Help:Humor, een korte cursus

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AlbertEinstein-1-.jpg !!!WAARSCHUWING!!!
Dit is een SEMI-SERIEUZE PAGINA.
en kan de geestelijke gezondheid ERNSTIGE SCHADE toebrengen.

Het kennisnemen van onderstaande informatie is geheel voor eigen risico.
Deze WAARSCHUWING ontslaat de Oncyclopedia Neerlandica van iedere aansprakelijkheid voor HERSENBESCHADIGINGEN als gevolg van het lezen hiervan.

In Sovjet Rusland, cursus volgt JOU!!
~ Situatie in Sovjet Rusland over cursussen

Humor, een korte cursus

"Waar is dat nu goed voor?", zul je jezelf afvragen. We willen hier wat richtlijnen geven over wat leuk is en kan zijn. Dit om te voorkomen dat Oncyclopedia een forum wordt waarop iedereen die daar zin in heeft zomaar zijn gal kan spuien over godweetwat. En denk eraan, bij alles wat je op deze site doet, dat de Oncyclopedia een parodie is op Wikipedia en andere encyclopedieën.

Het onderstaande is nadrukkelijk géén Wetboek van Strafrecht, maar slechts een aantal punten ter overweging! Veel plezier!

In het algemeen

Om het kort te houden: humor kan van alles zijn. In allerlei vormen komt humor tot uiting. Op deze site is een mikmak te vinden van ironie, satire, sarcasme, cynisme, galgenhumor, ... en last but not least vooral parodiehumor. In het ene artikel kan de humor weer wat beter zijn dan in het andere, maar dat is louter perceptie. Wij staan ook bekend als een vrije encyclopedie (wiki) waaraan iedereen vrij kan bijdragen. Iedereen heeft dus vrijheden om van alles en nog wat op te schrijven. Er zijn in principe geen dingen die je absoluut niet mag opschrijven, dus als je iets hebt over de Derde Wereldoorlog, schrijf er dan ook wat over, op jouw manier. Hou het liefst wel bij lemma's die werkelijk bestaan (hebben) of termen die ooit besproken zijn geweest. Vind dus geen vreemde dingen uit die niemand kan begrijpen en waarover dus niet gelachen kan worden (waarover later meer). Puberale humor of erg vergezochte humor die pas te begrijpen is nadat je een een film hebt gezien van 1947 - om maar wat te noemen - vallen dus zo een beetje af.

Schrijf, zolang het maar grappig is en niet stom.
~ De gouden hoofdregel op Oncyclopedia

Je bent vrij genoeg om dingen neer te zetten om zo Oncyclopedia te verrijken. Bijdragen worden wel onderworpen aan een controle (door onze controleurs, administratoren en/of bureaucraten), waaronder we verstaan dat ongepaste zaken eruit worden gefilterd. Volgende zaken beschouwen we als dusdanig ongepast en hebben gevolgen op jouw vrijheden m.b.t. bijdragen tot deze site:

 • Cyberpesten
 • Veel te pikante rotzooi die nooit publiek zou mogen gemaakt worden (m.a.w. pornografie)
 • Vandaliseren of zomaar pagina's leeghalen
 • Herhaaldelijk troep aanmaken (evt. negeren van advies van administratoren)
 • IJdelheid

Concreet houden deze gevolgen in dat men een waarschuwing kan krijgen met al dan geen blokkade op het bijdragen van deze site. Maar hopelijk komt het niet zo ver en mogen wij je een lollig 'verblijf' op Oncyclopedia toewensen!

Een aantal adviezen

 • Je zou kunnen denken dat wat dingen die hier zowat overal voorkomen leuk zijn, zoals Johan Cruijff, de situatie in Sovjet Rusland, Japan, Balkenendeman, Oncyclopedia, Wikipedia (vooral de oorlog daartussen), Hitler, Bin Laden en nog meer van dat soort dingen. Deze zijn uiteindelijk niet meer grappig omdat ze zowat overal voorkomen. Om het wat origineel te houden, is het verstandig om de personen/plekken/andere dingen die in een onderwerp voorkomen, ook bij het onderwerp te houden en niet zomaar wat uit de lucht plukken om het ergens neer te zetten. Het is niet verboden om 'Balkenende' neer te schrijven in een artikel over de bacterie, maar er moet wel een goede reden zijn waarom deze naam er staat. Tevens moet het ook grappig zijn.
 • Een ding waar de admins hier een hekel aan hebben is gedobbel. Willekeurige elementen die in een artikel voorkomen die verder niets met het onderwerp/verhaal te maken hebben. Gebrek aan samenhang of relevantie kan vaak een ontmoedigende factor zijn bij het lezen van zo'n artikel. Dus zet bijvoorbeeld geen kippen op Mars neer in een artikel over Frans Bauer.
 • Humor is een serieuze zaak. Mensen zullen snel over verschillende vormen van humor zeggen dat een onderwerp helemaal niet leuk is en andere zullen schreeuwen dat het een toppunt is van goed doordachte ironie. Kijk desnoods in het lijstje hieronder wat leuk kan zijn en wat niet. Nogmaals: dit is slechts perceptie, maar we baseren ons vooral op hetgeen 'vele' of 'de meeste' mensen grappig vinden. Ethiek komt er soms ook een beetje bij kijken.

De grappigste artikelen zijn die, die niet ver van de waarheid verwijderd zijn. Aangeraden is om een wat langer (minimaal één A4), maar goed artikel te schrijven, dan een hele verzameling artikeltjes met slechts wat korte stukjes over, zeg Balkenende, George W. Bush, de politie, enzovoort. Daar zijn er namelijk al genoeg van.

Een aantal basistechnieken zijn:

 • Herhaling (De vrije tijd van Jan Smit is gevuld met spannende zaken: rondrijden, z'n moeder pesten, neuspeuteren, douchen, met z'n gsm spelen, neuspeuteren, computeren, fietsen, neuspeuteren, garnalen pellen en een beetje neuspeuteren.) Let wel op: het kan grappig zijn, maar soms wordt een grap er niet beter op. Experimenteer er wat mee, maar wees voorzichtig en let vooral ook goed op.
 • Op het verkeerde been. Een iets ingewikkelder iets. Overweeg naar één richting toe te gaan, om uiteindelijk heel ergens anders uit te komen, zoals op Terschelling. Voorbeeld: Vandaag dacht ik bij mezelf, morgen bij een ander.
  Als je lezers weten hoe de grap zal eindigen, zal deze veel minder grappig zijn dan wanneer ze totaal onverwacht komen.
 • Herhaling (De extra service van NS bestaat uit: Het veroorzaken van vertragingen, het jaarlijks verhogen van het tarief, het aanbieden van te weinig zitplaatsen, het veroorzaken van vertragingen en ontsporingen.) Let wel op: het kan grappig zijn, maar soms wordt een grap er niet beter op. Experimenteer er wat mee, maar wees voorzichtig en let vooral ook goed op.
 • Goed opletten. Zie hierboven.
 • Herhaling (Het verkeer in Amsterdam bestaat hoofdzakelijk uit trams, auto's, bussen, trams, vliegmachientjes, voetgangers en trams.) Let wel op: het kan grappig zijn, maar soms wordt een grap er niet beter op. Experimenteer er wat mee, maar wees voorzichtig en let vooral ook goed op.
 • Overdrijving (Een lijst, opgesteld door de Heilige Fransiscus, bevat de volgende zonden: sodomie, bestialiteit, masturbatie, kussengevechten, schoon ondergoed dragen, simultaan met de ogen knipperen, navelpluis en een vrouwtjeskolibrie binnen drie nautische zeemijlen naderen.). Echter is een tekst met alleen maar absurditeiten, zelden grappig. Aangeraden is om serieus te beginnen om langzaam steeds absurder te worden.
 • Understatement. (Veel mensen zijn van mening dat de holocaust niet zo heel erg leuk was.) Als je iets schrijft zoals het volgende: Die Zweed is zóó dom! is dat lang niet zo leuk als: Die bosclown heeft de hersenen van een zwanger spaghettisliertje.
 • Naar zichzelf verwijzen. Zie voor uitleg onder het kopje naar zichzelf verwijzen.
 • Onnozele stukjes over serieuze zaken. Bijvoorbeeld over de Tweede Kamer-verkiezingen van 2006 of oorlog.
 • Serieuze stukjes over onnozele zaken. Bijvoorbeeld over de LPF of Kabouter Plop.
 • De aangever. Een veel voorkomende beginnersfout is om een artikel helemaal ridicuul te maken. Serieus zijn is een onderdeel van leuk zijn. Ze horen onlosmakelijk bij elkaar als yin en yang. André van Duin werd als cabaretier nog grappiger door zijn serieuze aangever Frans van Dusschoten. Als het jouw doel is om alleen maar idiote dingen op te schrijven, is het handig om een serieus iemand in de buurt te hebben. Anders verwijzen we graag door naar de site Irratiopedia.

Onzinnig maar consistent

Schrijf zo veel mogelijk in een consistente stijl (samenhang). Men moet het idee hebben dat een artikel door één enkel persoon is geschreven. Niet dat je denkt dat de eerste paragraaf door een klein meisje van een jaar of vijf, paragraaf 2 door een oude kalende man met een slechte adem en dat paragraaf 3 een fraai samenwerkingsproject was tussen een astmatische geranium, een tamme kei en een dement computervirus met politieke ambities.

 • Een willekeurige hoeveelheid nonsens kan grappig zijn, als het maar niet serieus wordt genomen.. Kortom: Iedereen moet het snappen, en iedereen moet snappen dat het een grap is, anders worden mensen boos, verdrietig, of nog erger: "teleurgesteld".
 • Kijk even of er een soortgelijk artikel al bestaat. Stel, je bent bezig met een geniaal stuk, helemaal leuk, en zie je dat er al iets bestaat dat totaal iets anders is dan wat jij hebt neergezet. Om dubbele dingen te vermijden, graag wat research doen om te kijken of een soortgelijk artikel niet reeds bestaat.
 • Dit is Oncyclopedia, niet Wikipedia! We zijn hier niet gediend van wat men ook wel de Waarheid noemt. Ook van politieke correctheid komen onze nekharen overeind: wat er op Oncyclopedia staat is heus niet gemeend! Op Oncyclopedia wordt met alles en iedere bekendheid de spot gedreven. We sleuren daarentegen niemand door het slijk of we maken niemand zwart. En de zwarten maken we ook niet wit, begrijp je?

Voor de mensen die dus Oncyclopedia willen aanklagen voor laster en eerroof: twee keer goed nadenken - het was allicht onze bedoeling niet!

 • Wat goed is, moet goed blijven. Als je een artikel wilt bewerken, zorg er dan ook voor dat het consistent blijft in zowel stijl als inhoud.

Kwaliteit kost nu eenmaal tijd

 • Als je tien seconden de tijd neemt, zullen misschien tien mensen het leuk vinden. Als je tien minuten de tijd neemt, heb je misschien honderden fans. Ook al staat de Oncyclopedia vol met onzin en leugens onzinnige waarheden, dan nog heb je kans dat een goed artikel evenveel tijd kost als een artikel op Wikipedia.
 • Lange lijsten zijn meestal niet leuk. Als je een lijst wilt maken: besteed er wat tijd aan, maar het moet sowieso wel leuk zijn.
 • Research. Kijk even op de "echte" Wikipedia, in een boek, vraag je oma want misschien biedt de echte wereld je inspiratie om jouw schrijfsel écht leuk te maken. De waarheid is namelijk vaak veel grappiger dan onzin.
 • Minder is meer. Meer tekst is niet per definitie leuker. Redacteurs verdienen niet voor niets de kost met teksten inkorten. Lees jouw pennenvrucht nog eens, kijk er eens kritisch naar, stel jezelf de vraag: Is dit bagger? en geef dan een eerlijk antwoord. Pleur tevens niet alles wat je te binnen schiet in jouw tekst! Denk even na, voor, tijdens en na het schrijven.
 • Redactie. Zoals gezegd: kijk 't geheel nog even over. Misschien staat er typefout in, een taalfout. Wellicht ben je een werkelijk geniale grap vergeten...

De &^%$#*@-regel

 • Lomp is in de meeste gevallen niet leuk. Grof taalgebruik maakt een tekst niet per se leuker.
 • Het gebied tussen de knie en de navel. Er zijn beslist wereldgrappen betreffende poep en pies en de lichaamsdelen die daar mee te maken hebben. Toch wordt een zin waarin poep voorkomt niet opeens een stuk leuker. Als je een tekst met poep en piemel hilarisch vindt, wilt dat niet zeggen dat de rest van de Nederlandstalige wereld dat dan ook vindt.
 • Homo's. Iedereen voor homo of flikker uitmaken is niet leuk.
 • Valse goden Probeer de Oncyclopedia niet te doordrenken met een bepaald onderwerp.

Alles wat met je maten in de kroeg wel leuk is, maar hier meestal niet

 • Iets vertellen dat exact het tegenovergestelde is van de realiteit. Antithesen en oxymorons zijn daarentegen meer dan welkom.
 • Iemand deed iets zoveel jaar na zijn dood. Soms is het leuk, maar meestal niet.
 • Willekeurige citaten zonder context zijn niet echt grappig.
 • Een hele hoop Wist je dat...
 • Meer dimensies noemen dan die we nu hebben is meestal niet echt grappig. Met andere woorden: we hebben nu lengte, hoogte, breedte en tijd. Dat zijn er meer dan voldoende. Puntje puntje puntje woont zes maanden van het jaar in de 6de dimensie is dan eerder flauw. Het hangt natuurlijk eerder af waar de tekst over gaat.
 • We hebben onderhand meer dan genoeg onafhankelijke landen die in "werkelijkheid" bij een andere staat horen. Nou kan dat soms leuke artikelen opleveren (Groningen, Gooi), dat gaat echter op den duur vervelen. Hetzelfde geldt voor het verheffen van dorpjes tot grote metropool of andersom.
 • Het kan natuurlijk voorkomen dat bovenstaande dingen wel heel grappig kunnen zijn, zoals de dimensies, waar wat mensen krom om hebben gelegen, maar vaak worden ze gebruikt als een snelle luie grap door iemand die niets leuks kan bedenken.
 • Gebruik zo weinig mogelijk de ik-vorm. Het is een encyclopedie en het gaat dus niet om jou. Eigen meningen horen thuis op een blog (gratis aan te maken op het internet) of op internetfora.
 • In naam van een groep spreken is vaak ook wat intern. Dus vermijd best ook het gebruik van wij, tenzij het natuurlijk een citaat is van een zekere persoon of groep.
 • Jij bent niet de enige... Als een grap je na drie tellen door het hoofd schiet, dan kun je er prat op gaan dat dat bij meer mensen het geval zal zijn.
 • Extreem lange getallen zijn meestal ook niet zo leuk.
 • Onzinnige data die er alleen maar toe dienen de lezer te verwarren, zijn niet leuk. Je wilt immers dat iemand jouw artikel leest in plaats van diagonaal leest.
 • BN'ers en BV'ers. De wereld bestaat niet alleen uit beroemdheden, dus een bekende Nederlander of Bekende Vlaming noemen maakt een artikel niet opeens leuk.

Voorkom stagnerende grappen

"Stagneren" is net als de binnenkant van de koelkast die al een maand lang uit heeft gestaan. Stagnerende grappen zijn niet automatisch saai, zoals de voorbeelden die hierboven in de vorige paragraaf al zijn behandeld, maar ze zijn wel saai en niet meer grappig geworden omdat ze continu herhaald bleven worden tot aan de dood.

Zwakke vormen van deze grappen worden gewoon weggehaald. Het is een argument van een strijd die je zult verliezen, tenzij je een goede reden ervoor hebt en/of een slimme schrijfstijl.

Popcultuur. Vervelende popcultuur-referenties zijn verouderd, zoals:

 • Emo's, gothics, het vermoorden van Kenny of zelfmoord.
 • Alles dat de laatste 24 maanden is voorgekomen in je chatprogramma, of van sites/programma's zoals de chans, I can has cheezburger, New Kids, YouTube en ga zo maar door.
 • Verkondigen dat jouw schattige vriendje (Dora the Explorer, Spongebob, etc.) slecht is.
 • Runescape-grappen over een dertig veertigtal dingen in een willekeurig huis.

Cliché's. Het volgooien van Oncyclopedia met clichés is geen vervangend iets om een artikel grappig te maken. Slechts een paar mensen zullen dit ook daadwerkelijk grappig vinden.

 • Sovjet Rusland-"grappen".
 • Het overmatig gebruiken van Balkenendeman, Osama Bin Laden, Bush of Oncyclopedia.
 • Linken naar AAAAAAAAA! of Wat geeft het?
 • Alles in het kader van Bin Laden, inclusief details en feiten.
 • Je eigen opgemaakte versie van Hitler, de zon of de Aarde.
 • Je moeder, mammie, mama of ook: je gezicht.
 • Alles over Wikipedia dat communistisch is, liberalistisch, etc.

Stagnerende thema's. Als je er eenmaal voor hebt gekozen om een artikel te schrijven, bepaalt het thema hoe je het onderwerp van het artikel zult gaan behandelen. Er zijn een aantal thema's die stagnerend zijn geworden omdat ze verschrikkelijk frequent zijn. Nogmaals, tenzij je een goede reden hebt voor het toepassen van deze dingen, is er een uitzondering, maar probeer ze te vermijden. Een aantal voorbeelden:

 • Dat een vrouw waarover je schrijft een hoer of een slet is.
 • Dat elke staat of land een Sovjetrepubliek is.
 • Dat elk klein stadje of dorpje een metropool is, de hoofdstad van de wereld is, etc.
 • Parkieten (Artikelen die precies eruit zien zoals ze zijn).
 • Dat het onderwerp waar je over schrijft betrokken is bij een gevecht tussen God en Satan.
 • Groffe en obscene dingen, zoals het worden verkracht, meestal van achteren, etc.

Stagnerende artikelen. Naast thema's, zijn er ook artikelen van. Maak deze pagina's ook niet aan:

 • Een nieuwe Pokémon.
 • Een ripoff-versie van een spel of film dat geheel op de manier is zoals jij ze wilt hebben.

Geen plagiaat

 • Heb je gisteren een keileuke film gezien? Ga dan niet de leukste grappen hier woord voor woord herhalen. De Oncyclopedia is geen verzameling van leuke grappen die je ooit ergens hebt gehoord. Maak een grap over de grap als je denkt dat iedereen hem zal snappen (dat wil zeggen: niet alleen jij en jouw drie beste vrienden). Of als je zeker weet dat slechts weinigen de grap al eens hebben gehoord: dan houden wij ons aanbevolen! Maar zorg er dus wel voor dat veel mensen hem leuk vinden.

Geen in-crowd humor

 • Niet alles is de moeite van het vermelden waard. Allerlei artikeltjes over andere leden van Oncyclopedia, niet-leuke gebeurtenissen, kunnen van deze site een raar soort onderonsje maken.
 • Je had er bij moeten zijn. We hebben het al eens eerder gezegd, maar we herhalen het nog maar eens met liefde en plezier: Als jij en jouw drie beste vrienden iets leuk vinden, wil dat zeker niet zeggen dat een groot publiek deze humor ook kan waarderen. Een voorbeeld hiervan is Tales of Symphonia. Niemand weet waar het over gaat, maar er is minstens een schrijver die zich heeft liggen bescheuren van het lachen. Dat hopen we tenminste, want dan heeft er toch nog iemand lol aan gehad.

Plaatjes

 • Een afbeelding kan een grap nóg leuker maken. Gebruik dan wel goede afbeeldingen. Als je wat wilt fotoshoppen, neem dan wat tijd om dat ook mooi te doen. Ga niet zomaar even Paint gebruiken, wat dingen erin zetten en klaar, nee, neem eens wat tijd voor GIMP, Paint.NET of Photoshop. Hoe hoger de kwaliteit, hoe beter de grap tot zijn recht komt. Gebruik ook niet zomaar een afbeelding van het internet, waarvan je zeker bent dat die nog door niemand gezien is. Gebruik jouw fantasie om iets beters te maken.
  Je hoeft niet continu dingen te fotosoepen om het grappig te maken, maar een afbeelding die op zichzelf niet grappig is, kan wel grappig gemaakt worden door de tekst eronder in te voegen.
 • Een artikel met enkel en alleen afbeeldingen is goedkope humor, omdat die humor vaak gestolen is. Akkoord met afbeeldingen pikken, maar dat moet gecompenseerd worden met een supergrappige tekst.

Vooroordelen zijn zeer vaak niet leuk

 • Vervang humor niet door vooroordelen. Ook hier geldt: het kan wel. We zijn niet helemaal vies van wat vooroordelen en het-is-maar-net-hoe-je-er-naar-kijkt. Beschrijf dan in detail, wat er dan zo geweldig en afgrijselijk is aan dat onderwerp. Iedereen moet het kunnen snappen. Grappig is niet hetzelfde als beledigend.
 • Er zijn niet alleen mannen op deze wereld. Nee, er zijn ook vrouwen op deze planeet te vinden. Het zijn van die kleine dingen, maar zo belangrijk!
 • Vergeet de Belgen/Nederlanders niet. De Oncyclopedia is er niet alleen voor Nederlanders/Belgen, maar ook voor de Belgen/Nederlanders. Belgen/Nederlanders: we heten U allen welkom! Tevens mogen de mensen daarbuiten ook niet vergeten worden.

Sarcasme is vaak geen goede humor

 • Op een sarcastische wijze de wereld vertellen wat goed is en wat niet, is niet zozeer leuk, als wel politiek gefrustreerd of verbitterd.
 • Hetzelfde geldt voor cynisme: de wereld is heus niet alleen maar s - l - e - c - h - t.

In de stijl van ...

Soms kan het heel leuk zijn om een artikel te schrijven in de stijl waarover het artikel gaat, maar als dit te vaak wordt gedaan gaat dat ten koste van de rest van de prachtpagina's hier op de Oncyclopedia. Zoals AAAAAAAAA! en leegte. De Oncy is eerder voor inhoudelijke en grappige pagina's dan één ophoping van een iets wat in de stijl van het artikel zelf is geschreven. Dit noemen wij parkieten en zijn voor de meesten dan ook gevreesd.

Oncyclopediacentrisme

Gevorderde gebruikers van deze site kunnen vaak heel enthousiast bijdragen, met het gevolg dat hun fan-gehalte van Oncyclopedia zo hoog oploopt dat ze niet beseffen dat ze intern schrijven. Onderwerpen van artikelen die direct niets te maken hebben met deze site horen dus Oncyclopedia-vrij te zijn. Begin dus niet plots over Oncyclopedia in een artikel over Karl Marx bijvoorbeeld. Het doet af aan het artikel en is voor vele lezers onbegrijpbaar. Hetzelfde geldt voor Wikipedia.

"Geniale" onderwerpen

Gelieve de onderwerpen niet te ver zoeken en start liefst een artikel over een onderwerp dat reëel is. Verzin dus niet opeens nieuwe sporten (bamboestokspringen) of begin alstublieft niet over een onbekende vlindersoort in Brazilië - zoiets heet bij ons overigens gedobbel. Begin dan liever eerst een artikel te schrijven over vlinders, als het artikel nog niet bestaat. Er bestaat namelijk een moeilijk woord: prioriteit. We hebben immers een hoop met topics die er in feite helemaal niet toe doen, maar we hebben wel een groot gebrek aan artikelen over allerlei belangrijkheden. Neem vooral een kijkje op Speciaal:GevraagdePagina's en vooral Oncyclopedia:Gewenste artikelen voor wat we zoal hier missen.

Verdere dingetjes

 • Varieer de schrijfstijl.
 • De humor van een artikel hoef je verder niet binnen 2 tellen te zien. De beste humor is subtiel en goed doordacht. Verstop kleine grappen in grote grappen, zodat er extra toegevoegde waarde ontstaat, die misschien pas na meerdere keren lezen opvallen.
 • Een serieuze toon kan komisch werken.
 • Denk na over schrijven. Humor wil niet zeggen dat er geen regels zouden gelden. Een artikel heeft een kop en een staart, om maar eens iets te noemen. Lees eens wat, denk een keer na. Zet die gedachten dan eens op een rijtje.Help ons en draag bij. Maak van deze Oncyclopedia de leukste site van Nederland en Vlaanderen! Dank je dat je tijd hebt genomen deze cursus te lezen.Zie ook