Hertogdom Limburg

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Middeleeuwse kaart van het Hertogdom
      Oeps! Bedoelde je soms Limburg (Nederland) of Limburg (Vlaanderen)? Waarschijnlijk niet...

We kennen allemaal Limburg, de provincie dat zowel in Nederland als Vlaanderen ligt. Maar dat was niet altijd zo! Tot 1866, was Limburg nog een (semi)onafhankelijk hertogdom. We zeggen ook wel, het Hertogdom Limburg.

De oorsprong en de naam[bewerken]

Net zoals allerlei andere kleine vorstendommetjes is dit hertogdom ontstaan door het corrupte feodale stelsel bedacht door Karel de Grote. Het Limburgse hertogdom zou zijn oorsprong hebben in de zogenaamde 'Lijmburcht' (in Oud-Nederlands: Lymburgh), een kasteel gemaakt van lijm. Volgens etymologen zou de naam Lymburgh in de loop der tijd zijn verbasterd in Limburg.

Brabanders[bewerken]

De hertog van Brabant

De soevereiniteit van het hertogdom is vele malen in gevaar geweest. De hele misère begon allemaal bij de hertog van Brabant, die bijna het hele land wist te veroveren. De Hertog zijn eerste daad in veroverd Limburg was het hernoemen van brouwerij Arcener Pilsener naar hemzelf, Hertog Jan, zoals het vandaag de dag nog steeds heet. Het is dat het Rooms-Duitse leger Limburg wist te verdrijven en de Brabantse hertog te bevrijden. Nee, andersom... Puntje bij paaltje was Limburg weer vrij.

Luikenaren[bewerken]

Het nare Prinsbisdom Luik heeft meerdere malen getracht gebied van Limburg in te nemen, wat meerdere keren ook wel is gelukt. Zo werd Luik alsmaar groter en Limburg almaar kleiner. Verder oefende het prinsbisdom veel invloed uit in Limburg, en bekeerde de algehele bevolking naar het katholicisme[1].

Fransen[bewerken]

De eersten wie het gelukt is om Limburg in zijn geheel te onderwerpen. De invasie kwam totaal uit onverwachte hoek, zo'n 30 graden rechtsom om precies te zijn. Hiermee anschlusste napolenitisch Frankrijk het toen voormalige hertogdom en maakte er een inferieur departement van.

Hollanders[bewerken]

Toen Willem-Frederik op Scheveningen landde en zichzelf koning maakte van kikkerland, had niemand gedacht dat hij het Hertogdom Limburg wilde herstellen. Lees "herstellen", want zoals hierboven te lezen was Limburg geheel opgeslokt in Napoleons Franse Rijk. Hij maakte Limburg een vazalstaat met een personele unie met Nederland.

Pruissers[bewerken]

Ook de duivelse Duitsers Pruissers waren niet te vertrouwen. Het opdringende Groot-Duits nationalisme eiste het gebied op, dan wel een deel. Reden hiervoor is dat het pasgeschreven volkslied moest kloppen (...Von der Maas bis an die Memel...). Het bleef achteraf bij een lidmaatschap van Limburg in de Mofse Bond[2].

Belgen[bewerken]

Na de Belgische Revolutie eiste het jonge koninkrijk het hertogdom op als provincie. Nederland echter zag daar niets van in en wilde koste wat kost de verbinding met Maastricht en Neutraal Moresnet behouden. Dit mondde uit tot een compromis waarbij België Limburg ten westen van de Maas mochten inlijven. Beloftes waren geen sterke kant van Nederland, en behield daarmee de Peel (tijdelijk Noord-Brabant gemaakt) en Maastricht (vals spel met landkaarten). België pikte dat niet, en pakte Nederland terug om de Voerstreek te annexeren. Met deze acties is het hertogdom vergeten en zo kwam het tot een eind.

Hertogen van Limburg[bewerken]

Het Hertogdom Limburg heeft meerdere hertogelijke families gehad. Vroege dynastieën zijn nooit beschreven, maar vanaf 1508, tijdens herontdekking van Limburg, kregen historici belangstelling voor het gewest in de Maasvallei.

Huis Limburg[bewerken]

Een wassen reconstructie van Hertog Gerard I
Jozef I de Reydende
Regeerde van 1508 tot 1539. Hij wist Limburg op de kaart te zetten, en van het hertogdom een relevant en welvarend land te maken. Echter wegens corruptieschandalen werd hij afgezet en verbannen.
Gerard I de Wilde
Regeerde van 1539 tot 1566. Als enig kind van het inmiddels rijke hertogenhuis was hij erg verwend. Van toegeven moest hij niet hebben, en draaide helemaal door. Zijn gehele regeerperiode besteedde hij aan het verbannen van buitenlanders[3].
Herman I de Reynder
Regeerde van 1566 tot 1602. Was veel milder dan zijn voorganger. Ook heeft hij het startschot van de Tachtigjarige Oorlog meegemaakt. Hoewel hij slechts een mild Katholiek vorst was, steunde hij het Spaans-Habsburgse koningshuis.
Lodewijk I de Beele
Regeerde van 1602 tot 1625. Heeft als vroom katholiek de Spanjaarden in hart en nieren gesteund, en gooide zelfs persoonlijk rotte tomaten op protestanten. Echter werd hij door diezelfde protestanten ontvoerd, samen met zijn familie. Nooit meer weer is iets van hem vernomen.

Huis Haspengouw[bewerken]

Jozef II de Verstappende
Regeerde van 1625 tot 1654. Onder hem werd Limburg neutraal in de Tachtigjarige Oorlog. Ook gaf hij bevel de paardenrenbaan nabij Zolder te bouwen, waarop hij graag reed.
Maximiliaan I de Verstappende
Regeerde van 1654 tot 1680. Hij reed veel beter dan zijn vader op de paardenrenbaan van diezelfde vader. Dit maakte hem ook veel populairder. Echter viel hij met volle snelheid van het paard af, met dit tragische ongeluk kwam er een einde aan het huis Haspengouw.

Huis Eupen-Malmedy[bewerken]

Gerard II van Berghout
Regeerde van 1680 tot 1708. Hij stimuleerde de uitbreiding van de Limburgse vloot en het startschot voor Limburgs kolonialisme. Hiermee zou Limburg moeten kunnen concurreren met Holland en Zeeland.
Theobald I met de Kuif
Regeerde van 1708 tot 1752. Hij stelde voor op minder militarisme en meer handel, in tegenstelling tot zijn voorganger. Oorlog vond hij te veel geld kosten, en met handel zou dat geld kunnen worden terugverdiend.
Willem I van het Broodkamp
Regeerde van 1752 tot 1775. Hij trachtte de handel te vervangen in puur de verkoop van Limburgse producten. Hij ontwikkelde het "Made in Limburg"-keurmerk wat consumenten overal ter wereld moest aantrekken. De Limburgse vlaaien verkochten het best.
Simon I de Grote
Regeerde van 1775 tot 1795. Door de vele wijzigingen in economisch systeem van zijn voorgangers werd Limburg een rotzooi. Hij wilde dit alles rechtzetten en gebruikte massaal de slogan "Make Limburg Great Again". Hij werd jammer genoeg tijdens de Bataafse Revolutie afgezet en verbannen.

Na 1795[bewerken]

Na de Bataafse Revolutie werd Nederland een dictatuur van het proletariaat, waarbij de adel was verboden. Dit betekende tevens het einde van het Hertogdom Limburg. De Fransen onder leiding van Napoleon annexeerden grote gebieden, waarbij ook het voormalig Limburgs grondgebied ten prooi viel. Na de restauratie kwamen dezelfde Oranje-Nassaus als in Nederland aan de macht. In 1866 was het menens, het hertogdom hield definitief op met bestaan en werd gedeeld door België en Nederland. Het Belgisch deel is tegenwoordig een provincie in Vlaanderen, terwijl het Nederlands deel steeds vaker word verward met Brabant.

Limburgse Koloniale Rijk[bewerken]

Een zeldzame foto, waarin Limburgs kolonialisme centraal staat. Limbabwe, 1837

Limburg heeft tevens geprobeerd een groot koloniaal imperium op te richten.

Limbabwe[bewerken]

Als eerste richttten de Limburgers langs de oevers van de Zambezirivier Limburgs Zambeziland op. Deze kolonie kwam snel ten einde na de uitbreiding van Portugees Oost-Afrika. De Limburgse kolonie werd daarbij onbereikbaar.

Limbië[bewerken]

Muuder Lèmbörg, de patrones van het mosaïsme en nationale personificatie van Limburg

Toen zocht het Limburgs Hertogdom het ietswat dichter bij huis op, en veroverden delen van het Ottomaanse Rijk. Een stukje noordkust van Afrika, wat Limburgs-Noord-Afrika werd genoemd. Italië lag echter op de loer en veroverden het gebied dat voor hun slechts een rubberbootreisje was.

Guyamburg[bewerken]

De laatste poging was Limburgs Guyana, dat in feite een stukje Nederlands Guyana was in bruikleen. Vanuit daar moest Limburg een forse en rijke kolonie oprichten, alleen de Britten wisten het gebied genadeloos in te lijven. Ook nu nog is dit gebied betwist tussen Guyana en Suriname.

Nationlisme[bewerken]

Sinds de val van het IJzeren Gordijn is er een sterke opkomst te merken van het Limburgs Nationlisme, alias het mosaïsme. Milde mosaïsten willen gewoon een vereniging van beide Limburgen, terwijl radicalen een onafhankelijk Limburg willen en zelfs het verdwijnen van Vlaanderen en Nederland. Ook zijn er nationalistische bands die hun mosaïstische propaganda in hun muziek verwerken, zoals Rowwen Hèze (...dâh hih hollan lèmbörgs lölt...).

Zie ook[bewerken]


Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
19 augustus 2016
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.