Hij was maar een clown

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clownschrik1a.jpg

Hij was maar een clown is het oudste geformuleerde lied[1] en de op-één-na oudste tekst uit de Nederlandse taal. Onbekend is wie de echte bedenker was.

Geschiedenis[bewerken]

Voor een lied kent het een zeer rijke geschiedenis.

Eatmeclown.jpg

Oorsprong[bewerken]

Onbekend is de werkelijke oorsprong van het lied. Maar aangezien men in het Noors een soortgelijk lied kent (Døde dårende sang), en ook in het Duits (Das Lied des Spaßvogels), gaat men ervan uit dat het al een zeer oud lied is van Germaanse oorsprong.
De 12e eeuwse Bourgondisch-Nederlandse schrijver Bernhardt Craemer mag de eer hebben het lied als eerste te hebben opgeschreven. Sindsdien is de tekst ervan, afgezien van spellingsherzieningen, vrijwel ongewijzigd gebleven.

Een Hit[bewerken]

Sad clown.jpg

Meteen werd het lied dé nummer-éénhit aller liederen. Dit bleef zo voor jaren, totdat monniken een nieuw liedje maakten. Eeuwenlang mocht het lied nog in de top 40 staan. Opmerkelijk genoeg kende slechts weinigen het lied, maar dat is te verklaren omdat het gewone volk nog geen radio had.

De tekst[bewerken]

Aangezien de Oncyclopediaredactie weinig voelt voor het lied om zich er niet zo in te verdiepen (en te vertalen) kunnen we slechts het eerste couplet (maar wel het originele) presenteren:

Hy was maer eenen clown, in't wit ende't roodt
Hy was maer eenen clown, maer thans is hy doodt
Hy laghte ende sprongh in't heldergheele light
Maer aghter syn lagh eenen treurighe blick
Mcd1.jpg

Dit kan zo vertaald worden als:

 
 
Die clown droeg wit-rode kleren

hij is overleden
hij leek blij
maar was dat niet

 


 

Maar dat gaat ten koste van de verdieping.

Talen vergelijken[bewerken]

Wel word het lied gebruikt om talen te vergelijken door simpelweg het lied te vertalen naar de desbetreffende taal. Dit wordt gedaan op de Oncyclopedia maar deze heeft dat dan ook overgenomen van de gediplomeerde taalkundigen[2]. Dit is al gedaan bij Duits, Engels en het AAAAAAAAA!, zie deze.

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
1 februari 2016
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.