(Bijna) alles over links

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Weest Lollig en niet Stompzinnig

Wapenschild.jpg

Overzicht

Overzicht Beginnersgids
Doel: Wat is een
Oncyclopedia?

Over goed schrijven

Schrijversadvies
Artikelen schrijven
Artikelen bewerken
Over goede opmaak
Sssspelling en Grrrrrammatica
Wees niet dom
Constructief discussiëren

Dagelijkse omgang

Over de nette Oncyclopedist
Cyberpesten, absoluut niet!
Redirecten op de goeie manier
Alles over links
Dingen die zonder waarschuwing worden verwijderd
Communicatie
Geen gezeik op de admins

Conclusie

Conclusie

Kijk ook eens hier...

Inhoud Help


Zoals je ongetwijfeld weet (een eerder beschreven is) is een link een zogenaamde "interne verwijzing". Dat houdt in dat het een soort hyperlink is zoals je op de meeste sites tegen komt, maar dan binnen de website. Als je bijvoorbeeld op deze pagina een link zou zetten die verwijst naar de pagina "Link", dan zet je het binnen deze tekens: "[[" en "]]". Als de pagina bestaat wordt de link blauw, zo niet, dan wordt de link rood.

In een artikel aan de overkant zou je een link alleen zetten als je denkt dat de lezer er meer over zou willen of moeten weten, als hij meer van het onderwerp wil weten.

Overzicht[bewerken]

Hier is een overzichtje van wat je allemaal gaat leren. Als je later terug wilt kijken, kun je gewoon hier terecht.

Kan...[bewerken]

  • Je kunt een link een andere titel geven.
[[Link hier|Tekst hier]]
  • Je kunt een link "verkorten".
[[Link]]je
Bijvoorbeeld: [[Kat]]jes

...niet[bewerken]

  • Tekst vóór de link mee laten tellen.
ver[[klote]]n
Dan is "ver" zwart, en "kloten" blauw.

Werking[bewerken]

Links zijn vrij simpele stukjes code, maar er zijn wel een aantal dingen aan uit te leggen. Zo kun je een link naar de ene pagina laten wijzen, terwijl er iets heel anders staat. Als je bijvoorbeeld op de link Rood drukt, verwacht je dat je naar de pagina Rood gaat, maar eigenlijk ga je naar de pagina Groen. Waarom dat is begrijp je pas als je de code ziet.

De link die in de broncode staat (dus de link "Rood" die naar "Blauw" verwees), is anders geschreven dan je zou verwachten. Er staat namelijk niet "[[Rood]]", want dat zou naar "Rood" verwijzen. Er staat ook niet "[[Groen]]", want dan zou er in het artikel "Groen" staan. De link is aangepast. Er staat nu "[[Groen|Rood]]". Je zou dit kunnen zien als een aangepaste link naar "Groen". Eigenlijk zeg je: "Ik wil dat je naar Groen verwijst, maar je moet Rood zeggen."

"Rood" is in dit geval een zogenaamde "parameter". Een parameter is een gedeelte van een stukje code wat iets zegt over het hoofdgedeelte. Klinkt vaag, maar daarom gaan we het ook uitleggen. Je zou kunnen zeggen dat "[[Groen]]" het hoofdgedeelte is, en dat "|Rood" daar iets over zegt, namelijk wat de tekst moet zijn die moet worden weergegeven. Dit is allemaal niet bijster belangrijk, maar het zou later handig kunnen worden.


Volgende pagina...