Hoe:Ga je om met Groningers?

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gorillatrans.gif Hoe? 
Dit artikel maakt deel uit van Oncyclopedia's Hoe?-reeks.

Bekijk meer Hoe?s

Tijdverspilling! Niet doen.
~ Johan Cruijff over Omgaan met Groningers

Het is volstrekt niet ondenkbaar om hier op Oncyclopedia vroeger of later (te vroeg eigenlijk) vervelende wezens genaamd Groningers tegen te komen. Als goedwillende Oncyclopedist zou je elke woordenwisseling met hen moeten vermijden, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Met behulp van onderstaande simpele aanwijzingen kan het echter toch een prettige ervaring worden.


Regel 1 : Groningers hebben het altijd verkeerd[bewerken]

Denk nooit dat Groningers een andere mening hebben; ze hebben het gewoon verkeerd. Sterker nog ze weten zelf dat ze het verkeerd hebben. Ze bekvechten alleen maar omdat ze irritante wezens zijn en er in Groningen niets beters valt te doen dan hier iedereen te vervelen.

Regel 2: Bluffen[bewerken]

Overdonder Groningers door je kennis van het Gronings. Zeg zoiets als : Wa wilst ? Da kin nait, krieg'n bochel. Het doet er niet toe wat het betekent. Groningers begrijpen het wel en zullen hooglijk onder de indruk zijn. De toon van het verdere gesprek is daarmee gezet.

Regel 3 : Simpel[bewerken]

Gebruik alleen korte, simpele zinnen, daar Groningers het Nederlands niet goed beheersen. Dus niet : "Uw syllogisme doet vermoeden dat enige hersenactiviteit bij u notoir illusoir is" maar "U kletst als een kip zonder kop".

Regel 4 : Paaien[bewerken]

Maak Groningers zo snel mogelijk uit voor neutenschaitende nedersaksische nationalisten. Zij zullen het -raar maar waar- als een compliment ervaren.

Regel 5 : Geen uitleg[bewerken]

Verklaar nooit waarin of waarom je standpunten wilt wijzigen. Doe het gewoon. Want Groningers hebben een zeer beperkt korte termijn geheugen en onthouden alleen maar de laatste paar zinnen.

Regel 6 : Bronnen[bewerken]

Vraag bij elke bewering van Groningers om dat te staven met geschreven bronnen. Normaal gesproken komen zij dan aan met werken van Groningse auteurs. Verwijs deze direct naar de prullenbak op grond van hun vooringenomenheid. Verlang Nederlandse bronnen. Gezien hun gebrekkige kennis van onze taal (zie ook Regel 3) kunnen aan die bronnen makkelijk een meer dienstige uitleg gegeven worden. Gaat de discussie over iets Gronings eis dan een volstrekt neutrale bron, bijvoorbeeld een Nepalees.

Regel 7 : Afleiden[bewerken]

Mocht toch dreigen te worden verloren, zeg dan dat het eigenlijk een zinloze discussie is omdat Groningers een minderwaardigheidscomplex hebben en verlaat het gesprek. Een mogelijk beter alternatief is om het gesprek te sturen naar een van de vele zaken waarvan makkelijk kan worden aangetoond dat Groningen al decennia (overigens terecht) achergesteld is. Groningers zullen u meteen gelijk geven en gezien hun slechte geheugen (zie Regel 5) denken dat dit gelijk de hele discussie gold.

Regel 8 : Kongsi[bewerken]

Wees beducht voor het feit dat Groningers hier veel onderling contact hebben (zie bijvoorbeeld hier) en een kongsi vormen die er op uit is om alles op een Machiavelliaanse wijze met een Groningse saus te bedekken.

Regel 9 : Stemming[bewerken]

Die kongsi houdt mede in dat Groningers elkaar optrommelen als er een stemming gaande is, waarbij al dan niet vermeende Groningse belangen spelen. Het is en blijft zaak om dit soort excessen tegen te gaan. De regel dat zodra er 2 of meer Groningers hetzelfde stemmen alle Groningse stemmen buiten beschouwing blijven kan nog lang niet worden opgeheven.

Regel 10 : Wubboïsme[bewerken]

Alle Groningers zijn vrome Wubboïsten. U weet als niet Groninger waarschijnlijk wel dat het Wubboïsme onzin is maar hier moet je tegen Groningers je mond over houden. Als u er toch over begint zal de Groninger in de fik vliegen en een monster met het formaat van een walvis worden en je aanvallen. Als dit gebeurt kan je beter zelfmoord plegen.

Regel 11 : Gebaren[bewerken]

Als je met een Groninger communuceert moet je nooit gebaren maken. Alle gebaren betekenen in Groningen namelijk ik moet pissen en groningers worden daar heel pissig van.

Regel 12 : Linkshandigen[bewerken]

Linkshandigen moeten ten alle tijden contact met Groningers vermijden. Groningers zijn namelijk allergisch voor linkshandigen. Bent u linkshandig en wilt U toch naar Groningen (al zou ik niet weten waarom) hak dan uw handen er af met een scherpe bijl of als u emo bent, extra pijnlijk en langzaam met een scheermesje. Wissel vervolgens uw handen om, zodat de domme Groningers denken dat u rechtshandig bent.

Conclusie[bewerken]

Als je contact maakt met Groningers zul je al deze regels na moeten leven, denk je. Het is veel makkelijker om gewoon een kluif voor ze mee te nemen dat houdt ze ook wel bezig.