Gebruiker:GeorgiusNL/Zakenman

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zakenman, ware identiteit Enrico Henry Formaggio (Brooklyn, 8 augustus 1920 - Palermo, 11 september 1992), was de superheld die, in tegenstelling tot andere superhelden, opkomt voor de middenklasse.

Jonge jaren[bewerken]

Formaggio's ouders waren Sicilianen, die rond 1900 naar New York (VS) emigreerden. De familie begon een machtig imperium in de georganiseerde misdaad, maar het illegale sprak kleine Henry niet aan, hij was altijd al meer geïnteresseerd in de gedoogde criminaliteit. Tussen 1941 en 1946 zat hij in het leger, waarna hij een kleinschalig zaakje in houten planken in Brooklyn begon.

Het incident[bewerken]

Op 24 augustus 1949 vond er een staking plaats bij de aardappelmijnen in New Jersey, honderden vakbondslieden protesteerden tegen slechte werkomstandigheden en voor een beter loon. Toevallig was Formaggio in de buurt en besloot de eigenaar van de mijnen te helpen door de staking letterlijk neer te slaan. Met een verrotte pallet sloeg hij een aantal arbeiders neer en joeg de rest terug de mijn in. De mijnbezitter was blij met de actie, maar Formaggio kon zich niet meer in het openbaar vertonen en moest zijn zaak sluiten. Sindsdien zwierf hij rond over de wereld.

Superheld[bewerken]

In 1951 te Buenos Aires (Argentinië) werd Formaggio gebeten door een radioactieve grootkapitalist. Na uren creperen stond hij onverwacht op en voelde zich sterker dan ooit. Plots had hij een typerend pakje en het besef dat hij vanaf dan een superheld is. Formaggio, die zichzelf Zakenman noemde, besloot de wereld rond te reizen op zoek naar onrecht.

Bekendheid[bewerken]

In Parijs (Frankrijk) aanschouwde Zakenman voor de tweede keer in zijn leven een staking. Het betrefte een vliegveld waarbij honderden stewardessen, piloten en marshalls kapten met werken. Louis Aubergine, toentertijd eindbaas van het vliegveld, smeekte Zakenman om te helpen. Wederom sloeg hij enkele stakers in elkaar om vervolgens de rest aan het werk te jagen. Dit keer werd Zakenman een geliefd superheld, en kreeg opdrachten van over de hele wereld.

Superkrachten[bewerken]

Zakenman beschikt zoals elke superheld zo over zijn gaven:

Supergehoor
Zakenman is in staat om op enorme afstanden gesprekken op te vangen én te verstaan. Dit is van belang om tijdig bij een delict aanwezig te zijn. Meerdere superhelden beschikken over deze kracht.
Vliegen
Zakenman kan vanuit stand enorme hoogtes bereiken, om vervolgens voor onbepaalde tijd op die hoogte te blijven of zich vrij te bewegen. Hij kan daarbij enorme snelheden bereiken en toch nauwkeurig van richting veranderen. Zonder deze superkracht hoor je er eenmaal niet bij.

Aartsvijanden[bewerken]

Zakenman heeft zoals iedere superheld diverse aartsvijanden gekend die hij allemaal heeft moeten verslaan:

Daniil Alesovnic[bewerken]

Het hoofd van de Sovjet-Russische geheime dienst KGB. Alesovnic kreeg van Leonid Brezjnev de opdracht Zakenman voor eeuwig uit te schakelen, om te voorkomen dat deze een nog groter kapitalistisch kopstuk werd. Spionnen onder Alesovnic vonden Zakenman en wisten hem gevangen te houden. Bij de grote cofrontatie wist de superheld zich los te wurmen en Alesovnic in een hels gevecht te verslaan.

Kul Uyuk[bewerken]

Het hoofd van de Chinese geheime dienst onder het regime van Mao Zedong. Kul kreeg eveneens de opdracht Zakenman uit te schakelen, maar wilde het wat slimmer aanpakken als zijn Russische concullega. Chinese geheim agenten moesten Zakenman opzoeken en hem in het hoofd te schieten. Als bewijs zouden ze het lijk naar Kul moeten brengen. Het omgekeerde mocht geschieden, Zakenman vond Kul en verdronk hem in Oeigoerse olie.

Overlijden[bewerken]

Zakenman, inmiddels 72 jaar oud, wilde zijn laatste werkdag voltooien voordat hij met pensioen ging.

Superlogo.JPG
Superhelden en handelsreizigers

Ab Klinkman · Alvaman · Antic Cafe · Badman · Balkenendeman · Brugman · Bulk · Clovis · Columbus · De Cock · El Cid · Flandrien · Frans Bauer
Groene Baron · Hoe: word je een superheld? · Jan · Koksmutsman · Marco Polo · MegaMark · Montignac · Baron von Münchhausen · Napoleon Bonaparte
Nederlands · Piet Huysentruyt · Qwop · Robin van Persie · Sherlock Holmes · Sonic X · Spider-Woman · Superman · Tijd · Übermensch · Willem Wever

Kapiteins: Brazil · Iglo · Onduidelijk · Onzinnig · Overduidelijk · Oxymoron · Paradox · Zeppos