Donderdag

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Donderdagplaneet.JPG

Donderdag is de derde dag van de week die niet naar een planeet genoemd is, en werd gecreëerd om van de vierdagenweek af te zijn. Deze vondst, die zonder twijfel de derde van de mensheid mag genoemd worden (na die van de dinsdag en de woensdag wijst op een groeiende economie, waarin het aantal rustdagen tot een minimum dient herleid te worden. De verhouding werd inderdaad van 3-1 op 4-1 gebracht, tot meerder glorie van het kapitaal.

Zo de cultuur, zo de donderdag[bewerken]

Miljoenen jaren van geleidelijke globalisatie hebben ervoor gezorgd dat de dagen van de week overal synchroon lopen, en even synchroon toegepast en gepast geëerd worden. Overal? Neen. Bij de Bortsch-indianen, in de jungle van Guadalupe, even ten westen van Lima, is de donderdag geen werkdag. De donderdag heet daar zelfs niet "donderdag", maar " illapachaw". Deze afwijking van de internationaal gangbare regelgeving heeft zijn weerslag op de bevolking, die op donderdag doelloos rondzwerft, niet wetende wat doen op deze dag, instinctief aanvoelend dat dit geen echte rustdag kan zijn. Het bruto nationaal product lijdt merkbaar onder dit gebrek aan efficiëntie.

Donderdagplaneet[bewerken]

Een lobby zonder onderwerp is erger dan een café zonder bier en een Oncyclopedia zonder server samen. Daarom besloten de in realiteit gezicht- en naamloze, maar door onvriendelijke tegenstanders Zeurende Zageventen Zwalpen Zonder Zuiver Zicht genoemde lobby de Vlaamse artiest Urbanus in te schakelen om een goed lobby-idee te vinden. In een inspiratieloze bui ried deze hen aan om de donderdag te adopteren, aangezien een dag met zo'n naam dat wel kon gebruiken. Hij weigerde echter zijn naam daarvoor te lenen, en de beperkte fantasie van Z.Z.Z.Z.Z.Z. leverde maar één voorstel de "b" uit "Urbanus" weglaten, en ijveren om de donderdag aan de aldus gevonden planeet te koppelen. Na lang zoeken kwamen zij er ook achter wáár zij konden lobbyen om deze koppeling internationaal aanvaard te zien: de UNESCO. Zodra deze instantie een gaatje ziet tussen de duizenden aanvragen om bescherming van materieel en immaterieel patrimonium, zal hier zeker werk van gemaakt worden. Beloofd.

De donderdag in de wereldpers[bewerken]
Mag men donderen op donderdag?[bewerken]

Nee, dit is geen donderdagactiviteit, al zou er wel eens gedonder kunnen van komen.

Dit is een der zeldzame vragen uit het domein van "De zin des levens" waarop elke sterveling altijd al het antwoord heeft geweten, en dat is een volmondig "Ja!". Het is ook de enige vraag waarop men volmondig mag antwoorden, want verder wordt wereldwijd bijzonder bestraffend neergekeken op praten met de mond vol. Inderdaad: terwijl over het dinsen en het woensen hevige debatten gaande zijn, weet iedereen dat donderen op donderdag niet alleen toegelaten, maar zelfs aangeraden is. Op donderdag mag men donderen zo veel, zo vaak, zo lang, wanneer en waar men maar wil. Ervaren donderaars weten dat afdonderen een heel eigen charme heeft, terwijl opdonderen dan weer dat tikkeltje méér heeft. Het donderen tijdens het eten vereist een zekere subtiliteit, die de tegenpool is van de robuustheid die getoond wordt bij het donderen bij een blauwe hemel. Een donderaar die al iets van de wereld gezien heeft, weet dat donderen in Rome niet hetzelfde beeld oproept als donderen in Keulen, hoewel beide steden hun charmes en bezienswaardigheden hebben, zeker tijdens het donderen. Deze voor de donderdag zo typische bezigheid kent slechts één kleine beperking: wie wil donderen op andere dagen, dient rekening te houden met de weersomstandigheden. Op vrijdag kan men niet ongestraft donderen wanneer er geen wolkje aan de lucht is, een omstandigheid waarop de overtreder onmiddellijk zal worden gewezen door de plaatselijke weerman.

Donderdagactiviteiten[bewerken]

Het donderen is zodanig als donderdagactiviteit in het collectief geheugen gebrand, dat niemand het nodig acht om deze bezigheid ook nog eens in een lijstje met donderdagactiviteiten op te nemen. Welke wél in zo'n lijstje thuishoren, zijn de volgende:


DAGEN VAN DE WEEK

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag