Dinsdag

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dinsdagplaneet.JPG

Dinsdag is de eerste dag van de week die niet naar een planeet genoemd is, en werd gecreëerd om van de tweedagenweek af te zijn. Deze uitvinding is waarschijnlijk de oudste van de mensheid: tot vóór het verschijnen van deze diersoort nam het universum genoegen met een week van twee dagen. Aangezien één van deze twee een rustdag was, kan men de prehumane wereld niet helemaal ongelijk geven. De uitvinding moet dan ook aan een mens met mercantiele trekjes toegeschreven worden.

Zo de cultuur, zo de dinsdag[bewerken]

Miljoenen jaren van geleidelijke globalisatie hebben ervoor gezorgd dat de dagen van de week overal synchroon lopen, en even synchroon toegepast en gepast geëerd worden. Overal? Neen. Bij de Koemkwat-indianen, in de jungle van Barbados, even ten westen van Lima, is de dinsdag geen werkdag. De dinsdag heet daar zelfs niet "dinsdag", maar "antichaw". Deze afwijking van de internationaal gangbare regelgeving heeft zijn weerslag op de bevolking, die op dinsdag doelloos rondzwerft, niet wetende wat doen op deze dag, instinctief aanvoelend dat dit geen echte rustdag kan zijn. Het bruto nationaal product lijdt merkbaar onder dit gebrek aan efficiëntie.

Dinsdagplaneet[bewerken]

Omdat een weekdag zonder petemoei, patroonheilige of beschermplaneet maar een zielig iets is, kiemde bij de Totaal Waanzinnige Intens Kleverige Snackliefhebbers het idee om de dinsdag te associëren met de planeet Mars. De macht van deze lobby staat garant voor een spoedige realisatie, en binnenkort zal de dinsdag zich onder de hoge bescherming van deze planeet bevinden: zodra het wereldwijde oorlogsgeweld afneemt, wordt de door hen verlangde VN-resolutie hoogstwaarschijnlijk meteen gestemd.

De dinsdag in de wereldpers[bewerken]
Mag men dinsen op dinsdag?[bewerken]

Van oudsher een typische dinsdagactiviteit: het éénhandhoofdsteunen.

Toen de dinsdag een splinternieuw gegeven was, en er over niets anders werd gepraat dan over deze toevoeging aan de tweedagenweek, werd het dinsen als een heel normale uiting van vreugde beschouwd. De eerste wrijvingen omtrent het dinsen ontstonden toen de dinsdag totaal ingeburgerd was enerzijds, en het dinsen in bepaalde bevolkingslagen een status had gekregen die een schaduw begon te werpen op de zich tevens ontplooiende religies. De vertegenwoordigers van deze religies begonnen zich in het openbaar bijzonder negatief uit te laten over de praktijken die aan het oorspronkelijke dinsen waren toegevoegd, en lanceerden ondergronds allerlei geruchten over tijdens het dinsen uitgevoerde barbaarsheden zoals het opeten van kinderen en het drinken van bloed. De toelating tot, of de wenselijkheid van het dinsen is dus in grote mate afhankelijk van de macht van de lokale religieuzen. Wie een dringende behoefte tot dinsen voelt opwellen, of het niet kan verdragen dat de buurvrouw zich hieraan overgeeft, dient dus eerst uit te vissen welke religie de hoogste plaatselijke autoriteit bezit, en daar dan te rade gaan. Een tip: dinsen op andere dagen dan de dinsdag zal waarschijnlijk door elke religieuze machthebbende veroordeeld worden, Scientology uitgezonderd. Maar die zouden alles doen om religies, die zij, afhankelijk van de fiscale omstandigheden, al dan niet als collega's of concurrenten beschouwen, de voet dwars te zetten. Een tweede tip: probeer eens te zateren. Dit wordt zodanig weinig gedaan dat een mens zou gaan denken dat het niet bestaat.

Dinsdagactiviteiten[bewerken]

De heisa rond het dinsen heeft uiteindelijk deze bezigheid haar status als dinsdagactiviteit gekost. Daarentegen wél als dinsdagactiviteiten beschouwd, aanvaard en in sommige gevallen zelfs aangeraden, zijn de volgende:


DAGEN VAN DE WEEK

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag


Notenbalk[bewerken]