Het Parool

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Parool is een dagblad (vroeger nog een krant ofwel Courant) met een roerige geschiedenis. Tegenwoordig vooral te gebruiken als toiletpapier.

Begintijd[bewerken]

Het Parool werd opgericht aan het begin van de veertiger jaren van de 20e eeuw, als een reclameblad voor uitsluitend vaderlandse artikelen. Spijtig genoeg brak er in diezelfde periode een oorlogje uit, waardoor er al snel geen vaderlandse artikelen meer te koop waren. Toch ging het parool vrij en onverveerd door met het promoten van Nederlands Fabrikaat.

Het Parool met het dagelijkse nieuws.

Vanwege het gebrek aan perkament en ganzenveren, werden de eerste exemplaren van de krant in steen gebeiteld. Aangezien al het steen in die tijd nodig was voor grafzerken, was dit een illegale daad en werd de krant verboden.

Moderne tijd[bewerken]

Toen Nederland in 1945 door de Amerikanen bezet werd, schakelde de krant over op het brengen van Communistische propaganda (Agitprop) en reclame voor sexlijnen. Ze erkenden de Amerikaanse bezetting niet en meldden dit in de Kop: 'Vrij onverveerd', ofwel 'een beetje moedig'.

Eindtijd[bewerken]

Pas aan het begin van het derde millennium kreeg de redactie van de krant door, dat:

 1. Nederland helemaal niet 'bevrijd' was, maar zich met huid en haar aan de Amerikanen overgeleverd had,
 2. De krant zelf ook niet vrij was, doordat ze met handen en voeten gebonden waren aan de adverteerders,
 3. ze veel te veel lezers kregen.

Onverveerd toog de redactie aan de slag. De krant werd doormidden gevouwen en het "vrij onverveerd" werd vervangen door: onafhankelijk, dat wil zeggen: onafhankelijk van de feiten of enige kwaliteitsnorm.

Men kwam tot de conclusie dat het hoge lezersaantal te wijten was aan de gedegen journalistieke artikelen en men besloot het roer volledig om te gooien. De nieuwe doelgroep werd de vele analfabete randfiguren die Amsterdam rijk is. Alle journalisten werden ontslagen en nieuwe werden aangenomen. Deze journalisten waren allen afkomstig van plaatselijke sufferdjes, die daar al hadden bewezen geen zinnig woord op papier te kunnen krijgen en vanaf dat moment kreeg de krant zijn oude doelstelling weer terug: het promoten van Nederlandse producten, zoals

 • domheid,
 • kortzichtigheid,
 • Onwetendheid,
 • onbenul,
 • prietpraat en
 • naäperij.

Al het serieuze nieuws werd naar een kolom aan de zijkant van de pagina's overgebracht en door middel van een gekleurde achtergrond onleesbaar gemaakt. De copieerders van ANPberichten kregen de opdracht om niet meer dan 2 zinnen per artikel aan dit serieuze nieuws te wijden. Wie zou smokkelen door bijzinnen te gebruiken zou standrechtelijk worden geëxecuteerd.

De hoofditems werden nu:

 • Plaatselijke roddels en de vooroordelen van (vooral) de Corries en Fatima's op straat.
 • interviews met onbekende Nitwits over hun stoelgangproblemen,
 • aankondigingen van Amerikaanse films, shows en andere pulp,
 • verslaggeving van de 'wie kweekt de grootste suikerbiet' wedstrijden,
 • kritiekloze overname van ideeën van foute politici en ambtenaren
 • Ook werd besloten in de artikelen geen achtergronden meer te geven, maar ieder bericht als deel uit een vervolgverhaal te brengen.

Als blikvangers zouden dienen:

 • dagelijkse verslaggeving van mensen die op huisnummer 19 wonen,
 • meer plaatjes en kleuren,
 • De strippagina

De volgende formule bleek het effectiefst: Zoek het meest stompzinnige en betekenisloze onderwerp waar je op kunt komen en vul daar de eerste drie pagina's mee. Controleer dan de berichten van de persbureaus en neem daarvan alleen de kortste, minst interessante en onwaarschijnlijkste over. Reserveer de rest van de rechterpagina's voor advertenties en vul de rest op met reisverslagen, agenda's, strips, columns en puzzels.

Toekomst[bewerken]

In korte tijd werd het Parool zo de op 1 na Beste kattenbakvulling van Nederland, dat is namelijk de Telegraaf, en op het moment van schrijven zijn ze hard op weg om hun doelstelling waar te maken: volledige annihilatie in december 2010

Maar voor die tijd zal het blad nog een keer doormidden worden gevouwen om te kunnen concurreren met de Story en de Privé, en over twee jaar nog twee keer om ook de strijd met de Harlekijn- en de Candlelight-series aan te gaan.

Trivia[bewerken]

 • Een van de grootste journalisten van de vorige eeuw, Simon Garfunkelt, begon zijn loopbaan bij Het Parool.

Zie Ook[bewerken]