Excel Saga

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Excel1.jpg
Excel Saga
Excel Saga
Genre: Anime, Komedie
Gemaakt door: De koning van de komedie himself,
André van Duin
Uitgezonden tussen: October 1999 - Maart 2000
Hoofdrollen: Excel
Hyatt
Ilapalazzo
Afleveringen: 25 26
Land van herkomst: Japan
Waardering: Ster.pngSter.pngSter.pngSter.png
Zou Theodorus Faalangst het kijken? Alleen na een liter LSD


Heil Ilpalazzo!
~ Excel tegen Ilpalazzo

Heil Ilpalazzo?! Heil Caesar zal je bedoelen!
~ Romein over wie er aanbeden moet worden

Heil Caesar?! Heil Hitler!
~ Mof over wie er nou echt moet worden aanbeden

Heil Sophia. Punt ermee uit!
~ Oncyclopedist over wie er nou echt moet worden aanbeden

Excel Saga is een Anime over een doodgewoon meisje die werkt voor een doodgewoon bedrijfje dat zoals ieder bedrijf de wereld wil veroveren. Dit doet ze samen met haar vriendin Hyatt die de slechte gewoonte heeft om te sterven. Gelukkig voor alle kijkers staat ze gauw weer op met een schattig bloedspoortje dat langzaam uit haar mond druipt.

Plot[bewerken]

Op een dag krijgt Excel haar diploma. Ze rent de school uit en wordt zoals ieder schoolmeisje overreden door een toevallig passerende vrachtwagen. Gelukkig voor haar is zij het hoofdfiguur uit de anime en sterft ze dus niet. Oké, ze sterft, maar ze wordt teruggehaald door de grote "Will". Hierna gaat ze meteen naar haar werk, ACROSS alwaar ze meteen hyperactief en druk en hyper doet. Waarom? Omdat ze zo is. Haar baas, Ilpalazzo, vindt dit echter vervelend en schiet haar dwars door haar sodemieter. Natuurlijk is de grote "Will" weer bereid om haar terug te halen. Dit doet zich zo'n 22 afleveringen voor maar dan iedere keer met een ander thema. Echter was de oorspronkelijk tekenaar van de manga, Koshi Rikdo, niet altijd bereid om toestemming te geven voor het thema. In dat geval werd hij gedwongen want ja, zo gaat dat in Japan.

In aflevering 23 gebeurt er echter iets wat niemand had verwacht: er kwam een verhaal in Excel Saga. Hierin werd de aarde verwoest (dat is ongeveer de 37.931de keer gebeurd in de geschiedenis van anime, maar dit terzijde.) en scoorde ACROSS succes. Excel was op haar beurt echter vermist. Waarschijnlijk dat ze daarom succes boekte. Anyway, Excel probeerde 2 afleveringen lang ACROSS te vinden. Hierin slaagde zij en jawel, alles ging weer mis. Dit keer zo erg dat de hele anime was afgelopen.

Een typisch fragment uit aflevering 26

Aflevering 26[bewerken]

Jawel, we logen. De anime hield pas op bij aflevering 26, "Going to far". Hierin was iedereen spontaan teruggekeerd met als missie 'te ver gaan'. Dit deden de tekenaars door veel fan-service, gore en yuri erin te plaatsen. Dit was dan ook wel de enige missie die wel goed ging terwijl Excel erbij was. Sterker nog, zij was de reden tot succes. Zij ruilde namelijk op een typische anime-wijze van lichaam met Hyatt en ja, dan moet je jezelf natuurlijk naakt gaan bekijken. Dat deden ze allebei met als gevolg dat ze aan hun eigen lichaam gingen kloten.

Personages[bewerken]

Excel (voor) en Hyatt (achter) tijdens de 5 minuten fan-service.

Excel (Japans: 生きた鶏の缶詰). Excel is het hyper-actieve wonder dat alle missies weet te verpesten. Zij heeft in de eerste 5 afleveringen de slechte eigenschap om te worden overreden, neer te worden geschoten en gastarbeiders in vlammen te laten opgaan (zie Pedro). Ze overleefd de dag met haar oneindige bron van geluk en door te luisteren naar haar engel en duivel (die werd neergeschoten door de engel omdat die Excel wou omhalen dat moorden goed is).
Hyatt (Japans: リビングデッドガールガール). Hyatt is een... persoon die veel dood gaat tijdens de meest vreemde gelegenheden. Gek genoeg begint ze ook weer te leven op de meest vreemde gelegenheden. Verder heeft zij de mogelijkheid om.... oké, ze is waardeloos.
Ilpalazzo (Japans: 倒錯者たちの出会い系ゲームのプレー). Ilpalazzo is het "geniaal" meesterbrein achter de F-sectie van ACROSS. Hij runt het bedrijf en heeft Excel en Hyatt in dienst genomen omdat hij niets beters kon krijgen. Hij heeft veel vrije tijd omdat hij zelf nooit iets doet tijdens ene missie dus heeft hij zichzelf bekeerd tot het spelen van Dating Sims. Hier is hij akelig slecht in maar krijgt als hij enige ter wereld altijd de optie "Put it in".

Wat een lief hondje.....

Menchi (Japans: 犬猫のような人). Menchi is een kat hond die dient als voedsel tijdens een noodtoestand. Hij heeft echter het geluk dat er nooit een noodtoestand is uitgeroepen. Toch werd hij na de opnames van aflevering 26 weggenomen door de dierenbescherming omdat Menchi nooit eten kreeg.

De grote "Will" in de jaren negentig

That Man (Japans: このガイ). That Man is een best wel willekeurig iemand. Hij verscheen in aflevering 8 en is sindsdien niet meer weg te slaan. Zijn doel? Niemand weet het zeker. De een zegt werelddominatie, de ander zegt trouwen met Excel.
Nabeshin (Japans: 自我のディレクターを変える-). Nabeshin is nog een willekeurig iemand. Hij verschijnt op willekeurige momenten met willekeurige redenen. Volgens het verwijderbeleid is hij niets anders dan een dobbelartikel.
De grote "Will" (Japans: ウィルスミス). De grote "Will" is degene die alles en iedereen kan terughalen uit de dood. Verder houd hij van seks met gastarbeiders (zie Pedro).
Pedro (Japans: 黒人). Pedro is een gastarbeider die alleen in de eerste aflevering met Excel in contact komt. Hieruit blijkt dat ze vrienden zijn. Nadat Excel een brand heeft veroorzaakt sterft Pedro. Gelukkig was de grote "Will" bereid hem te redden van zijn ondergang in ruil voor seks.
Kabapu (Japans: 変な名前をここに挿入). Kabupu is de burgermeester van F-city F-section. Hij was degene die het leuk vond om een stad te runnen. Verder heeft hij aardig wat lijken in de kast, maar daar wordt verder niet op in gegaan.

Ontvangst en invloeden[bewerken]

Excel: Mannen, aanvallen! We nemen de wereld over met Anime!

Excel Saga werd vlak na uitbrengen meteen bekroond tot de beste anime van kwart over acht. Vooral de droge humor en vele verwijzingen naar andere anime zorgden ervoor dat Excel Saga zo bekend werd. Het was dan ook logisch dat er veel spin-offs van werden gemaakt. Powerpoint Saga en Word Saga waren de meest succesvolle spin-offs die ooit waren gemaakt. Toch werden ze allemaal stil gezet toen bleek dat er een gratis Open Source alternatief was op de te dure spin-offs genaamd OpenOffice Saga. Later werd OpenOffice Saga bekroond tot de beste anime van kwart voor acht, slechts een half uur voor Excel Saga.

De humor in Excel Saga heeft ook veel mensen otaku's zodanig beïnvloed dat zij dit gingen naspelen. Dit veroorzaakte het cosplayen met als gevolg dat het kwade plan van Japan om de wereld over te nemen succesvoller werd dan gedacht.

Zie ook[bewerken]