Frankrijk

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
      Oeps! Bedoelde je soms Gallië? Waarschijnlijk niet...
Haardlezen.JPG
WAARSCHUWING VOOR ONERVAREN LEZERS
Deze pagina is onmenselijk laaaaaaaaaaaang, en wordt dus bij voorkeur gelezen
tijdens de lange winteravonden, wat de houdbaarheid ervan beperkt tot de periode
21 december - 21 maart
OnNieuws OnNieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Rellen in Sarkozië


OnNieuws OnNieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Koninklijke Rally Dakar weer van start


OnNieuws OnNieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: France Télécom erkent zelfmoord als arbeidsongeval


Lā Onsjeŋ Rājom Vrānseŋ
Drappavransen.png
Wappavransen.gif
De Driekleur
Het Wapen van Frankrijk, de letters in Latijns alfabet.
Locatie van Frankrijk
Locatie van Frankrijk
Basisgegevens
Talen Frans
Hoofdstad Parijs
Regeringsvorm Absolute monarchie
Inwoners 70 miljoen
Staatshoofd Nicolaas I, Huis van Gallië
Overige
Volkslied "Alon, ānvān ðā Pāðriŋ" (Komt, kinderen des Vaderlands)
Motto Liefde, ondanks de Vraatzucht
Munteenheid Franse frank en Doping
Traditioneel eten Wijnbrood
Portaal  Portaalicoon Land

Frankrijk (Vrāns,) officieel Het Elfde Franse Koninkrijk (Lā Onsjeŋ Rājom Vrānseŋ,) is een land in West-Europa, dat bekend staat om hoe het over zijn grootte opschept. Dit is vrij ironisch, aangezien bijna alle landen in Europa een vergelijkbare grootte hebben.

Frankrijk wordt om zijn vorm, die zeshoekig is, ook wel de Zeshoek genoemd. De hoofdstad is Parijs, en dit is ook de grootste stad van het land.

Sinds het jaar 1492 kent het land enige continuïteit in als bestuurlijke eenheid; het is de oudste nog bestaande natie in Europa. Toch is het niet voor niets het Elfde Koninkrijk; de tumult over de eeuwen hebben de Zeshoek langzaam maar zeker naar het zottengetal toe geholpen.

Geschiedenis[bewerken]

Er is één voordeel aan de vele stadia van Frankrijk; een historicus hoeft geen uren te spenderen aan de indeling van de historie, althans vanaf 1492. Omdat wat daarvoor gebeurde niet echt belangrijk is voor het artikel starten wij de geschiedenis in 1492.

Eerste Koninkrijk[bewerken]

Dynastie: Bourbon --> Lodewijk I (1492) ~ Lodewijk XVI (1789)


In 1492 werd de Romeinse Bond, die reikte van Texel tot Málaga en van Wales tot Montenegro, failliet verklaard door staatsnotaris Chris Colombo. Een chaos brak uit en, uit angst gelyncht te worden, verkaste Colombo naar de Verenigde Staten van Amerika.
Alle landen van de Bond werden per direct op de wereldwijde veiling gezet. Een zekere Louis Bourbon, een Parijse zakenman, raapte zijn centen bij elkaar en kocht een heel stel landen om Parijs heen. Hij verklaarde zichzelf koning Lodewijk I van Frankrijk, dat hij noemde naar zijn oudste zoon, en startte hiermee de Bourbon-dynastie.
Een heel stel koningen later kwamen we aan bij Lodewijk XIV. Hij had, twee eeuwen later, dezelfde trekken als zijn beroemde voorouder: geld binnen sprokkelen en dan in een grote klap verbrassen. Nu was dat voor vroegere cliënten van Lodewijk I niet zo erg; ze kochten gewoon een tijdje niets van de beste man en wachtten op een prijzenoorlog.
Voor de onderdanen van Lodewijk XIV was het lastiger onder de geldzucht uit te komen, Lodewijk XIV vertaalde het namelijk naar belasting, zijn persoonlijke uitvinding.[1] Ook zijn twee opvolgers Lodewijk XV en XVI waren verbrassers.
De Fransen hadden er inmiddels tabak van, ze waren het zat, beu, het was, hen dunkte, genoeg.
De bevolking van Parijs pakte aldus haar wapens en bestormde de Bastille. Daar zat namelijk Robert-Pierre XIX van Duinkerken, een gevangen edelman uit de Jacobin-dynastie, rivaal van de Bourbon-dynastie. Ze lieten hem vrij en maakten hem koning van het land, waarmee het Tweede Koninkrijk begon.

Tweede Koninkrijk[bewerken]

Dynastie: Jacobin --> Robert-Pierre XIX (1789) ~ Robert-Pierre XIX (1804)


Het Tweede Koninkrijk is de fase met de minste vorsten, hoewel het niet de kortste periode is. Het is wel de bloedigste periode. Robert-Pierre voelde zich bedreigd in het land dat bijna drie eeuwen lang geregeerd was door de rivalen van zijn familie. Hij liet dan ook meteen Lodewijk XVI en zijn familie onthoofden, evenals de hofhouding en alle Bourbongezinden. Al snel werd hij zo paranoïde, dat hij willekeurige mensen en eigen familieleden liet executeren.[2] Lakeien zeiden later zelfs dat Robert-Pierre van plan was Frankrijk uit te moorden, maar dit is nooit bevestigd.
Wel was duidelijk dat Frankrijk totaal de mist in ging. Daarom kwam Napoleon I van Corsica ten tonele, een telg uit de Bonaparte-dynastie. Hij zette Robert-Pierre ertoe aan oorlog met Corsica te voeren en door een list die een Oscar winnende film waard is greep Napoleon de macht in Frankrijk.

Derde Koninkrijk[bewerken]

Napoleon, vastberaden de hardleerse Corsicanen aan te vallen, drie seconden voor hij zich herinnert dat Corsica een eiland is.
Dynastie: Bonaparte --> Napoleon I (1804) ~ Napoleon II (1815)


Het Derde Koninkrijk gaat, ten koste van zijn voorganger, aan de haal met de titel van kortste periode in de Franse geschiedenis. Napoleon was een briljant veldheer. Al snel wist hij als een stoomwals over Polen, Oostenrijk en Spanje heen. Ook in de Nederlanden schopte hij het ver, al moest hij, net als een collega, bij de Rijn zijn verlies nemen, de eerste in een kwartet.
Het tweede verlies haalde hij toen hij, in een overmoedige bui, probeerde Rusland overhoop te halen. Hij onderschatte Koning Winter en moest met een bevroren loopneus het strijdtoneel verlaten, een aantal duizenden van zijn dode mannen achterlatend.
Niet lang daarna volgde zijn derde verlies, volgens fabeltjes zijn definitieve verlies. In het Waalse Waterloo vochten Nederlandse troepen met Napoleon en wonnen heldhaftig.[3] België werd zo bevrijd, maar dit is toch niet de laatste nederlaag van Napoleon.
Deze kwam ironisch genoeg uit zijn eigen kamp, het werelddeel Corsica. Een klein, ongeorganiseerd verzetsgroepje wist Napoleon op zijn zwakke plek te raken; hij had geen goede marine. Toen de Corsicaanse havens waren ingenomen, keerde Napoleon terug naar zijn land om orde op zaken te stellen. Hij gaf het Franse gezag over aan zijn zoon, Napoleon II, maar hij werd al gauw ontvoerd en, waarschijnlijk, vermoord, door afstammelingen van de Bourbon-dynastie die de macht weer overnamen.

Vierde Koninkrijk[bewerken]

Dynastie: Bourbon --> Lodewijk XVII (1815) ~ Karel X (1830)


Lodewijk XVII, kleinzoon van Lodewijk XVI, greep in 1815 de daadwerkelijke macht van Frankrijk, maar wat hem betreft was zijn regering al begonnen in 1800, na de dood van zijn vader Lodewijk, dus in zijn tijd stond hij doodleuk bekend als Lodewijk XVIII.[4] Lodewijk besteedde al zijn tijd aan het winnen van des volks sympathie, en kwam dus niet echt toe aan het daadwerkelijk terugnemen van alle macht.
Karel X, Lodewijks broer, pakte het heel anders aan. Hij regeerde alsof de Bastille nooit bestormd was geweest; hij probeerde al zijn macht terug te vergaren. Hij ging echter drastisch de fout in door in 1830 een besluit te maken dat de grondwet schond, waarmee hij zichzelf direct buitenspel zette in de regering, in ruil voor een telg uit de Citroën-dynastie.

Vijfde Koninkrijk[bewerken]

Dynastie: Citroën --> Lodewijk-Filips I (1830) ~ Filips I (1852)


Lodewijk-Filips I werd gekozen als nieuwe koning door zijn burgerlievendheid. Hij leefde relatief sober in een tweeverdiepingenvilla in centraal Parijs, daar waar nu de Renaultfabriek staat. Ook gaf hij alleen feesten bij zijn verjaardag en investeerde hij in boerenbedrijfjes.
Deze keer bleek het volk echter de grote verrader. In 1848 kwam er een grote economische crisis. De staatsleningen die Lodewijk-Filips aan de boeren had gegeven gingen totaal de mist in en uit angst voor vervolging vluchtte hij naar Engeland. Zijn zoon Filips nam het bedrijf over, maar hoewel hij optimistisch en ambitieus was wist hij de onvrede niet te beteugelen en moest in 1852 zijn vader achterna.[5] Een verbannen kleinzoon van Napoleon zag zijn kans schoon en greep de macht.

Zesde Koninkrijk[bewerken]

Dynastie: Bonaparte --> Napoleon III (1852) ~ Napoleon IV (1870)


Napoleon III was verbannen door zijn grootvader om zijn interesse voor Frankrijk, ironisch genoeg. Terwijl de rivaliteit tussen de Lodewijk III Bonaparte van Frankrijk en de Lodewijk III Bonaparte van Corsica voortraasde grepen verschillende landen ten oosten van de kibbelaars hun kans; ze kwamen bijeen tot de Duitse Bond en plots stond er dus een grootmacht op.
Italië was al een tijd bezig met aanvallen op de twee honden, maar bracht zelden een been mee. Deze nieuwe bond, echter, opende het vuur op een onvoorbereid Frankrijk. Al snel drongen de punthelmen door tot in de Elzas, alwaar een vredesverdrag werd getekend.
Uit schaamte trad af Napoleon III af ten gunste van zijn zoon Napoleon IV. Zoals later zou blijken, was dit eigenlijk de andere Napoleon IV, die zijn neef had vervangen om Frankrijk voor eens en voor altijd te vernietigen.[6] Hij probeerde een koopcontract te tekenen met Keizer Wilhelm I van Duitsland, maar werd net op tijd tegengehouden door een telg uit de Citroën-dynastie.

Zevende Koninkrijk[bewerken]

Dynastie: Citroën --> Adolphe I (1870) ~ Ramon I (1920)


Deze telg was Adolphe I, die zich thuis voelde in de Elzas en dan ook totaal aangeslagen was door het verlies van zijn Elzas. De opvoeding in de Citroën-dynastie was vanaf toen duidelijk: het doel was de Elzas terug te winnen en de Duitse Bond om zeep te helpen.
Langzaamaan werden er onder Félix I bondgenootschappen gesloten tussen landen. Zo kwamen er twee grote kampen: Rusland-Servië, Frankrijk en Engeland-België vormden het Gehoor en Turkije, Duitsland en Oostenrijk-Hongarije vormden de Alliantie.[7] Het was alleen nog wachten op een trigger voor de oorlog en die kwam snel; een Oostenrijkse vorst werd in Servië omgelegd, wat de hele kettingreactie in gang zette. Félix kwam tijdens de Slag om Verdun om, maar onder zijn zoon won het Franse leger en konden de geallieerden van de Duitsers wegsnoepen wat ze wilden. Tijdens de oorlog waren de mensen de Citroën-dynastie echter alweer beu geworden. Ramon I werd uit zijn Type A getrokken en in de nieuwste Renault Quarante Chevaux geduwd, om naar een nog steeds onbekende plek gevoerd te worden. De Citroën-dynastie leek voorgoed te zijn verdwenen.

Achtste Koninkrijk[bewerken]

Karel I in militair uniform. Naast hem de troepen van Albert II. Neen, andere Albert II, lees maar verder.
Dynastie: Gallië --> Karel I (1920) ~ Albert II (1940)


Even werd er over nagedacht de adel deze keer totaal te passeren, en als regent werd inderdaad een simpele zakenman gekozen. Toch wilden de Fransozen een edelman als staatshoofd. Echter wist niemand meer een betrouwbare dynastie te vinden. Daarop verleende Karel I van Gallië een vriendendienst aan Frankrijk, hij nam Frankrijk in personele unie.[8] Zo had Frankrijk een Kelt als koning. Karel had een tijd in Rijsel (Lille) gewoond, dus hij sprak ook nog eens Nederlands.
Karel zag in 1938, in tegenstelling tot zijn optimistische rechterhand Chamberlainalix, de Tweede Wereldoorlog aankomen, vluchtte naar Engeland en liet het regeren aan Albert II, zijn halfbroer. Niet dezelfde als Albert van België en Monaco, maar Albert de Bruine. Inderdaad, deze knaap was van een Congolees, om dan toch een verbintenis met België te geven. Albert was niet klaar voor Fall Rot en werd krijgsgevangene van de Nazi's.
Deels uit angst en deels uit wilskracht om Frankrijk in leven te houden, bood Filips XXX uit het Huis Bourbon zich aan als staatshoofd van een "neutraal" Frankrijk.

Negende Koninkrijk[bewerken]

Dynastie: Bourbon --> Filips XXX (1940) ~ Filips XXX (1945)


Zo zorgde Filips voor een comeback van het Huis Bourbon, 110 jaar na zijn laatste optreden, en voor de voorlopige redding van het Franse Koninkrijk. Hij evenaarde ook het record voor Frans Koninkrijk met de minste regerende vorsten. Tegen zijn zin, natuurlijk, bovendien kon hij nooit het record breken. Wel was het de kortste periode, tenminste, ware het niet dat alle records door het Tiende Koninkrijk zijn geschrapt, uit pure schaamte.
Filips regeerde naar eigen zeggen "neutraal", maar was eigenlijk maar een marionet van Adolf Hitler. Het ging alles van kwaad tot erger en Karel I kon niet wachten tot de invasie van D-Day. Hij leidde persoonlijk het leger naar Parijs, maar zag toen dat de regering daar niet zat, die was al bij het verdrag verhuisd naar Vichy.[9] Snel marcheerde hij dus door naar Vichy en stak Filips XXX persoonlijk een coma in. Vanwege deze moord werd Karel I verbannen, terug naar Gallië.

Tiende Koninkrijk[bewerken]

Dynastie: Citroën --> Alfons XIII (1945) ~ Jan-Karel I (1958)


Een twijfelactige mijlpaal werd gehaald, het Tiende Koninkrijk. De Citroën-dynastie dook ineens weer op en wel in de persoon van de afgezette koning van Spanje, Alfons XIII. Alfons had grote problemen de kolonies van Frankrijk te behouden, Indochina wist hij nog maar net te behouden, maar in Algerije moest hij het onderspit delven; de paramilitairen dreigden Marseille aan te vallen.[10] Met deze nederlaag viel bijna alweer het Tiende Koninkrijk, Alfons wist nog een soort 5-jarig contract voor zijn kleinzoon Jan-Karel I uit het vuur te slepen.
Deze periode wordt vaak bestempeld als de oefentuin, zodat Jan-Karel voorbereid en wel in 1975 de macht kon pakken in Spanje.

Elfde Koninkrijk[bewerken]

Nicolaas I, portret door Velázquez (Spanje.)
Dynastie: Gallië --> Karel I (1958) ~ Nicolaas I (heden)


Karel I was toevallig net terug van zijn ballingsschap en werd met open armen weer in Parijs ontvangen. Hij hervormde de regering compleet en maakte zo voor het eerst een democratie, "beter laat dan nooit", zei hij.[11] Na zijn grote hervormingen vond hij dat zijn taak volbracht was, in 1970 trad hij af en nam Jakob III het stuur over. Hij stond meer bekend als de schavuit, enkel zijn diplomatieke onschendbaarheid redde hem tot kort van het gerecht.
In dat opzicht is de in 2007 aangetreden Nicolaas I een echte matennaaier. Hij is bezig de diplomatieke onschendbaarheid af te schaffen, waardoor zijn vader wel eens wat jaartjes in de gevangenis zou kunnen riskeren.

Geografie[bewerken]

Frankrijk, de Zeshoek.
De indeling.

Het is na deze boeiende historie alweer tijd voor het vak aardrijkskunde, wat heeft de Carta Magna te vertellen over Frankrijk? Allereerst is duidelijk dat er gesproken wordt over de indeling van Frankrijk, daarna over het klimaat en dan over de wereldstatus.

Indeling[bewerken]

Frankrijk is, net als Nederland, ingedeeld in 12 regio's. De eerste schets voor deze indeling is gemaakt door Adolphe I in 1875 en is sindsdien alleen bijgewerkt na grensveranderingen. Nu dat Nicolaas I aan de macht is heeft de indeling echter meer betekenis. Het zou namelijk wel eens het startblok kunnen worden voor een grote Franse Veroveringstocht.
De indeling is als volgt:

 1. Sānðrüe (Centre - Midden)
 2. Cāle (Calais - Kales)
 3. Oðronk-Son (Autrong-Zone - Oostrong-Zone)
 4. Suis Vrānseŋ (Suisse Française - Frans-Zwitserland)
 5. Dirol (Tirol - Tirol)
 6. Kors Ilā Der (Corse-Ilà-Terre - Corsica-Vasteland)
 7. Koð Di Asur (Côte d'Azur - Azuurkust)
 8. Lānkðok Oksiðāŋ (Languedoc Occitane - Languedoc)
 9. Ibæri-Son (Ibérie-Zone - Frans-Iberië)
 10. Mārinðkerüe (Marinedguerre - Marinirië)
 11. Vælāk-Vikðuār (Vélacvictoire - Veevoor-Victorie)
 12. βrüeðāŋ-Normānði (Bretagne-Normandie - Bretagne-Normandië)

Zoals gezegd, deze regio's zijn vooral militaire zones. Met uitzondering van Midden en Veevoor-Victorie zijn de regio's allemaal bedoeld om aanvallen voor te bereiden op een bepaald land. Hoe Niclolaas' plan precies in elkaar steekt wordt later beschreven, bij Politiek.

Klimaat[bewerken]

Soms heeft dergelijk nat klimaat een nadeel. Foto uit 1953 in Parijs gemaakt.
De Witte Berg, drie kilometer ten oosten van Lyon.
De palmentuinen van Marseille.

Frankrijk heeft te lijden onder drie van de Europese klimaten, het waterballetklimaat, het winterwonderlandklimaat en het zonnetje-in-huis-klimaat.

Het waterballetklimaat heeft als belangrijkste kenmerken dat het het hele jaar door regent. Er komt werkelijk waar geen einde aan. Regen, regen, regen en nogmaals regen. Dit klimaat kent Nederland ook, het is dan ook niet verwonderlijk dat de Nederlanders de noordwestelijke kusten van Frankrijk, waar dit klimaat heerst, zo liefst mogelijk mijden.

Het winterwonderklimaat heeft als belangrijkste kenmerken dat het tijdens de winter tamelijk koud is. Temperaturen duiken al in augustus of vroeger onder het nulpunt van Celsius: 0 °C. Ook is er veel sneeuw en ijs. Dit klimaat kent Oostenrijk ook, het is dan ook niet verwonderlijk dat de Alpentourisme-industrie niet veel Oostenrijkers aantrekt.

Het zonnetje-in-huis-klimaat heeft als belangrijke kenmerken dat, tijdens de zomer, er weinig neerslag is. Dat is de droge periode. Ook wordt het heel warm, dus zonnebrand wordt aangeraden. Dit klimaat kent Iberië ook, het is dan ook niet verwonderlijk dat de Iberianen liever aan hun eigen Costa del Sol blijven.

Wereldstatus[bewerken]

Vreemd genoeg heeft nog nooit een wetenschapper zich erom bekommerd landen en steden te rangschikken naar wereldstatus; het schijnt een erg omslachtig werkje te zijn. Vreest niet, lezer dezes, schrijver dezes vond het geen moeite een aantal criteria bijeen te rapen en zo een lijstje te maken.

Frankrijk[bewerken]

Frankrijk staat op nummer 7 in de lijst van belangrijkste landen in de wereld. Om het beeld compleet te maken, alhier de top 10:

 1. België
 2. Oostenrijk
 3. Verenigde Staten van Amerika
 4. Tsaardom Rusland
 5. Verenigd Koninkrijk
 6. Italië
 7. Frankrijk
 8. Iberië
 9. Scandinavië
 10. Absurdistan

Frankrijk is vooral in de lijst terechtgekomen om zijn cultuur. Al schijnt de bevolking er een gebrek aan te hebben, inspireert het Corsicaanse schrift, het schrift waarin het Frans wordt geschreven, veel dichters en schrijvers.

Steden[bewerken]

Ook wist een drietal Franse steden de lijst van wereldsteden in te schieten.

De laagstgenoteerde van de drie, met één punt, is Marseille, de belangrijkste haven van de Middellandse Zee.
De middenmotenaar van de drie, met drie punten, is Lyon, omdat daar de keuken geweldig is, nergens eet men smakelijker.
De hoogstgenoteerde van de drie, met twaalf punten,[12] is Parijs, want waar zou anders de Tour de France moeten eindigen?

Politiek[bewerken]

Het Paleis van de Senaat. Onheilspellend aanzicht door Dracula.

Frankrijk is een constitutionele monarchie ofwel, om het te vernederlandsen, een koninkrijk met een grondwet. Ook is er een democratie, elke 5 jaar wordt een Senaat gekozen die de belangrijkste beslissingen neemt. De koning kan zelf nog wel voorstellen doen en kan, als de grondwet wordt aangepast, zijn veto uitspreken.

Senaat[bewerken]

Elke 5 jaar mogen de inwoners van elk van de regio's tien vertegenwoordigers naar de Senaat sturen, behalve de Languedoc, zie hieronder. Hierdoor zitten er in totaal 110 mensen in de Senaat. Compleet in Franse stijl worden deze 110 tijdelijk in de adelstand verheven, als zijnde Graaf van [voer naam regio in] en voor degeen van de vijf die de meeste stemmen had tijdens de verkiezingen Prins van [voer naam regio in].

De prinsen van de elf regio's verkiezen onder elkaar weer een Dauphin van Frankrijk. Eigenlijk is de ongeschreven regel dat de Prins van Midden-Frankrijk deze titel toekomt. In 2007 werd dan ook de titel toegekend aan Paul von Saar-Kösen und Naseböschen (Paul van Saar-Keuzen en Neusbosse.) Het bijzondere is dat hij ook een Oostenrijkse prins is. Toen hij in Parijs politiek kwam studeren, raakte hij in de Franse politiek gestrikt en is nu de meest invloedrijke buitenlander in de Franse politiek.

Languedoc[bewerken]

In 1989 probeerden de Occitanen, de inwoners van Laguedoc, gesteund door Baskische vrijheidsvechters, de onafhankelijkheid uit te roepen. Ondanks de geldsteun van Iberië werd het een enorm fiasco. Languedoc werd van al zijn rechten ontnomen en wordt bestuurd vanuit Frans-Iberië.

Kalender[bewerken]

Frankrijk hanteert ook een aparte kalender, genaamd de Franse Koninklijke Kalender. Deze telt dertien maanden, twaalf met dertig dagen en één met vijf of zes dagen. Elke decade, week, telt tien dagen. De jaartelling begon in 1492, de stichting van Frankrijk. Dit betekent dat dit jaar wordt aangeduid met het getal 532.

Maanden[bewerken]

De lieftallige Sophie Bourbon, prinses van Frankrijk, de Franse beschermheilige van augustus.

De maanden kregen nieuwe namen. Ze werden genoemd naar de dertien kinderen van Lodewijk I.

 1. Vrānsuāüe (François)
 2. Læyobolðüe (Léopold)
 3. Vælibüe (Félipe)
 4. Kiyomüe (Guillaume)
 5. Hāriüe (Henri)
 6. Māriyā (Rita)
 7. Læyonüe (Léon)
 8. Renæüe (René)
 9. Soviyā (Sophie)
 10. Sjārlüe (Charles)
 11. Sjerloküe (Sherlock)
 12. Nikolāüe (Nicolas)
 13. βenðsjāminüe (Benjamin)

Dagen[bewerken]

Voor de dagen werd een simpelere manier gekozen. Deze kregen enkel hun getal toegewezen.

 1. Premjeŋ Sjur
 2. Düsjeŋ Sjur
 3. Druāsjeŋ Sjur
 4. Kāðrieŋ Sjur
 5. Senkjeŋ Sjur
 6. Sisiyeŋ Sjur
 7. Seðjeŋ Sjur
 8. Uiðjeŋ Sjur
 9. Nüvjeŋ Sjur
 10. Disjeŋ Sjur

Kritiek[bewerken]

Natuurlijk zijn andere landen niet blij met deze Franse koppigheid. Een ander schrift namen ze nog op de koop toe, een andere kalender ging toch echt te ver. Bovendien ontstaan er wel eens problemen door de vreemde methode. Zo worden geschiedenisboeken één groot dilemma. Kiest men voor de Europeaanse of de Franse jaartelling?

Taal[bewerken]

1rightarrow.png Zie Frans voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De taal van Frankrijk is het Frans. Deze taal hanteert het Parijs schrift. Ook wordt wel eens het Latijnse schrift gebruikt, maar vooral in de kunsten is het Parijse schrift alom aanwezig.

In Frankrijk heerst er een sterke francophonie. Er wordt geprobeerd de andere talen en dialecten uit te bannen, desnoods met geweld. Zo mag in de grensgebieden geen Nederlands, Belgisch, Oostenrijks, Occitaans, Baskisch, Monegaskisch of Bretons gesproken worden. Alleen Engels en Deens worden geaccepteerd, omdat Frankrijk daar verdragen mee heeft. Andere talen worden niet onderwezen.

Normaal gaat deze verfransing gemoedelijk, maar in de Languedoc zijn er grote opstanden ontstaan. De mensen daar verzetten zich ook tegen de militaire ambities van Frankrijk en weigeren te mobiliseren. Daarom zijn de Languedoc alle politieke rechten ontnomen.

Valuta[bewerken]

Een munt van ƒ20.

De valuta van Frankrijk is de Franse Frank. Deze werd in 1940 ingevoerd door Filips XXX en vernoemd naar zijn in de oorlog gesneuvelde broer Frank III. De Frank heeft als logo de ƒ. Hierdoor kreeg Frankrijk een geschil met de Nederlandsche Bank, de ƒ was immers al gereserveerd voor de Gulden. De ƒ werd dus even de ijskast ingeduwd, maar toen Nederland in 2002 samen met Oostenrijk en Polen overging naar de Euro, werd de ƒ weer ingevoerd.

Op dit moment is één Franse Frank 20 eurocent waard.

Grote devaluatie[bewerken]

Tot voor kort was ƒ1,- nog €3,- waard. In 2007, toen Nicolaas I werd gekroond, ging het echter fout. Het Franse volk had minder vertrouwen in hem dan in Jakob III en dit sloeg over op de Frank. De Fransen zijn hierdoor ook een stuk armer geworden. Er zijn ook twee pluspunten. Zo werd de export van Franse kaas verdubbeld. Bovendien kan Nicolaas goed overweg met "lotgenooot" Désiré van Roemenië.

Oorlogsplan[bewerken]

Europa na de Eerste Tocht, volgens de plannen.

In zowel het diepste als het publiekste geheim werkt Frankrijk aan een plan om, samen met het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, een Grote Veroveringstocht op te zetten en zo een aantal buurlanden te verkleinen of zelfs te ontmantelen. Het plan lijkt groots, maar is zelfs nog maar een eerste in een reeks. Al is onduidelijk hoe de volgende tochten moeten verlopen, wel is duidelijk dat uiteindelijk heel Europa en de vroegere koloniën moeten worden veroverd, het liefst worden ook Denemarken en het Verenigd Koninkrijk buitenspel gezet.

Samenwerking[bewerken]

De samenwerking tussen de drie landen is niet uit de lucht komen vallen. De drie landen zijn vaak de gastheren geweest van gevluchte edelmannen. Elke keer hielp dan het gastland de asielzoeker terug aan de troon, in ruil voor een paar hectare land.
Ook waren de drie belangrijke partners bij het definitief uitschakelen van Duitsland in 1945. Andere belangrijke krachten, zoals Polen en Keizerrijk Oostenrijk werden met wantrouwen wat stukken land gegeven.
Al in 1950 besloot dit trio, de Koninklijke Unie, dat er land vergaard moest worden in de nabije toekomst, maar de naoorlogse vredelievendheid hielp daar niet bij.

Inmiddels zijn de plannen al zo ver gevorderd, dat de Franse legers grenswaarts zijn vertrokken. Wanneer de andere twee mobiliseren is niet bekend, maar grijpt onze legercommandant niet snel in, dan staat ons binnenkort als volgt te wachten.

Eerste schoten[bewerken]

De eerste schoten van de Tocht zullen waarschijnlijk worden gelost op Absurdistan, het kleine staatje in de Pyreneeën. Aangezien het land, compleet tegen de tijdsgeest in, geen enkel verdrag heeft met welk land dan ook, zal niemand slapeloze nachten krijgen van de overname.

Waar de wereldgemeenschap wel wakker van zal liggen is de hulp van de Engelsen en Denen, die toch niets te maken hebben met het republiekje. Al snel zouden alle republieken hun wapens paraat stellen. Ofwel, Ierland zou zijn wapens paraat stellen. Dat zou weinig uithalen, de Franse marine en de Engelse nevie zouden al lang en breed klaarstaan de Kelten onderuit te halen.

De heibel begint[bewerken]

Nu begint het web van verdragen. Het Koninkrijk van Verenigde Scandinavische Staten heeft een verdrag met Ierland. Scandinavië heeft een flink leger en is dus genoodzaakt de oorlog te verklaren aan Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook het Scandinavische politieke systeem hapert, Denemarken hoeft enkel het Stockholmse stadhuis binnen te vallen en het verdrag wordt vernietigd.

Nederland is dan ingesloten en totaal overgeleverd aan de wil van de Unie. Frankrijk zal doorstomen naar de linie Antwerpen-Brussel-Maastricht, Denemarken naar de linie Leeuwarden-Utrecht-Den Bosch en Verenigd Koninkrijk naar de linie Den Helder-Lelystad-Rotterdam. Zo wordt het Verenigde Koninkrijk der Nederlanden het derde land dat wordt ontmanteld door de Unie.

Trubbel in het zuiden[bewerken]

Het is nu duidelijk dat het de drie landen niet enkel om de republieken te doen is. Iberië en Italië zullen al snel de wapens oppakken, maar hun legers blijken snel achterhaald door de grote drie. Van dat moment is het enkel nog gecontroleerd laten oprukken naar Genua.

Ook Iberië zal niet veel meer kunnen doen dan de Fransen laten oprukken tot de Ebro. Niet dat het Jan-Karel I veel uitmaakt, hij kan zijn vorige onderdanen niets weigeren, bovendien is Barcelona hem niet veel waard; Catalonië is niet echt aardig voor hem geweest.

Oostwaarts[bewerken]

Denemarken en Frankrijk gaan met hulp van de RAF verder oostwaarts en halen zo Oostenrijk flink neer. Ook wordt er zo een ring gevormd om het dan nog neutrale Zwitserland, dat bij een volgende Tocht moet worden ingelijfd. Ook haalt Denemarken nog uit naar het Woiwoddom Polen, om zo extra havens binnen te halen.

Daarna is het welletjes en kunnen de verdragen worden getekend.

Vraagtekens[bewerken]

Er zijn enkele zaken waardoor de soldaten van een koude kermis thuis zouden kunnen komen.

Corsica

Corsica wordt pas meegerekend in de Derde Tocht. Hoewel Corsica niet aangevallen wordt, is het maar de vraag of het de oorlog zijn beloop laat gaan. Zeker als Genua en Barcelona ingenomen worden zal Napoleon XI slapeloze nachten krijgen en waarschijnlijk zijn soldaten mobiliseren.[13]

Scandinavië

Volgens het plan zal Scandinavië vanzelf uit de oorlog vertrekken als Stockholm is ingenomen. Of dat zo is, is de vraag. De Denen zijn dan al op het erf, en of de koning dat over zijn kant laat gaan is de vraag. Scandinavië heeft een best leger, dus dat land al betrokken in de Eerste Tocht is iets waar de Unie niet op zit te wachten.

Polen

Hier is niet de vraag of een aanval zal lukken. Woiwod Johannes Paulus II is zeker niet voorbereid op een aanval. Hier is de vraag echter: pourquoi, why, till kä?[14] Polen betrekken zou neigen naar pesten en misschien wekt het te vroeg de woede van het Tsaardom Rusland en andere fairplay-fanaten.

Alsanië

In dit plan is onduidelijk wat er gebeurt met het Nederlandse Hertalingskamp Alsanië. Het zou annexeerd kunnen worden door Griekenland of Oostenrijk, maar zelfs dan is het stuurloos. Zie ook het artikel over Alsanië.

Politicus

Als Markies van Frankrijk is Paul van Saar-Keuzen en Neusbosse nauw betrokken bij het plan. Maar als Oostenrijkse man van adel zou men toch verwachten dat hij zijn land waarschuwt. Waarom dit niet gebeurt is, is onduidelijk. Misschien heeft de Oostenrijkse Geheime Dienst de informatie al binnen. Ach, wat geeft het?

Voetnoten[bewerken]

Zie ook[bewerken]

}


Vlag Gallie.jpg
Hon hon hon, l’article hier est geschreven door een Francement!
Vlag Gallie.jpg

}


Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
24 april 2017
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Tweede plaats
WinterPeen2.png

Winterpeen 2010