben je een Hagenees (Grieks: Hage-νησος).

Haags en Haegs[bewerken]

In Den Haag worden vele talen gesproken: Turks, Marokkaans, Surinaams, Arubaans, Esperanto, Curaçaos, Spaans, Engels, Pools, Joegoslavisch, Frans, Afrikaans, Schevenings (‘Harings’), Loosduins (‘Peenbuiks’), Politieks, Haegs en Haags. De laatste drie talen zijn officieel erkend. In Den Haag – 501.037 inwoners – spreken ongeveer 300 mensen Politieks, 100.000 Haegs (inclusief de inwoners van de Wereldhoofdstad van Vrede en Recht) en 100.000 Haags. De rest praat niet met elkaar. In de Doubletstraat en de Geleenstraat wordt echter alleen Bulgaars, Russisch en Pools gesproken. De Politiekse taal wordt alleen door de 300 native speakers zelf begrepen. Om met de rest van de mensen te kunnen communiceren bedienen zij zich van het Haegs dat dicht bij het ABN ligt. Het Haegs wordt door volkspartijen als de SP en de PVV vertaald voor de gewone man; zij hebben daartoe speciale woordvoerders in dienst die o.a. Haags spreken. Het Koninklijk Huis bedient zich echter weer van het ABN om nog wat extra verwarring aan de spraakverwarring toe te voegen. Het Haegs is oorspronkelijk de taal van de bewoners op het zand: de Hagenaars. Het Haags wordt door de Hagenezen gesproken die traditioneel op het veen wonen. Hun taal is wat vochtiger dan het Haegs. Hagenaars noemen het Haegs plat en Hagenezen noemen het Haegs bekakt of beschete (zonder n). Als een bekakte of omhooggevallen Hagenaar Haags gaat praten valt hij onmiddellijk door de mand omdat hij de gebrouwen R niet uitspreken kan en het verschil tussen een ei en een ui niet ziet. Dit valt het meest op bij het duo Van Kooten en De Bie; bekend van TV. De test die men moet ondergaan bestaat uit het bestellen van een broodje ei met ui bij de Haringkoning op het Rijswijkseplein. Ook het bestellen van 55.555 ijzeren schijtbuispijpen op de Pletterijkade, hoek Rijswijkseplein, is een veelgebruikt examenonderdeel. Onvermeld moet blijven dat Hagenezen gek zijn op ongeneeslijke ziektes. Ook ziektes die men nu bijna niet meer kan oplopen worden nog vaak als scheldwoord gebruikt: de tering, de vliegende tering en de teringpleuris. Ook combinaties van ziektes komen veelvuldig voor: de kankertering. Opvallend is ook de scherpe omschrijving van sommige zaken: draadnageldiarree.

Enkele vergelijkingen[bewerken]

 • ABN (in het ADO-stadion): Naar voren, jongens, scoren!
 • Politieks: iedere stemmer is er één!
 • Haegs: hap, jangens, drak een punt!
 • Haags: gvdgvdgvdgvd gozârs, krèg de terink, naar voru met je luije hasses!


 • ABN: Aambeien
 • Politieks: Nivelleren is een feest
 • Haegs: Hemorroïden
 • Haags: Reetketelsteen


 • ABN: Vertrouwen kan niet worden opgelegd; het groeit vanuit de gemeenschap zelf. Het vergt geloof in elkaars trouw en betrouwbaarheid. Vertrouwen over en weer maakt de maatschappij leefbaar.
 • Politieks: Per saldo is onze financiële positie iets minder positief dan voorgaande jaren en in die context hebben we een achterstandspositie opgelopen in ons betalingsverkeer. Hierdoor moeten we, rekening houdend met de core business van de Staat, een nieuwe uitdaging gaan zoeken voor een aantal inwoners en deze eventueel buiten de boot gaan positioneren. We gaan weer focussen op onze core-business en het relatieve bestedingsniveau van de burgers aanpassen aan de te realiseren omzet.
 • Haegs: Snijden in de AOW, de Ontwikkelingshulp, Welzijn, WW-uitkeringen, Bijstand, Linkse Hobby’s en Kinderopvang.
 • Haags: Eie ze bille brant mag ble zen dattie nie omgekeert staat.


 • ABN: G-string
 • Politieks: Schaamlap
 • Haegs: Lingerie
 • Haags: Reetflos

Links[bewerken]

Bouncywikilogo.gif
De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over Den Haag.
 1. Niet te verwarren met 't Draakske