Eurovisiesongfestival

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de zangwedstrijd.

Het Eurovisiesongfestival of Grand Prix de la Chanson Eurovision is een jaarlijks terugkerend liedjesfestijn. Het was een initiatief van Ludwig van Beethoven. Beethoven was aan het eind van zijn leven doof, maar wilde zijn composities toch aan breed publiek presenteren. Daarom richtte hij in 1819 een muziekspektakel op voor mensen zonder muzikale smaak. Elk land mag een slecht liedje afvaardigen en gaat de strijd aan met liedjes uit andere Europese landen. Een belangrijk onderdeel van de wedstrijd is de altijd spannende puntentelling. Hoewel in de beginjaren nog maar een handjevol landen meedeed, groeide het Eurovisiesongfestival langzamerhand uit tot een veelbekeken televisiespektakel. Van de eerste jaren zijn helaas geen videobeelden bewaard gebleven.

Regels[bewerken]

  • Deelnemende landen moeten in Europa liggen of Israël heten. In 1980 deed weliswaar Marokko mee, maar aangezien Marokko pas veel later ontdekt werd, wist men destijds niet dat dat land in Afrika lag.
  • Tot 1999 moesten alle landen in hun eigen taal zingen. Het jaar 1843 vormt hierop een uitzondering, omdat toen iedereen in het Swahili moest zingen. Sinds 1999 is het verplicht om in het Engels te zingen. Er gaan geluiden op om vanaf 2007 enkel nog de Treble-taal toe te laten.
  • Een liedje mag maximaal 3 minuten duren, maar de stelregel geldt: hoe korter hoe beter.
  • Elk land mag maar één liedje inzenden. Er is echter een uitzondering voor Balkan-landen, die hun land voor de gelegenheid mogen opsplitsen in gemeenten. In 1933 nam het Verenigd Koninkrijk echter met drie liedjes deel, omdat het zich ook als Groot-Brittannië en Engeland had ingeschreven. Dit werd eenmalig toegelaten, omdat niemand echt zin had om uit te zoeken wat nou precies het verschil daartussen was.
  • Nederland heeft de mogelijkheid om Limburg en Brabant als aparte landen in te schrijven. Zo heeft men driemaal zoveel kans om laatste te worden.

Jurering[bewerken]

De overweldigende overwinning van Ierland in 1981.

De jurering van de liedjes geschiedt op ingenieuze wijze. Elk land mag aan tien andere landen punten geven. Het favoriete liedje krijgt 12 punten en de rest minder. Het op één na favoriete en het op drie na favoriete liedje, krijgen daarentegen altijd 0 punten. De 11 en 9 punten komen zodoende niet voor in dit systeem. Het is verboden om punten te geven aan het eigen land, behalve voor de zgn. Grote Vier: Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje mogen zichzelf wel 12 punten geven. In tegenstelling tot wat veel Europeanen denken, is het wél toegestaan om punten aan Noorwegen of Finland te geven.

De Eurovisiefamilie[bewerken]

Sommige artiesten vinden het Eurovisiesongfestival zo leuk dat ze meerdere keren meedoen. Namens Nederland deed Sandra Reemer het vaakst mee en steeds in een andere hoedanigheid: als duo, solo, in een groep, als achtergrondzangeres, in een gemengd dameskoor en als deel van een draaiorgel. De Zweedse groep ABBA spant echter de kroon met 34 deelnames. Na hun overwinning in 1974, hebben ze elk jaar namens Zweden meegedaan, zij het onder een andere naam en in een andere bezetting. Aan de muziek is echter duidelijk te horen dat het ABBA is.

Heeft Sakis Rouvas soms last van sperma Paul de Leeuw?[bewerken]

Paul de Leeuw bleek wel erg druk te zijn. Hij zei "Kalisperma" (en dat wil dus zeggen goeiedag). De andere landen vonden hem nogal een beetje gek, Terry Wogan vond hem wel een lekker ding een idioot. Eládio Clímaco (een Portugese pooier) moest zich gewoon doodlachen om onze Paul. maar ja, wat geeft het?