Gems

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Gems is een nijvere viervoeter met aan iedere voet twee tenen die voornamelijk uit hoef bestaan. De meeste gemzen hebben baarden en in de zomer kan men ze zien dartelen en huppelen op grazige weiden, het liefst in de buurt van sprankelende bergbeekjes.

Een mannetjesgems heet bok, omdat hij een bokkige aard heeft en het vrouwtje heet geit, omdat ze geitenmelk geeft.

Anders dan schapen kijken gems je niet verlekkerd aan

De jonge gemzen, zowel de geiten als de bokken, zijn aan het begin van hun leven altijd klein en groeien dan in de loop van hun jeugd tot ze ongeveer het formaat hebben van een volwassen gems. Dat is dan het teken, dat een gems volwassen is geworden, en mogen ze laat opblijven en bier drinken.

Gemzen zijn vrijwel geheel bedekt met haar. Ze eten met hun mond en kauwen het voedsel met de tanden. Gemzen hebben een kleine staart, net groot genoeg om te voorkomen dat er regenwater in hun anus komt, waardoor de laatste zou kunnen gaan schrijnen.

Iedere gems heeft twee horens, dit tot zowel zijn geluk als zijn ongeluk. Want hoewel dit lichaamskenmerk hem ongeschikt maakt voor domesticatie, schijnt hij zich niet van deze horens bewust te zijn, zoals iemand die een bril zoekt vergeten is, dat hij hem op zijn voorhoofd heeft geschoven. Gemzen hebben veel last van deze horens, die ze voortdurend overal tegenaan stoten, waarna ze zo in paniek raken dat ze wild in het rond gaan springen en alle gevoel voor realiteit verliezen.

Sinds het midden van de twintigste eeuw is een ware sport ontstaan onder liefhebbers van de jacht, om deze trofee te kunnen bemachtigen. De gemzenvangst is de laatste decennia uitgegroeid tot ritueel in het midden en westen van Oostenrijk (een ironisch feit, dat een land met een dergelijke naam een "westen" zou kunnen hebben), alwaar de hoge Alpen het ideale leefgebied van de gems vormen.

Eigenschappen van de gems[bewerken]

Gemzen vallen in een aaibaarheidsklasse van 73% volgens de schaal van Maaike.

De gems kan koppeltje duikelen en heel lang op zijn voorpoten staan. (tenminste, als hij daarbij ook op zijn achterpoten steunt). Gemzen zijn gek op Gember en op alle wat met 'gem' begint, zoals:

 • Gemalen koffie, suiker en witte kruispoeders
 • Gemeente reinigingsdienst en eigenlijk alle gemeentelijke instellingen
 • Gemma
 • Gemoderniseerde antiquiteiten
 • Gemarkeerde gebiedsdelen
De natuurlijke vijand van Gems

Ook zijn ze heel muzikaal. Wie in de ochtendschemering het toeteren en loeien hoort van een gemzenkoor, waant zich in een andere, oudere wereld van blinde oerdriften en nietsontziende opofferingsgezindheid.

Gemzen beseffen heel goed, dat de mens jaloers is op zijn vrolijke levenshouding, daarom houden gemzen hun innerlijke blijheid verscholen achter een uitdrukkingloos masker. Alleen de ogen kan men zien schitteren. Gemzen gaan niet graag voor lichtzinnig door.

De Gems is een sociaal wezen. In de avonduren maken ze, alleen of in groepsverband, graag een wandeling door de omgeving. Behalve dat dit de eetlust en de nachtrust bevordert, heeft het ook een sociale functie. De netwerken die een gems zo opbouwt zijn essentieel voor de overleving van dit zo kwetsbare dier, door de natuur immers niet bedeeld met stiletto's, semi-automatische vuistwapens of splinterbommen.

De Gems in de volksoverlevering[bewerken]

Aan de gems worden door mensen die het kunnen weten grote mystieke krachten toegeschreven.

 • De gems staat vooral symbool voor het overwinnen van domheid, lelijkheid en gemeenheid door slimheid, schoonheid en goedheid.
 • De Gems is de mascotte van plastisch chirurgen.
 • De astrologische kleur van de gems is lila.
 • Mensen die in het jaar van de gems geboren zijn, of de gems als totemdier hebben genomen,
  • zijn blij als zij niet droevig zijn,
  • houden van lekkere dingen zoals chocoladeijs met witlof,
  • en leiden een rustig leven zonder anderen lastig te vallen,meestal in
   • huizen met
    • gezellige tuintjes.

Ook het engelse 'Gems' (juwelen) is niet voor niets gekozen en wie al deze symbolen doorgrondt heeft een gemzensprong gemaakt op de weg naar inzicht en innerlijke vervolmaking van de inwijdingsharmonie in de zevende graad.

Mediteer ook op eens op de combinaties SMEG, MESG, GMSE en EGSM. Toevallig?


Over de Gems bestaan veel oude verhalen. In sprookjes en legenden komt hij veelvuldig voor en in enkele speelt hij zelfs de hoofdrol, zoals in:

O (de aan de) Gems[bewerken]

Was er ooit een groter dichter dan Marhijs van Slag? Jarenlang vergezelde hij een kudde gemzen op hun trektochten over de uitgestrekte vlakten van dat onmetelijke land waar we allemaal wel zouden willen wonen, in harmonie met de natuur, de zon, de wind en de naakte meiden. We zouden dan met al onze gemsjes op het droge gemsjes tellen voor het slapen gaan en van de gems geen kwaad weten. OnPoëzie heeft de hand weten te leggen op een nog niet eerder gepubliceerd gedicht, dat, hoewel het eigenlijk in de bundel Bij de Gems aan tafel had moeten worden opgenomen, gerust een van zijn meesterwerken genoemd mag worden. Wij bieden het u HIER aan en hopen, dat uw hersens er niet van zullen kortsluiten.

Zie ook[bewerken]