Domheid

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Niet te verwarren met de knuppel.

Domheid is een eigenschap van mensen die nodig is om de samenleving draaiende te houden. Domheid wordt in de DSM (handleiding voor Domme, Sukkelige Mensen) ook wel gecategoriseerd als een psychiatrische aandoening. Zonder domheid waren er geen consumenten die een zinloos product kopen zoals godsdienst (in de vorm van bij een kerk inschrijven), geen mensen die werken voor een te laag loon en geen mensen die geld uitgeven aan een cursus: 'Hoe verspil ik mijn geld?'. Om deze reden wordt er getwijfeld of domheid niet uit de DSM geschrapt moet worden, omdat het ook iets noodzakelijks is voor de samenleving.

Diagnostische criteria van domheid[bewerken]

Tenminste twee (of meer) items van de onderstaande lijst

  • Niet weten hoe je heet
  • De deur dicht doen als hij open moet
  • De deur open doen als hij dicht moet
  • Boodschappen doen als je teveel eten hebt
  • Een roze kleur hebben
  • Een zeester zijn

Verwarring tussen Alzheimer en domheid[bewerken]

Sommige mensen hebben weleens problemen om het onderscheid te maken tussen iemand met Alzheimer en iemand met domheid. Dit komt omdat de uitingsvorming van deze beide aandoeningen sterk op elkaar lijkt, als iemand bijvoorbeeld vraagt: 'Hoe heet ik?', is het moeilijk te zeggen of die persoon zijn naam nou vergeten is door een defect in de hersenen of echt te dom om zijn naam te onthouden.

Vrijpleiting van domme criminelen[bewerken]

De neurowetenschapper Dick Swaab heeft voorgesteld om criminelen die dom zijn los rond te laten lopen in de maatschappij, omdat ze er niks aan kunnen doen dat ze zo dom zijn. Het hooggerechtshof heeft al eens verschillende zaken gehad waarin criminelen zich beriepen op hun 'domheid', het vervelende was dat er allerlei wetenschappers hun woordje wilden komen doen over waarom ze vonden dat deze mensen vrijgelaten moesten worden, wegens hun domheid, die niet aan hen te wijten was. De rechter vond deze wetenschappers echter te dom en liet ze niet eens toe in de zaal. De rechtszaak die de wetenschappers vervolgens aanspanden tegen de rechter wegens partijdigheid stelde hen wel in het gelijk. Met het geld dat zij kregen voor de rechtszaak hebben ze geprobeerd om meer criminelen vrij te pleiten voor hun domheid met lobby-groepen.

Gelijkheid tussen domme en slimme mensen[bewerken]

Er zijn emancipatiegroeperingen die pleiten voor een gelijkbehandeling van domme mensen. Zo moeten mensen die een verhuisformulier inleveren, terwijl ze een pasfoto willen laten maken bij de gemeente een kans krijgen om opnieuw hun formulier in te mogen leveren.


Vopl.jpg
Geestelijke aandoeningen

Autisme · Domheid · Gilles de la Tourette · Paranoïa · Retardatie · Verliefdheid · Twijfel

Als u zelf geen geestelijke aandoening heeft kunt u gerust al deze pagina's lezen.
Zo wel, laat die stralen uit de TV u niet beïnvloeden en bezoek de lokale psychiatrische inrichting.