Hoe:Maak je een stappenplan?

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gorillatrans.gif Hoe? 
Dit artikel maakt deel uit van Oncyclopedia's Hoe?-reeks.

Bekijk meer Hoe?s

Om een onderneming, waarvan de complexiteit die van het openen en weer sluiten van een oog overstijgt, tot een goed einde te brengen, en dit zonder te veel verlies aan tijd en middelen, is het aangeraden om gebruik te maken van een stappenplan. Hieronder volgt een stappenplan, waarin stap per stap en voetje voor voetje wordt uitgelegd hoe je een stappenplan maakt.

Stadium 1: beginsituatie[bewerken]

Het stappenplan dat Columbus gebruikte om de weg naar India te vinden was zó slecht opgesteld, dat hij in Amerika uitkwam.

Een stappenplan kan opgedeeld worden in stadia, wat de gebruiksvriendelijkheid verhoogt.

STAP 1: stap naar de winkel en koop benodigdheden[bewerken]

Schaf een bloc tekenpapier en een stel potloden (B0) aan (voor de situatieschets), alsook een stappenteller.

STAP 2: kom op je stappen terug en schets de beginsituatie[bewerken]

Bekijk de situatie die je noodzaakt om met een stappenplan voor de dag te komen, breng het pas aangekochte potlood en tekenpapier in stelling, en maak een beginsituatieschets.

STAP 3: start de stappenteller[bewerken]

Om te voorkomen dat de operatie uit de hand loopt, hou je best een oog op de stappenteller, die je kan waarschuwen indien en/of wanneer je aantal stappen in de buurt komt van het vooropgestelde maximum. O, wacht, dat maximum was nog niet vastgesteld!

STAP 4: stap naar school en leer lezen (en typen)[bewerken]

Kunnen lezen (en typen) voorkomt vergetelheden van het zojuist opgemerkte kaliber, ga dus meteen aan de slag.

STAP 5: herstart de stappenteller[bewerken]

Nu je kunt lezen (en typen), ben je pas écht paraat voor wat stilaan Homerische proporties aanneemt, en dus gerust "Operatie Stappenplan" mag genoemd worden. Herstart nu maar die stappenteller.

Stadium 2: middensituatie[bewerken]

De uitdrukking "stadia" in het vorige kopje veronderstelt méér dan één stadium, waarvan akte.

STAP 1: bepaal hoeveel stappen je wil besteden[bewerken]

Bij het opstellen van een stappenplan geldt een gouden regel:

HOE MINDER STAPPEN HOE DUURDER, HOE MEER STAPPEN HOE TIJDROVENDER

Het stappenplan met slechts één stap bevat dus ook maar één instructie, en die luidt: "Koop een stappenplan". Ten einde een Droste-effect te voorkomen in het toch al oververmoeide brein van de Oncyclopedialezer, dient aangestipt dat deze Hoe? gaat over het "maken" van een stappenplan, niet over het stappenplan zelf. Het aanschaffen van een kant-en-klaar stappenplan dat vijfhonderd en twee stappen bevat, is in deze optiek nog altijd maar één en unieke stap in het maken van een stappenplan.

STAP 2: herlees heel zorgvuldig STAP 1 van Stadium 2[bewerken]

Aangezien je onmogelijk van de eerste keer de diepere betekenis en filosofische inslag van de vorige stap kunt geassimileerd hebben, is het absoluut nodig om STAP 2 van Stadium 2 integraal te besteden aan het herlezen van STAP 1 van Stadium 2.

STAP 3: stap naar de keuken en neem een welverdiende koffiepauze[bewerken]

Op tijd en stond een pauze is voor menigeen de sleutel tot succes geweest. Tijdens het nuttigen van het donkere vocht kan je mediteren over de zin en onzin van het bestaan in het algemeen, van het bestaan van stappenplannen in het bijzonder, en van het over je eigen voeten struikelen met een kop koffie in de hand in het nog meer bijzonder.

STAP 4: stap op de keukenladder en vervloek vandaar de beginsituatie die je in deze middensituatie heeft gebracht[bewerken]

Vervloek dan ook meteen maar die steeds langer wordende kopjes, die verdere uitleg onder het kopje eigenlijk overbodig maken, op het randje van ronduit belachelijk.

STAP 5: herstart de stappenteller[bewerken]

Je stappenplan zit muurvast. Herstart die stappenteller nog maar eens.

Stadium 3: eindsituatie[bewerken]

Drie voeten: handig voor een voetballer, lastig voor een stappenplanner.

Alle goeie dingen bestaan uit drie, driemaal is scheepsrecht, en wie drie voeten heeft wordt als abnormaal beschouwd, omdat een dergelijke anatomie het stappen bemoeilijkt.

STAP 1: bepaal de inhoud van je stappen[bewerken]

In de veronderstelling dat je er intussen bent achter gekomen hoeveel stappen je stappenplan mag bevatten, is het nu tijd om te bepalen wat die stappen precies zullen inhouden.

STAP 2: zet een stapje opzij[bewerken]

Gefopt: deze fatale instructie brengt je in een parallel stappenplan, en in medias res nog wel, zodat je totaal gedesoriënteerd bent, aangezien je zelfs niet weet waarover dat stappenplan gaat.

STAP 3: overweeg juridische stappen[bewerken]

Hou het bij overwegen, want wie zich in een parallel stappenplan bevindt, ondervindt de grootste moeite om de voor zijn situatie verantwoordelijk geachte te laten opstappen. Het kost nog een bom duiten ook, meer zelfs dan een kant-en-klaar stappenplan.

STAP 4: maak een stappenplan om uit die vervelende eindsituatie te geraken[bewerken]

Surf naar de Hoe?-sectie van Oncyclopedia, en zoek daar de pagina die je zegt hoe je een stappenplan moet maken.

STAP 5: herstart de stappenteller[bewerken]

Begin de hele boel van voor af aan, en let deze keer wat beter op. Zo voorkom je tijdverlies, en het onvrijwillig creëren van een perpetuum mobile. Tip: misschien was het kopen van een kant-en-klaar stappenplan tóch een beter idee?

Deze pagina kwam mede tot stand dankzij

Stapp Teller Pub.JPGPotatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
10 september 2018
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.