F.C. De Kampioenen

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik weet niet waar ik het meest van hou: het ontvoeren, martelen, verkrachten en onthoofden van negerslaven of F.C. De Kampioenen.
~ Leopold II van België

WIJ zijn de Besten van het Land!
~ de Besten van het Land

F.C. De Kampioenen is een Vlaamse realitysoap die de avonturen van de spelers, de trainer, de voorzitter, de families, de buren, de kinderen, de neven en de dieren van een middelmatig presterende cafétafelvoetbalploeg en hun families volgt. Met meer dan 12.000 afleveringen, 123 sterftes en evenveel geboortes is het één van de langstlopende, succesvolste, spannendste en energiebesparendste reeksen ooit geproduceerd door BRTN TV1 (thans BRTN 1, thans BRT 1, thans VRT, thans één). Essen dein Herz aus, Pfaffs!

Uitzendingen[bewerken]

x= aantal heruitzendingen, y= kijkende cijfers

De eerste aflevering, De Stomme Truitjes van Portici, werd uitgezonden op 25 augustus 1830 en lokte een opstand van het volk uit, gevolgd door de Boerinnenbond (thans het Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen). Het regeringsleger reageerde, maar was niet voorbereid op een guerrillaoorlog, toeristen en de kleingeestigheid van het volk. Na gevechten her en der en hier en daar geraakte het leger in verval en werd het bijna volledig uit de Bobbejaans-gezinde provincies verdreven. De reeks was meteen een succes, niet het minst door de “rol” van de toen erg populaire Willem I, bekend als “Billieke”.

De afleveringen van F.C. De Kampioenen zijn nu, 177 jaar later, nog steeds elke dies Saturni (thans saterdag, thans zaterdag) te volgen op BRTN TV1 (thans BRTN 1, thans BRT 1, thans VRT, thans één). Als een reeks is afgelopen, begint men aan een nieuwe reeks. En zo volgen alle reeksen elkaar mooi op. Tijdens de zomer-, herfst-, winter-, lente- en moessonmaanden wordt de frequentie nog opgevoerd en zendt men dagelijks zestien afleveringen uit.

De meeste recente jaargang is seizoen 179, uitgezonden in de winter van 2007-2008. De serie haalt telkens minder dan tien miljoen kijkcijfers, de heruitzendingen leggen steeds een parabolische baan af.

Situering en humor[bewerken]

De meeste scènes spelen zich af in het hoofd van John Malkovich, af en toe wordt er uitgeweken naar de leefkamers van de spelers en heel soms naar het café zelf.

Hugo "den Bompa" Claus, die om te schrijven de gans zelf verkoos boven ganzenveren

De “personages” hebben erg veel mee van karikaturen, wat eigenaardig is voor een realityshow. Zo is er de slechterik, de kluns, het domme blondje, de brulaap, de vrouwenzot, het trutje, de wrek, de gierigaard, de president, de spring-in-het-veld, de Messias, de hippie, het mamaskindje, jij, het negerke, de slimme, de flikker, de Belg, de Hollander, de Fransman, de Ier, de Turk, de moppentapper, de naïeveling, de nerd, de idealist, de Montenegrijn, de Duitser, de christen-democraat, de optimist, de pessimist, de gorillasindemist, de sloef, de roddelaarster, de snob en de Paraguyaanse mennoniet, terwijl je eigenlijk mensen van vlees en bloed verwacht.

In de eerste honderd jaargangen was er nog wat (oorlogs)drama aanwezig, maar tegenwoordig is het uitsluitend komedie en – zeker met de introductie van Koning Boudewijn – slapstick. Alle afleveringen halen hun humor uit misverstanden over misverstanden waarbij men uiteindelijk tot een zekerheid komt, op één na (Wie bij de hond slaapt… uit 1889 met Pater “Joske” Damiaan als gast). Af en toe zijn er dialogen en scènes. Met een seksuele ondertoon, doch maar deze worden echter niet tegenstaande enkel en alleen als illegale cassettes op eBay verkocht, mits daar omdat de producenten en alle andere Vlamingen (op de hypocrieten na) preuts en kleingeestig zijn.

De show valt of staat (Waarom vallen we? Om weer op te kunnen staan) vaak met de “slechterik”. Toen Léon Degrelle in 1944 BRTN TV1 (thans BRTN 1, thans BRT 1, thans VRT, thans één) ruilde voor het fascistische VTM (thans VTM) en een Olympic-flippo van Daffy Duck, werd hij vervangen door Hugo Claus (broer van Santa). Claus schreef gedichtjes en maakte tekeninkjes voor de al even fascistische Jommekeskrant. Wegens door verlengd gebrek aan succes werd hij vervangen door homo universalis Tanja Dexters.

Huidige "hoofdpersonages"[bewerken]

 • Eddy "baron" merckx - Van adel, daarom merckx met kleine m. Velen kunnen het niet verkroppen dat hij de beste tafelvoetballer aller tijden is. Draagt zijn gewonnen wedstrijden steeds op aan zijn “maman”.
 • Elio Di Rupo - Voorzitter van de tafelvoetbalploeg en halal-worstenfabrikant. Mannenzot, brengt regelmatig een bezoekje aan de nachtclub “The Gay Bar”. Heeft een boontje voor Jelly Cleymans.
 • Paola “koningin der Belgen” Margherita Giuseppina Maria Consiglia – Uitbaatster van de kantine van de Kampioenen, maar is erg snobistisch en wil graag nóg hoger op de sociale ladder komen te staan. Nadat Di Rupo zich geout had, werd ze verliefd op Eddy merckx. Is vaak bang voor “wat ons Fabiola daarvan zou denken”.
 • Filip “de wolf” De Winter - Louche uitbater van een asielcentrum. Beschuldigt Di Rupo ervan klanten weg te pikken met zijn halal vlees. Er zijn dan ook geregeld conflicten tussen de Kampioenen en De Winter.
 • Inge Vervotte – Heeft jarenlang als secretaresse bij Sabena (een autokerkhof voor vliegtuigen) gewerkt. Na het faillissement is ze iets in de politiek gaan doen. Omwille van haar levenswijze en stijve uiterlijk wordt Inge door de andere Kampioenen, vooral door Tante Kaat, als truttig bestempeld. Bovendien vinden de anderen dat ze geen humor heeft en ze lachen dan ook nooit om haar “grapjes”.
 • Jelly Cleymans – jongste lid van de ploeg . Beschouwt Elio Di Rupo als zijn suikernonkel en hechte vriend.
 • Tante Kaat – Werkt bij Di Rupo als poetsvrouw. Haar passies zijn roddelen en seks. Haar huisdier, de gems Claudius, neemt een speciale plaats in de reeks in.
 • Yves Leterme - Zingt in de titelsong zijn versie van 'De Brabançonne'. Valt ook vaak Jelle Cleymans aan met een zwanworst.

Beroemde personages en gasten[bewerken]

 • Jo Lernhaut en Pol Hauspie - hun spraaktechnologiebedrijf, dat gevestigd was naast de kantine van de ploeg, ging eveneens failliet door onder andere dubieuze praktijken, zie: Het spraakspook (2000).
 • Koning Albert II van België - gewezen trainer van de Kampioenen. Paola scheidde van hem om onduidelijke redenen ("klein pietje" volgens betrouwbare bronnen). Albert verhuisde naar Blankenberge en werd er lid van de Scientologykerk.
 • Jacques "Jacky Brelly" Brel - smartlapzanger wiens conservatieve en nationalistische teksten uitermate populair waren bij het Vlaamse volk. Die populariteit verdween echter als sneeuw voor de zon toen bleek dat Brel Waals was, zie: Al is de Waal nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel (1962).

Beroemde afleveringen[bewerken]

De Kampioenen aan het front. De overvloed aan halal worst en de fantasieën over La Esterella waren een schrale troost.
 • Wablief? Poef! Paf! (1914) - De Kampioenen moeten meevechten tegen de Duitsers aan het front (achter de IJzer), maar ze verstaan hun Franse bevelhebbers niet, waardoor bijna de gehele tafelvoetbalploeg komt te sterven.
 • Het Plan van Kaplan (1993) - Kapllan Murat houdt zich schuil in de kantine van de ploeg. De Kampioenen denken dat hij zijn bijnaam "de ontsnappingskoning" te danken heeft aan zijn uitstekende verdedigingsvaardigheden in het tafelvoetbal. Murat hernam zijn gastrol in 2006, waarbij de verhaallijn zo goed als identiek was, zie: Het Plan van Kapllan (2006).
 • Wie a zegt, moet dna zeggen. (2006) - De geruchten doen de ronde over de vader van Clément, Wendy Van Wantens zoon. Deze aflevering brak zowel het record aantal kijkcijfers, als het record aantal gastrollen ("mogelijke vaders" waren onder andere prins Laurent, Johnny Logan, Marco Borsato, Niemand, Kabouter Plop, Harry Mulisch, God, Frans Bauer en jij). Uiteindelijk bleek Elio Di Rupo de vader te zijn.

Catch phrases[bewerken]

 • Ceci n'est past une tournée générale. (René Margritte)
 • Een dagschotel! (Anonieme Alcoholist)
 • Nog liever de lucht in! (Jan van Speijk)
 • Man, man, man... miserie, miserie. (Daens)

Trivia[bewerken]

 • De enige die er al vanaf de eerste aflevering bij is, is La Esterella, die instaat voor de was van de Kampioenen. Eigenaardig genoeg is het Jan Decleir die het vaakst te zien is, daar hij in elke aflevering meedoet.
 • De Kampioenen staan ook drié keer in het Gieneus Boek uf werld rekertz.: als het programma dat het vaakst herhaald wordt (Volgens recente berekeningen zo'n 784 keer in de afgelopen 10 jaar), met het hoogst aantal bejaarde kijkers (99.57567 % van de bejaarden stemmen af op FC De Kampioenen) en het televisie programma waarbij mensen het vaakst spontaan epilepsie-aanvallen van krijgen.
 • De begintune van FC De Kampioenen werd gebruikt als geluidseffect in Noord-Amerikaanse worstelwedstrijden. Hierdoor verloor 35,2501% van de epilepsiepatiënten zijn derde tepel.