Gazastrook

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een tot stad uitgegroeide Shell bij Rafah.
Uitroepteken.png De neutraliteit van dit artikel wordt betwist.
Gelieve de auteur hier voor antisemiet of zionist uit te maken.
Uitroepteken.png

De Gazastrook is een strook asfalt van een drietal meter breed langs Israëlische snelwegen waar Palestijnse weggebruikers naar kunnen uitwijken in geval van nood of pech. Het is niet toegestaan om op de Gazastrook te stoppen om het over mensenrechten te hebben. Ook tijdens een intifada moet de Gazastrook vrij worden gehouden voor de hulpdiensten van Hamas.

Door de slechte staat van het wagenpark moeten steeds meer Palestijnse automobilisten uitwijken naar de Gazastrook. Waar in 1948 nog 80.000 mensen gebruik maakten van de Gazastrook, groeide dat al snel naar 287.000, door de instroom van de goedkope barrels van Oost-Duitse vluchtelingen. Sindsdien is het zelfs gegroeid naar 1,9 miljoen mensen, waarvan 1,3 miljoen in tot steden uitgegroeide tankstations zitten.

De Gazastrook is niet altijd verhard.

Geschiedenis[bewerken]

Tijdens de Zesdaagse File van 1967 ontstond er een enorm verkeersinfarct op de snelwegen van Israël, doordat kapotte wagens op de rijstroken bleven staan en hulp- en bergdiensten niet langs de massa kwamen. Het Israëlische Ministerie van Infrastructuur besloot overal een volwaardige Gazastrook te bouwen, behalve langs de niet-bestaande A3. De Gazastrook werd in eerste instantie veel gebruikt voor dutjes, picknicks en raketaanvallen op Joden. Dit werd verboden in 2001 toen een onoplettende Palestijn per abuis een vliegtuig afschoot in plaats van een raket en richting New York in plaats van Jeruzalem.

In 2014 begon het Israëlische Ministerie van Infrastructuur een operatie in de Gazastrook genaamd Bye Bye Zwaai Zwaai. Het doel was om alle praatpalen op de Gazastrook op te blazen, omdat deze onnodig waren geworden dankzij de opmars van de mobiele telefoon. Door een fout in de ontsteking werden in plaats daarvan honderden huizen, een ziekenhuis, een school en anderhalve McDonald's verwoest of beschadigd. Volgens Amnesty International was dit een ernstige overtreding van de Wegenverkeerswet.

Uitzondering[bewerken]

Soms ontbreekt langs een weg de Gazastrook, bijvoorbeeld omdat deze tijdens de spits wordt omgedoopt tot Israëlische nederzetting of omdat GroenLinks het voor elkaar heeft gekregen om een wegverbreding tegen te houden. Omdat auto's niet erom bekend staan netjes te wachten alvorens kapot te gaan, heeft het Israëlische Ministerie van Infrastructuur langs deze stukken weg op regelmatige afstand Westelijke Jordaanoevers neergelegd. Deze zijn echter slecht bereikbaar doordat de Israëliërs een scheidingsmuur hebben gebouwd tussen de weg en de Jordaanoever. Daarnaast vindt de ANWB het zorgelijk dat deze scheidingsmuur soms over de doorgetrokken streep, diep in de Jordaanoever, staat. Een Palestijnse activist met de bijnaam Johnny Jordaan maakte hierover een protestlied genaamd Bij Ons In De Jordaan.

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Gazastrook.

In Jeruzalem ontbreekt zowel de Gazastrook als de Westelijke Jordaanoever. Volgens Palestijnen en de VN is dit zeker nodig in het oosten van de stad, maar de regering van Israël geeft in het dossier niet thuis en ziet zich gesterkt door het besluit van de Amerikaanse regering om haar officiële hectometerpaaltjes te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Zie ook[bewerken]

 
Azië

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Assadië · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Cyprus · Egypte · Filipijnen · Gazastrook · Georgië · Indië
Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Japan-Frankrijk · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kha-Boem · Khyonesia · Kirgizië · Koerdistan · Koeweit · Goed-Korea · Slecht-Korea · Laos
Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Palestina · Perzië · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Siberië
Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tzatzikistan · Taiwan · Thailand · Toeva · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Verweggistan

Ceci n'est pas un pays.
Europa: België · Bordurië · Catalonië · Duitsland (DDR · NDDR) · Gallië · Joegoslavië · Oostenrijk-Hongarije
Polen-Litouwen · Romeinse Rijk · Scandinavië · Sovjet-Unie · Syldavië · Transnistrië
Daarbuiten: Gazastrook · Geconfedereerde Staten van Amerika · Filistijnen · Indië · Islamitische Staat
Kolonië · Ottomaanse Rijk · Perzië · San Theodoros · Soedan · Taiwan · Verweggistan