George Washington

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hier bracht de jonge Washington zijn jeugd door.

Ik heb thuis ook zo 'nen hamburger rondlopen. 'k Ga hem Washington noemen!
~ Urbanus van Anus over Washington.

George "Dude" Columbus Washington (Amsterdam (Nederland), 1773 - Hamburg (Duitsland), 1859) was de enige zoon van uit de Engelse koloniën naar Nederland gevluchte plantageslaven. Zij waren gevlucht omdat zij zich, als enige blanken, gediscrimineerd voelden door de andere slaven.

Prille jeugd[bewerken]

De jonge Washington breidt zijn productie uit.

De jonge George (Sjors voor de andere Amsterdammertjes) was gefascineerd door de creatieve mogelijkheden die het kruidenierswinkeltje van zijn ouders hem boden. Hij kon uren doorbrengen met het experimenteren met diverse voedingswaren, en toen hij twaalf werd, kon hij al fier enige interessante nieuwe voedingsmiddelen presenteren.

One Up[bewerken]

Tijdens de hete Amsterdamse zomers legde hij zich toe op het variëren van de enige niet-alcoholische frisdrank van die tijd, namelijk water. Hij gooide daar verschillende kruiden[1] bij, en naarmate hij een kruid toevoegde paste hij ook de naam van de drank aan. Toen hij voor het eerst de smaak van water trachtte te verbeteren door er kruidnagel[2] aan toe te voegen, noemde hij zijn uitvinding "One Up", door zijn maatjes steevast gespeld als "Wannep". Het smaakte niet bijzonder lekker. Toen voegde hij rozemarijn toe, en noemde de upgrade "Two Up". "Six Up" smaakte uiteindelijk zo slecht, dat hij het opgaf en helemaal opnieuw begon. Wist hij veel hoe dicht hij bij zijn doel was...

Coca-cola[bewerken]

Toen, op een mooie zomerdag in 1785, had zijn vader een kist colanoten en een kist cocabladeren op de kop kunnen tikken. Moeder Washington veegde hem meteen de mantel uit, want dat spul bleek onverkoopbaar. Vader Washington goot de kisten leeg, en hertimmerde ze tot meubilair. De jonge George begon te experimenteren met de inhoud van de kisten, waaraan hij melasse toevoegde en het geheel tot een donkere brij kookte. Daar voegde hij water aan toe, en... hee, dát was lekker! Hij noemde het coca-cola, en begon het goedje te venten.

De tweede oversteek[bewerken]

Hamburger, liggend.

Helaas kon hij zijn handeltje niet ten volle ontplooien, want zijn ouders, die van het politiek gerommel in de Engelse koloniën gehoord hadden, vonden hun toekomst er rooskleuriger uitzien in hun land van herkomst, en stapten (mét George) op de eerste boot naar Amerika.

Meer culinaire experimenten[bewerken]

Aan boord bleef de jonge Washington niet stilzitten, en was niet weg te slaan uit het kombuis. Daar had hij op een zeker ogenblik een hoop bedorven vlees vermalen, het goedje (na toevoeging van enige specerijen die zijn ouders uit hun winkel hadden meegenomen) in ovale vormpjes geperst en gebakken, en de kok ervan overtuigd dat op die manier het vlees niet weggegooid hoefde te worden. Het menu sloeg aan, ook al omdat hij, om het te promoten, er voor iedereen een pint van zijn nieuwe brouwsel had aan toevoegd. Hij noemde de nieuwe vleesmaltijd "hamburger", omdat hij gemeend had het bedorven vlees als ham te kunnen identificeren.

Politieke ambitie[bewerken]

Washington als kersverse en fiere ereburger van Hamburg.

Over de militaire en politieke exploten van dit jonge culinaire genie zijn miljarden boeken geschreven, het één al even onbetrouwbaar als het andere. De tijden waren zodanig verward, dat hij pas een maand na zijn aanstelling dóórhad dat hij de eerste President van de Verenigde Staten van Amerika was, en de jongste óók. De zestienjarige President begon meteen met het uitdelen van hamburgers en coca-cola.

De grote verdwijntruc[bewerken]

Na een paar jaar was hij het presidentschap beu. Hij had nog het genoegen gesmaakt om een splinternieuwe hoofdstad naar hem te zien noemen, legde nog de eerste steen van het Witte Huis, maar dan was de pret eraf. Washington verlangde naar een culinaire loopbaan. Hij huurde een dubbelganger in, die hem verving tot diens dood in 1799, en ging zelf terug naar Europa. Na vruchteloze pogingen om de Amsterdammers hamburgers aan te smeren, ging hij oostwaarts, en vestigde zich in het kleine havenstadje Wein am Rein. Hier vonden zijn hamburgers wél gretig aftrek, zodanig zelfs dat van heel Duitsland men ze kwam proeven en kopen. Uiteindelijk werden de inwoners van het havenstadje zélf "Hamburgers" genoemd, en uiteindelijk werd "Hamburg" de officiële naam van het stadje. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de hamburger daar herontdekt door Amerikaanse soldaten, maar dat is een ander verhaal.

Nabeschouwing[bewerken]

George D.C. Washington stierf op 86-jarige leeftijd als ereburger van Hamburg, en kon terugblikken op een rijk gevuld leven en een nalatenschap dat het culinair aanzien van de XXste eeuw zou bepalen.

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
8 december 2008
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Notenbalk[bewerken]

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: George Washington.
  1. Niet zo moeilijk te vinden voor het zoontje van een kruidenier.
  2. De van oorsprong Engelstalige George wist nog niet dat kruidnagel geen kruid, maar een specerij was.