Feng shui

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antiek feng shui bord, waarin men spiraalsgewijs door alle windstreken wordt geleid om geestelijk niet in de put te geraken. Duidelijk onderscheidbaar zijn de grondbeginselen van wind (met de vliegende ganzen in het Noordwesten) en water (met de lelijke eendjes in het Zuidoosten).

Geef mij maar foe-jong-hai!
~ Anti-fengshuïst over feng shui.

Feng shui is geen Chinees-Indisch gerecht (zoals een voormalig Oncyclopedist ooit opperde), maar een evenwichtige wijze van spiritueel omgaan met de ruimte om ons heen. Het is dus eigenlijk een op oude Oosterse wijsheid gebaseerde manier van ruimtelijke ordening avant la lettre en derrière la porte.

Naam[bewerken]

Feng shui is afgeleid van het Chinees en betekent letterlijk "storm in een glas water", naar het boek "Zang Shu (葬書)" dat zegt; "Qi (氣) drijft op de wind (feng) en verspreidt, maar blijft waar het water (shui) tegenkomt". Feng shui leert dus welke invloeden vormgeving en inrichting op het welzijn en geluk van de mens hebben, en ook hoe negatieve invloeden veranderd kunnen worden in positieve. Men spreekt feng shui uit als "Feng's woei", wat bij oningewijden de meest uiteenlopende veronderstellingen uitlokt aangaande ene meneer Feng en zijn "woei", en wie of wat dat dan wel mag zijn.

Ontstaan[bewerken]

Diagram voor een verantwoorde feng shui inrichting van uw ruimte.

De eerste feng shui gaat terug tot de holbewoners, die merkten dat wanneer de ingang van hun hol op het noorden was gericht er geen zonlicht binnendrong. Holbewoners die een hol op het zuiden hadden hadden een tegengesteld probleem: de grote kei waarmee de zon werd buitengesloten blokkeerde doorgaans ook de ingang van hun hol. De conclusie was eenvoudig: een ingang op het westen of op het oosten.

Men merkte een aantal grote voordelen van een zodanige oriëntering van de holingang, dat oost of west een dominante betekenis kreeg. Echter: de linkshandige holbewoners waren in het nadeel, omdat zij dan hun holingang (dus die op het westen) met de verkeerde hand moesten openen. De oostingang werd uiteindelijk dus ook maatgevend, en resulteerde in velerlei oosterse wijsheden:

Wat uit het oosten komt is goed.
~ Oosterse wijsheid over oosten.

Oost west, thuis best!
~ Tevreden psychiatrisch patiënt.

Wind en water, kind komt later!
~ Fengshuïst over het krijgen van kinderen aan de hand van weerspreuken.

Gevolgen[bewerken]

Een gezellige en sobere feng shui ingerichte slaapkamer. Hier droomt menig fengshuïst van! Let op de ingang in het Oosten!

De aanvankelijk eenvoudige inrichtingskeuze van het hol had grote gevolgen die tot heden ten dage gevoeld worden. Immers: vele architecten trachten nog steeds de functionaliteit en het woongenot optimaal te maken voor de gebruikers van de ruimten die ze ontwerpen. Voorbeelden:

 • De bekende architect Eiffel die een fengshuitoren in Parijs liet bouwen. Oplettende bezoekers merken dat wind en water er vrij spel hebben, aldus borg staande voor een gezonde oase midden en vooral boven de stedelijke vervuiling van de lichtstad.
 • De pyramiden in Egypte: terwijl hun nauwkeurige noord-zuid oriëntatie zorgt voor het verlangde evenwicht, maakte de pyramidevorm extra vitamientjes energie aan, in deze tijden van hoge brandstofprijzen een niet te verwaarlozen pluspunt!
 • De Noord-Zuid lijn in Amsterdam
 • De Brusselse Noord-Zuidverbinding, waarvoor zeer bewust honderden vervallen ouderwetse woonsteeën werden geruimd, tot meerdere glorie van een ingenieuze combinatie van weldoordacht wonen en comfortabel openbaar vervoer. Alleen hebben de Brusselaars dat nog steeds niet door: in de wijde omgeving van dit staaltje van architectuur zijn alleen kantoren en winkels te vinden. De enigen die iets in de mot hebben zijn de daklozen die zich in en rond de Noord-Zuidverbinding ophouden. Zij denken er uiteraard niet aan om hun gratis evenwichtig welzijn aan de grote klok te hangen!
 • De plaggenhutjes in Drenthe.
 • De HEMA in Nieuwleusen.
 • De gehele Noordoostpolder.
 • Noord- en Zuid-Korea.
 • Het elfenbankje in menig sprookje staat meestal fraai uitgelijnd onder de paddenstoel van de kabouter die hem bewipt. Feng shui-militanten ijveren dan ook voor het ontslag van de huidige directie van de Efteling, waar de paddenstoelen nog steeds van deze elfenbankjes verstoken blijven!

In Sovjetunie shui fengt JOU!
~ De voormaige Sovjetunie over feng shui.

Feng shui in het dagelijks gebruik[bewerken]

Hele gebouwen (zoals deze psychiatrische inrichting in Hong Kong) worden zodanig ontworpen dat men zelfs harmonieus in een torenflat kan wonen, zonder angst voor invliegende vliegtuigen! Ook de Oostenwind kan hier weer ongegeneerd passeren.
 • Psychiatrische inrichtingen zijn heden ten dage naar feng shui ingericht.
 • Ikea produceert alleen nog feng shui-proof meubeltjes.
 • Carpetland maakt alleen nog oost-west gestreept tapijt. Hun lovenswaardige inspanningen worden echter vaak tenietgedaan door slordige klanten die de handleiding niet lezen en er alsnog in slagen om thuis het tapijt verkeerd te leggen, en dan klagen over een gebrek aan evenwicht. Talloze gezinsdrama's zijn daaruit al voortgekomen.
 • Chinees-Indische restaurants serveren slechts nog oostelijk gerichte nasi goreng, en hebben in hun interieur slechts IKEA-stoelen en tafels.
 • Wie zich geestelijk ongezond voelt, zal zichzelf automatisch op feng shui dieet zetten: immers werkt ongebalanceerde (en ongebalanceerd gepresenteerde) voeding in de hand dat men te vaak watert en ongecontroleerd winden gaat laten[1]!

Grafische symboliek[bewerken]

Feng shui wordt ook op toetsenborden toegepast bij de richting van de pijltjestoetsen: die wijzen netjes in vier windrichtingen O,N,W en Z.

Feng shui kan in een achthoek gesymboliseerd worden, waarbij elke hoek voor een windrichting staat. Het idee van oriëntatie van de ruimte gerelateerd aan de windrichting is dus de basis. Kort na de Franse revolutie probeerde de administratie van Napoleon alles wat met getallen te maken had te formatteren naar het decimaal stelsel, wat het ontwerp van een kompas met vijf hoogdwindstreken en even veel tussenwindstreken opleverde. Pas toen de Franse marine mede door het gebruik van dit kompas de slag bij Trafalgar verloor, werd het idee opgeborgen. Het werd in 1941 weer bovengehaald door de architect van het Pentagon in de V.S., dat wereldwijd bekend staat als de onderneming met het grootste ziekteverzuim uit de wereldgeschiedenis. In september 2001 werd gepoogd om het gebouw in overeenstemming te brengen met feng shui, maar dit gebeurde op een zodanig lompe manier dat het ziekteverzuim steeg in plaats van daalde. De efficiëntie van de Amerikaanse strijdkrachten lijdt er merkbaar onder.

Notenbalk[bewerken]

 1. Gecontroleerd winden laten is een gave die alleen voor zorgvuldig getrainde petomanen is weggelegd, in welk geval de prestatie niet meer tot de lichamelijke ongemakken of tot gebrek aan opvoeding wordt gerekend, maar gesubsidieerd wordt door het Ministerie van Cultuur. Wanneer een petomaan ook nog in staat is om alle acht de windrichtingen weer te geven, kan hij ook nog financieel gesteund worden door het Ministerie van Welzijnszorg.
Phrenology.jpg Orakels en Orakelkunstenaars

Astrologie · Bezetenheid · Cleopatra · Dobbelstenen · Filosofie · Feng shui · Frenologie · Gelukskoekjes · Handlezen · Helderziendheid
Horoscoop · I Ching · Jomanda · Koffiedikkijken · Staren in een kristallen bol · Monopoly · Necromantie · Nostradamus · Numerologie
Pendelen · Peter R. de Vries · Tarotkaarten · Rad van Fortuin · Tao Te Ching · Telepathie · Tepellezen · Volksetymologie