Filosofie

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Filosofie is de liefde voor wijsgeren (wijs geren niet te verwarren met wijs rennen). Door deze liefde leert men zelf ook wijs geren en houdt men op met onwijs heen en weer geren. Het doel is om wijs te worden en een Kijkwijzer te kunnen schrijven. Filosofen beschouwen Sophia de Waanzinnige Aardappel, als het hoogste principe van het Onverschijnsel dat wij stervelingen de zichtbare wereld noemen, hoewel we ziende blind zijn en ruikende eh.... reukloos.

Griekenland nog voordat Griekenland uitgevonden was[bewerken]

Wijgeer1a.jpg

Filosofie of Wijsgerisme is ontstaan in de afgelegen hoeken van Griekse ruïnes, toen een dakloze (zonder vaste woon- of verblijfplaats) platonisch liefhebber van de liefde voor filosofie opmerkte: "Wanneer je deze hoek bekijkt, dan wordt de hoek verderop in de hoek steeds kleiner . Maar hoe klein is die hoek geworden als je tot halverwege de oneindigheid bent gekomen? Oneindig klein?"

Uit deze vraag is de Wiskunde ontstaan, die met behulp van irrationele getallen probeert te bewijzen, dat de wereld rationeel in elkaar zit. Ook andere wonderlijke misvattingen zijn uit deze en andere, nog onbegrijpelijkere vragen ontstaan. Drie van de eerste vragen die de Griekse daklozen zich stelden waren:

  • Wie zijn wij
  • Waar komen wij vandaan
  • Waar gaan we naartoe.

Omdat ze namelijk al zolang geen huis hadden, twijfelden ze aan de juistheid van hun zijn op een bepaalde plaats op een bepaalde tijd. Ze wisten niet meer wat 'zijn' was en ze wisten niet meer wat 'mijn' was. Ze wisten niet meer wat 'hier' was en daar volgde logischerwijze uit voort, dat ze ook niet meer wisten wat 'daar' was. Socrates verwoordde het zo: "Is het dan volgens deze redenering niet duidelijk, dat, als men van blazen het fijne niet afweet, dat men dan onvermijdelijk ook niet van toeten kan weten?" Na honderden jaren van logische redenaties en honderden boeken vol onbegrijpelijke rauwkost kwam men eindelijk tot de volgende conclusies:

Elleboog
  • Discriminatie tussen onder en boven behoort niet tot de mogelijkheden;
  • Eventuele verschillen die er zouden kunnen zijn tussen 'mijn elleboog' en tussen 'mijn achterwerk' zijn niet eenduidig te definiëren.

Toen de laatste conclusie bereikt was, besloten de filosofen dat de Filosofie haar taak volbracht had en werd de Filosofie opgeheven. De filosofen bekeerden zich tot de Grieks-orthodoxe kerk, gingen een huis en een baan zoeken en Europa, dat gegrondvest was op de Ideeën van de Griekse en Joodse... pardon, Israelitische filosofen, stortte in wat men nu noemt de Donkere en Barbaarse middeleeuwen; een tijdperk dat te vergelijken is met de wereld over twee jaar.

Renaissance[bewerken]

In 1492 ontdekte Columbus dat de wereld de vorm had van een weggeworpen Marswikkel. Tegelijkertijd zette het idee dat Ra-Amon het centrum van het zonnestelsel was de hele (Christelijke) wereld op zijn kop. Kerken scheurden in duizenden snippers en Godsdienstwaanzinnige terroristenbendes trokken rovend, moordend en brandschasttend over het continent. Hierdoor raakten veel mensen werkloos en dakloos, en gingen ze in de ruïnes van de vernielde kerken weer in hoeken zitten staren.

In deze situatie kwam zo'n 250 jaar geen verandering, tot plotseling drie fantastische dingen vrijwel tegelijkertijd plaatsvonden.

Flint1a.jpg
  1. Een filosoof vond het woord 'vrijheid' uit
  2. Een andere filosoof vond het woord 'gelijkheid' uit
  3. Johan Cruijff vond het getal 14 uit.

Aangezien men echter vergeten was om het woord 'broederschap' uit te vinden, stortte de wereld, voortgesleept door deze revolutie, in een bloederige chaos, die bekend staat als de Hoekse en Kabelauwse twisten. Dit duurde tot alle filosofen uitgeroeid waren en had vrijwel zeker de vernietiging van de mensheid betekend, als er geen Messianistische filosoof was opgestaan, John Lennon genaamd, die met zijn leuze: Make Money, not War, de wereld tot inkeer kreeg, wat een langdurige welvaartsperiode (van ongeveer 2 weken) inluidde, die gouden tijden opleverde voor bloemisten, maar zowat het einde betekende voor de barbiersstand. (zeker toen John Lennon ook nog zijn baard liet staan om reclame voor Gillette te maken.

Nieuwe tijd[bewerken]

Tegenwoordig leven we gelukkig in de situatie dat vrijwel alle landen van de wereld worden geregeerd door verlichte filosofen. Vooral Nerdenland mag zich gelukkig prijzen met een gemengd neo-liberaal Fundamentalistisch/Marxistische regering in 2012, wat belooft een periode van vernieuwing en verlichting te worden, zeker als er binnen een paar jaar de parel van de islam, de shariah wordt geïntegreerd in de democratisch samengestelde grondwet.

Stromingen in de filosofie[bewerken]

Net zoals elke wetenschappelijke discipline bezit ook de filosofie meerdere stromingen:

  • De oud-Griekse stroming, die zich enkel bezighoudt met het analyseren van de zin van paardenbloemen
  • De filosofiefilosofiestroming, die zich bezighoudt met het filosoferen over filosofie. Hierin zijn meerdere substromingen aanwezig: sommige filosofen menen dat de filosofie de kroon op de wijsheid van de mens is; andere filosofen menen dat Jacques d'Ancona een gemuteerde smurf is, en een derde stroming meent dat de filosofie oorspronkelijk een uit India stammend gezelsschapspel was voor bejaarde afstammelingen van de Grote Knarf.
  • Logisch-positivisme, men staat positief tegenover logisch denken.
  • Deconstructivisme, men sloopt alles wat er bestaat en ziet daar dan iets filosofisch in, zoals een gesloopt hutje.
  • Postmodernisme, dat kan niet bestaan, want we leven nu in een moderne tijd, die stroming bestaat dus eigenlijk niet.
  • Existentialisme, die vragen zich af waarom ze bestaan, maar krijgen daar nooit antwoord op, dus gaan ze maar door met vragen tot ze een antwoord krijgen.
  • Idealisme, dan heb je heel veel ideeën, maar je kunt er niks mee.
  • De bananenstroming, die zich enkel bezighoudt met het analyseren van grind, asfalt, gravel en Windows 95.
  • De Atlantische golfstroming, die zich enkel bezighoudt met het slaan van birdies op cruiseschepen.

Bekende filosofen[bewerken]

  • Freek Nietzsche. Maakte zichzelf van Kant toen hij erachter kwam dat hij liever artikelen in de Oncyclopedia Neerlandica had geschreven dan een Kijkwijzer.
  • Henk, de buurman van Chriet Titulaer's achterneef. En daar dan weer een vriend van.
  • Johan Cruijff - Nederlands wijsgeer. Vond het getal 14 uit en het gezegde 'da's logisch'.
  • Ludwig von Wittgenstein. Verwierf bekendheid door een boek te schrijven dat door niemand begrepen kan worden (Tractatus Logico-Philosophicus), maar hij maakt gebruik van vele grote en moeilijke woorden en bouwt er bijzonder ingewikkelde zinnen mee, waardoor het gezien wordt als een van de belangrijkste filosofische werken ooit.
  • Friedrich Hegel, schreef graag zo onbegrijpelijk mogelijk om zijn werk zo bekend mogelijk te maken.
  • Karl Popper, kwam met de theorie van falsifiëerbaarheid, als iets bewezen is moet je proberen om het te ontkrachten, toen men Karl Popper gefalsifieerd had, was Popper maar met alles gestopt.
  • Slavoj Zizek, dakloze uit Ljubljana die ontdekt werd als wijsgerig talent tijdens zijn werkzaamheden als verkoper van de daklozenkrant. Beweert dat de goelags van de Sovjetunie in werkelijkheid vakantieparadijzen waren vergelijkbaar met Landal greenparks.

Idealisme[bewerken]

Mensen met idealen en veel ideeën zijn idealisten, ze hebben ook een rijke fantasie, zoals bijvoorbeeld Friedrich Hegel. Hegel heeft het nooit verder geschopt dan ingewikkelde boeken schrijven, toen zijn moeder hem vroeg om een brood bij de bakker te halen verviel hij in zulke ingewikkelde zinnen, dat men tot de conclusie kwam dat die man toch iets mankeerde.

Deconstructivisme[bewerken]

Het deconstructivisme is begonnen door Jacques Derrida, een arrogante Fransman die 'Amerikaans' als scheldwoord gebruikt. Toen Derrida een hut in elkaar zette, merkte hij opeens dat je de planken kunt slopen van zo'n hut die je bouwt. Hij begon die er dus af te halen, en zo merkte hij dat hij aan het deconstructiveren was. Hij begon later met het deconstructiveren van zijn tuin, zijn auto, zijn caravan, zijn kat en zijn moeder. Derrida kwam tot de bevinding dat in datgene wat gesloopt is, een metaforische uitdrukking zit van de vervolmaking van het zelf, door te kijken naar het gesloopte. Zo zag hij toen hij zijn kat uit elkaar gehaald had, dat die er nog perfecter uitzag van binnen dan van buiten.

Existentialisme[bewerken]

Existentialisten zeggen dat het leven geen zin heeft. Daarom kan ik hier niks meer over schrijven verder, want als ik meer zinnen schrijf geef ik zin aan het leven.

Nihilisme[bewerken]

---

Logisch-positivisme[bewerken]

Positivisme


Filosofische wezensvragen[bewerken]

  • Ik is ik en jij is jij. Wie is het gekst van ons allebei?
  • Weet je wel? - De vraag is of je wel weet dat je weet. Als je het weet, zal hij vragen: is dat wel zo? Als je het niet weet, roept hij Eureka!
  • Dat denk jij!
  • Alles wat je zegt dat ben je zelf.
  • Heb ik ongelijk? Zo ja, dan heb ik dus toch gelijk. En dat betekent dat ik niet gelijk kan hebben.
  • Daarom is geen reden, als je van de trap afvalt ben je gauw beneden. (Hokates)
  • Het Grote Mysterie, de hamvraag binnen alle filosofiedisciplines:

[math]\displaystyle{ \begin{cases} yz' = \gamma \left(t - \frac{v x}{c^{2}} \right) \\ pannenkoek' = \gamma (x - v x) \\ zirtox' = Waddinxveen \\ m' = 347,9 , \end{cases} }[/math] met [math]\displaystyle{ \gamma = \frac{hond}{\sqrt{88 - \frac{v^2}{c^2}}} }[/math] de Herman-factor en [math]\displaystyle{ c\, }[/math] de vacuüm-afstand rondom Ted de Braak.

Zie ook[bewerken]

}

Phrenology.jpg Orakels en Orakelkunstenaars

Astrologie · Bezetenheid · Cleopatra · Dobbelstenen · Filosofie · Feng shui · Frenologie · Gelukskoekjes · Handlezen · Helderziendheid
Horoscoop · I Ching · Jomanda · Koffiedikkijken · Staren in een kristallen bol · Monopoly · Necromantie · Nostradamus · Numerologie
Pendelen · Peter R. de Vries · Tarotkaarten · Rad van Fortuin · Tao Te Ching · Telepathie · Tepellezen · Volksetymologie



Aap.jpg Filosofen en hun Wijsgeersels

Associatie · Aristoteles · Thomas van Aquino · Bijgeloof · Brol · Confucius · Johan Cruijff · Daar doen we dus niet moeilijk over · Denken · De Zin Van Het Leven · Desiderius Erasmus
Drogredenering · Filosofie · Michel Foucault · Georg Friedrich Hegel · Idee · Ik moet helemaal niks! · Intellectueel · Isaac Newton · Jullie · Kiek · Logica · Morosofie · Niets · Nietzsche
Nu · Plato · Realiteit · Socrates · Taoïsme · Theorie van Luschu · Toeval · Waardeloos · Wanhoop · Wat geeft het? · Weer wat geleerd · Weet ik veel · Zijn · Slavoj Zizek