Galileo Galilei

“Neemt gij, Galilei, uw dwaasheden terug in naam der Kerk?”
“Goede God! Het is de Inquisitie! Dat had ik niet verwacht!”
“Zei ik dat de aarde rond de zon draait? Wat een kluns ben ik toch! Ik maakte maar een grapje...”
“Deze terugneming is niet langer voldoende voor ons. Knielt nu neder en blaft gelijk een hond! Dan wuift uw armen gelijk een kip en zegt dat gij een uilskuiken zijt!”
Galileo Galilei was een wetenschapper, een filosoof, een astronoom, een wiskundige, een komediant, een mimespeler, een loodgieter, een postbode, in het kort een bezige bij. Maar bovenal was hij een notoire huichelaar, aldus de Rooms-Katholieke Kerk indertijd... en tegenwoordig.
Biografie[bewerken]
De eerste jaren[bewerken]
Galileo werd geboren in Pisa in 1564 als zoon van een vader een moeder, vreemd genoeg. De vader, Emmergaard Galilei, stond bekend om zijn namenfantasie. We weten minder van Lovegijne Galilei-Botazzi, de moeder, behalve dat ze bezwangerd werd door Emmergaard.
In 1574 verhuisde de Galilei-familie van Pisa naar Firenze, wat erg onaangenaam was voor Galileo; hij was fan van FC Pisa welke op dat moment in de Champions League speelde.
In 1581 stuurde Emmergaard Galileo naar de Faculteit van Geneeskunde, bang dat zijn zoon een putjesschepper zou worden, zodat hij een rijke dokter kon worden. Maar Galileo, die niet eens een lever en een adamsappel kon onderscheiden, was niet erg begaan met zijn opleiding. Hij ging vaak niet naar lezingen, toonde geen motivatie en deed maar drie examens per jaar, waardoor hij een soldatenleven riskeerde. Uiteindelijk werd hij van school gestuurd toen hij in het gezicht van een leraar boerde, zodat hij interessantere onderwerpen kon bestuderen, zoals informatica, hydraulica, statistiek en anatomie.
Leraar[bewerken]
In 1587 kwam er een grote verandering. Hij kende Guido van den Berg, de Minister van Onderwijs indertijd.
Zonder een diploma, maar met een geweldige kruiwagen, mocht Galileo lesgeven aan de Universiteit van Pisa. De aanbeveling werkte Galileo vaak tegen; zijn Ferrari werd enkele malen ondergekrast met teksten als “Mamma túa!” (Je moeder!)
Galileo kwam tijdens deze periode tot een paar geweldige inzichten, die de mensheid hebben verrast. Zo ontdekte hij:
- Een bal op een helling rolt niet naar boven, maar naar beneden.
- Als je glas laat vallen, breekt het.
- Als je gras laat vallen, breekt het.
- Een vloeibaar lichaam is niet handig.
- Als je een houten en een loden bal van de Toren van Pisa laat vallen, kun je mensen raken en op je sodemieter krijgen.

Omdat Galileo in Pisa voor een hongerloon werkte, vroeg hij Van den Berg opnieuw om een aanbeveling. Uiteindelijk kreeg Galileo, mede dankzij een aantal kardinalen, een baan bij de Universiteit te Padova, als wiskundeleraar, met een salaris van 1.800.000 lire per maand, 13de maand, 30 dagen betaald verlof en een parkeerplaats in de universiteitsgarage.
Opnieuw had Galileo briljante ingevingen, zoals:
- Ook dieren laten scheten.
- Als iemand in het water gaat liggen, zinkt hij.
- Een thermometer meet temperatuur.
- Je kunt een gas samenpersen, maar wat heb je eraan?
- 's Zomers is het warm.
- 's Winters is het koud.
- Tijdens de lente en herfst is het alles maar zo-zo.
- Als je een kom water verwarmt en je drinkt het water, brand je je tong.
Galileo werd in deze periode niet belangrijk door de simpele colleges, maar door zijn privé-lezingen; die zorgde voor de spreiding van zijn ideeën. Hij had namelijk veel beroemde studenten:
- Silvio Berlusconi
- Michael Schumacher
- Willem van Oranje
- Henk de Vries
- Wesley Sneijder
- Rita Verdonk, maar die kwam gek genoeg nooit opdagen
- Leopold II
Zo rond 1600 was Galileo vooral bezig met het maken van gereedschap als kompassen.
Ook vond hij uit:
- De goniometer
- Het vierkant
- De liniaal
- Vuur
- Het ontzettend handige twaalftallige rekensysteem
Telescoop en astronomie[bewerken]
Rond 1610 vond Galilei de telescoop uit, om naar de lekkere stoot van een buurvrouw als ze in bad zat. Vergaande studies maakte de lens steeds preciezer, en buuv's privacy minder. Tussen zijn gluursessies door besloot Galilei ineens zijn telescoop de lucht in te richten. Zo had Galilei niet alleen het vrouwelijk lichaam, maar ook hemellichamen ontdekt, en dit laatste werd zijn tweede obsessie. Galilei bestudeerde de hemel om de positie te bepalen van de zon, de maan en zijn geparkeerde auto.
Al deze bevindingen werden gebondenin de Sidereus Nuncius, die werd uitgebracht inder de titel Miranda Ontbloot, om de verkoop te verbeteren.
Men moet begrijpen dat er in die tijd veel kosmologische modellen waren. In de meest doorgrondde theorieën kwamen volgende modellen voor:
- Het Ptolemaische model: de aarde is het midden van het Universum, de zon en de andere planeten draaien er rond, er zijn geen andere sterrenstelsels, marsmannetjes bestaan niet, er zijn alleen maar mensen, laten we alleen maar aan onszelf denken, we zullen toch maar 100 jaar leven. Dit model werd zeer gewaardeerd door de Rooms-Katholieke Kerk, vooral om dat om zichzelf denken.
- Het tweedimensionaal model: gecreëerd in 1486 door de wetenschapper S. Ter Renschyn. De aarde is een plat vlak en eindigt drie kilometer voorbij Zwolle bij knooppunt Hattemerbroek. Als je verder gaat val je. Als je valt, ben je machteloos. Dit model werd zeer gewaardeerd door de Kerk omdat het knooppunt Hattemerbroek door Jezus werd vermeld in de Bijbel en dus klopt met het Heilige Schrift.
- Het Vrijewilmodel: de Aarde is in het midden van het heelal. De andere planeten en de zon draaien daar omheen in een allesomvattend uurwerk dat God zelf repareert als er iets stroef loopt. Hij vraagt nooit voor geld, zelfs niet tijdens feestdagen, maar hij werkt niet tijdens zondagen. De sterren zijn in de laatste ringen gezet en daar omheen zit een beschermend laagje van dubbel glas. Alles perfect, onaantastbaar en veilig voor altijd. Duidelijk, behalve de titel: waar is de vrije wil? De Kerk was enthousiast, eindelijk een model dat ondanks de opleggende aard de gelovigen het idee gaf een democratie te zijn.
- Het Zoukunnenmodel: De Aarde is in het midden van een oneindig heelal, maar het zou kunnen dat er leven op een andere planeet is, namelijk op Uranus. Hier was de Kerk ook blij mee, immers staat in de Bijbel dat op de achtste dag God andere planeten schiep waaronder de bruisende planeet Uranus.
- De Mangatheorie: Naast de Aarde zijn er nog andere werelden, zoals de Pokémonwereld. Maar als je daarheen gaat verstoor je het tijd-ruimte-continuüm en vergaat alles. De Kerk keurde ook dit idee goed, omdat de Dag des Oordeels erin voorkomt.
Intussen ontdekte Galilei steeds meer over het sterrenstelsel. Zo ontdekte hij Saturnus, Venus, de manen van Jupiter en dat iemand zijn auto aan het jatten was. Gewapend met al deze bevindingen was Galilei klaar om van de daken te schreeuwen dat Copernicus gelijk had. Copernicus belde al snel naar Galilei dat hij zich niet met andermans zaken moest bemoeien, maar dat hinderde hem niet, al kreeg hij het zo al snel aan de stok met de autoriteiten, waaruit eens te meer blijkt dat we nu in een veel vrijere samenleving vertoeven[Bron: Chaudfontaine of Bru?].
Discussie met de Kerk[bewerken]

Galilei toonde zich een echte pechvogel. De Kerk keurde alle heelalmodellen goed, behalve Doutzen Kroes de zijne. Daarop schreef Galilei het boek Dialoog met de Wereldheersers, dat hij, opnieuw om de verkoop te verbeteren, uitbracht onder de titel Graaf Rockenjaeger. Hetzelfde jaar moest Galilei voor de rechtbank verschijnen, samen met Silvio Berlusconi en Enzo Ferrari en werd veroordeeld voor huichelarij. Galilei, die zich het vurige einde van F. Lamborghini herinnerde, gaf toe aan de aanklacht en werd vervolgens vernederd door Inquisiteurs. Hij moest:
- Zijn eigen winden ruiken
- Blaffen als een hond
- In zijn eigen gezicht kwatten
- Het Italiaanse volkslied vertalen naar Latijn en Occitaans
- Zijn achterwerk schoonmaken met een rasp
- Urineren op zijn eigen manuscript
Na deze straf werd Galilei met Professor Barabas' teletijdmachine teruggestuurd naar zijn tienertijd en kreeg levenslang huisarrest van zijn moeder.
Galilei stierf op 8 januari 1642. Zijn laatste woorden waren:
—Galileo Galilei |
Recent[bewerken]

In de volgende eeuwen veranderde het standpunt van de Kerk tegenover Galileo. De Heilige Stoel stond toe een mausoleum in Florence te bouwen en Galileo's boeken over de aardrotatie werden van de Zwarte Lijst gehaald, zodat iedereen het belang van zijn ontdekkingen zou begrijpen. Slechts één man in de Kerk had er iets op tegen: Benedictus XVI, die twee dagen na zijn verkiezing tot Paus het proces tegen Galileo heropende en hem veroordeelde tot levenslang. Het kon hem helemaal niets schelen dat Galileo al vier eeuwen dood was. Integendeel, hij liet het graf volledig afsluiten, en het stoffelijk overschot zal met een stofzuiger opgezogen worden om plaats te maken voor zijn geliefde Duitse klasgenootje.
Uitvindingen[bewerken]
Naast de bestudering van sterren en planeten, wordt Galilei ook bewonderd om enkele belangrijke uitvindingen, zoals:
Zie ook[bewerken]
Auteur of geen auteur, dát is de kwestie! | |
Bomans ·
Boon ·
Brusselmans ·
Caesar ·
Christie ·
Claus ·
Erasmus ·
Finkers ·
Foucault ·
Van Gaal |
Popolo (Personen): Van Aquino · Berlusconi · Caesar · Columbus · Galilei · Godvader
Mario · Musti · Pinokkio · Polo · Di Rupo · Da Vinci
Città (Steden): Genua · Pompeï · Rome · San Marino · Napels · Vaticaanstad · Venetië
Prodotti (Producten): Katholicisme · Maffia · Mona Lisa · Opera · Pasta · Pizza
Residuo (Overig): Colosseum · Corleone · Romeinse Rijk · Spiraal van Fibonacci · Vesuvius
}