Eris

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eris is een planeet in het sterrenbeeld Loekie de Leeuw
~ Henk, de buurman van Chriet Titulaer's achterneef, en daar dan weer een vriend van over Eris

Eris is een zwaar en zwaar geheim en zwaar klein en klein geheim hemellichaam. Ze is genoemd naar Stichting Ideële Reclame, omdat het voorheen als een goede reclamesponsor werd gezien. Alleen heeft men de afkorting SIRE achterstevoren geschreven, waardoor de naam in 'Eris' veranderde. Men vermoedt dan ook dat de bekendste bewoner van Eris Loekie de Leeuw is, terwijl bijna niemand weet dat op Eris ook Jomanda's kaboutergeesten wonen, die een rechtstreekse straalverbinding hebben met Tiel.

Ontdekking aan de hemel[bewerken]

De ontdekking van dit verborgen lichaam was te danken aan het debacle van de Vierde Reparatie van de Derde Gerepareerde Lens van de welbekende Hubble-telescoop. Sterrenkundige Grietje Tietenraar (die haar naam niet echt mee had, maar wel zeer bekwaam in sterren en spotten was gespecialiseerd als pas afgestudeerde mediaster, in de richting sterspotjes dus) had de twijfelachtige eer het vlekje op de Hubble-lens (de Bubble) voor het eerst te zien. Omdat poetsen niet hielp en Glassex niet werkte besloot ze te doen alsof ze een nieuw object had gezien. Ze zei:

Er is ....
~ Grietje over het vlekje voor de lens

Ze maakte haar zin niet af, want ze bedacht net op tijd dat de reclamecodecomissie wellicht meeluisterde. Echter werden haar woorden opgevangen door een assistentcameraman, en hij schreef subiet de Mini Ster van Cultuur een uitgebreid verslag, waarin hij gewag maakte van deze nieuwe ontdekking aan de hemel. Zo ontstond het geheime project er-is-meer, dat zeker na Roswell tot grote opschudding onder mililitairen wereldwijd leidde.

Animatie van een tv-scherm waarop te zien is hoe de eridianen feest vieren. Duidelijk zichtbaar is de paringsdans van de twee trolletjes, die elkaar gevonden schijnen te hebben iets linksboven in beeld

Eris is dus slechts 1x waargenomen (en of die waarneming betrouwbaar is laten wij in het midden), en er geldt een stricte geheimhoudingsplicht omtrent de aard van alles wat ook maar met Eris te maken zou kunnen hebben. Sommige boze tongen beweren dat Eris de enige vierkante planeet in ons zonnestelsel is. Anderen claimen dan Eris slechts bewoonbaar is tussen 00:01 en 23:59, omdat rond de Erismiddernacht het filmpje met haar projectie op aarde moet worden teruggespoeld.

Hemeltjelief![bewerken]

Eris behoort volgens aanhangers van Grietje, de Gritisten, tot de dwergplaneten. De bevolking van eris zou bestaan uit Erispigmeetjes, Eristrolletjes, Kabouteristen en filmsterretjes. Eris zou geen manen hebben, slechts ronddraaiend gruis en geruis vergezellen haar in haar drukke baan. Eris is dan ook zo klein dat men denkt dat een speldeknop die in de ruimte verdwaalt Eris wel eens uit haar baan zou kunnen stoten.

Trivia[bewerken]

Eris heeft tot vele uitspraken van onder andere grote bekendheden geleid:

  • "Eris of eris niet, dat is de vraag" - William Shakespeare
  • "Is er ...." - beschroomde kantoorbeambte die zich stillekes afvraagt of er nog (....koffie.... paperclips.... papier.... snipperdag... etc) is.
  • "Je hebt Eris en ballen. Als de bal ook vierkant was, sja dan was het doel misschien wel rond." - Johan Cruijff