Hoe:Speel je schaak?

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overleg, vóór een belangrijke schaakpartij, met de voornaamste stukken, is geen overbodige luxe.

Het klassieke schaakspel wordt al eeuwen gespeeld en het is vrij makkelijk te leren. Inderdaad, het klassieke schaakspel wel, de doorontwikkelingen niet.

Klassiek schaak[bewerken]

Het klassieke schaakspel is zoals gezegd simpel, maar zeker niet makkelijk. Om het te leren moet je eerst de stukken kennen.

Het doel[bewerken]

Het doel is het mat zetten van de vijand. Dit kan gebeuren doordat de vijandige koning geen kant meer op kan, of door de vijand zodanig af te matten dat hij zich overgeeft. Hierbij komt het voor dat de stukken van de vijand in de weg staan, en kunnen worden geslagen. Dit doet men door een stuk op het vijandige stuk te zetten, waardoor het vijandige stuk geslagen wordt.

Openingen[bewerken]

Bij schaak bestaand diverse openingen, hieronder een overzicht.

Italiaanse opening[bewerken]

Deze opening is heel simpel, bestel een pizza en geef de vijand ook een stuk. Intussen zet je snel een loper vooruit.

Fried liver attack[bewerken]

Bij deze variant op de Italiaanse opening gebruik je de afleiding van de pizza om een gebakken lever uit de frituur te pakken en in het gezicht van de vijand te gooien. Terwijl hij zijn brandwonden verbindt pak je snel een toren van het bord.

Scandinavische opening[bewerken]

De Scandinavische opening berust op oude vikingtactieken, ofwel het massaal bestormen van de vijand met alle mogelijke pionnen. Hierdoor worden je stukken over het hele veld verspreid.

Berlijnse verdediging[bewerken]

De Berlijnse verdediging bestaat uit het bouwen van een enorme muur van pionnen over het midden van het bord waar je eigen stukken niet uit kunnen.

De stukken[bewerken]

Klassiek schaak kent enkele soorten stukken: de toren, de loper, het paard, de pion, de koning en de dame.

Pion[bewerken]

De pion is het treurigste stuk van allemaal, en niet zonder reden: je hebt er maar liefst acht van, en ze dienen puur en alleen als kanonvoer. Ze beginnen heel enthousiast aan het spel, en sprinten bij de eerste zet dan ook met dubbele snelheid het veld op. Hier wacht de pion een zekere dood. De pion kan een stap vooruit lopen maar zijn bewapening beperkt hem bij het slaan van een ander stuk tot de velden links en rechts van het veld voor hem.

Paard[bewerken]

Het paard is het vreemdste stuk van klassiek schaak. Dit omdat het stuk niet loopt, maar springt. Verder heeft het paard een alcoholprobleem en springt hij daarom altijd een beetje scheef. Hij kan twee velden voor, naast of achter hem bespringen, maar zal altijd net een veld naast het geplande doel belanden.

Loper[bewerken]

De loper is het meest fitte stuk van allemaal, en wordt ook wel de marathonloper genoemd. De loper rent zich rot over het hele veld, maar moet daarbij zigzaggen om alle stukken die het op hem hebben voorzien te ontwijken. Hierom beweegt hij zich alleen schuin over het veld.

Toren[bewerken]

De toren is een zwaar stuk, gevreesd door alles, maar ook een opmerkelijke verschijning. De toren is van wielen voorzien om zich om het slagveld voort te bewegen maar vanwege het slechte zicht voor de bestuurder en het hoge zwaartepunt is besloten dat de toren zich alleen in rechte lijnen mag voortbewegen.

Dame[bewerken]

De dame is het belangrijkste stuk, en dus ook het sterkste. De dame duikt overal op, beweegt zowel recht als schuin en gaat alleen in een spierwitte of pikzwarte jurk naar het slag veld. Mag niet geslagen worden door een koning, want echte heren slaan geen vrouwen.

Koning[bewerken]

De belangrijkste van het hele zooitje. Loopt iedereen rond te commanderen vanuit zijn luie stoel. Als hij geslagen wordt moet hij huilen en geeft hij zich onvoorwaardelijk over.

Modern schaak[bewerken]

Modern schaak is een doorontwikkeling van het klassieke spel. Stukken zijn door de jaren heen vervangen door betere stukken. Voor deze geavanceerdere stukken werden ook dobbelstenen ingevoerd. Deze moeten bij sommige zetten worden gegooid.

Romeinse stukken[bewerken]

Romeinen speelden veel schaak maar hadden toch een hele kluif aan het Griekse en het Carthaagse spel.

Legionairs[bewerken]

De Romeinen hadden de gewoonte de pionnen door speciale legionairs. Deze legionairs konden in een zet een schildpadformatie aannemen waardoor ze onkwetsbaar worden tegen lopers en boogschutters.

Boogschutter[bewerken]

Slaat door een pijl te schieten in verticale, horizontale of diagonale richting. Kan niet op schildpadformaties of torens schieten. Vervangt de paarden. Gooi bij het schieten een dobbelsteen, als je 1 gooit heb je gemist.

Griekse stukken[bewerken]

Grieken vervingen stukken met het doel om de Romeinse af te troeven.

Hopliet[bewerken]

De hopliet is de Griekse pion. Waar de Romeinse pion schilpadformaties vormt gaat de hopliet voor de phalanx. Dit houdt in dat een lijn wordt gevormd waar vijandige lopers niet doorheen kunnen lopen. Verder moet een boogschutter die op een hopliet in een phalanx schiet minimaal 3 gooien om te raken.

Speerwerper[bewerken]

Grieks equivalent van de boogschutter. Dit stuk kan wel over stukken heen gooien, maar niet verder van vier vakken horizontaal of verticaal, of drie vakken diagonaal. De speerwerper mist als bij een worp minder dan 2 wordt gegooid, en kan niet op schilpadformaties gooien.

Carthaagse stukken[bewerken]

Deze tactiek bestaat vooral uit het molesteren van zoveel mogelijk vijandige stukken voordat de tegenstander dat doet.

Olifant[bewerken]

Een olifant.

De olifant beweegt net als de toren, maar kan elk stuk binnen twee vakken van hem vandaan onder vuur nemen zonder te gooien. Moet wel minimaal 2 gooien bij een schilpadformatie. Is zelf immuun voor zowel boogschutters als speerwerpers.

Egyptische stukken[bewerken]

Egyptenaren verschuilen zich graag in de piramide. Het bord in bij een Egyptenaar dan ook een rij langer.

Farao[bewerken]

De Koning, mag zijn piramide niet verlaten, maar mag zich wel naar elk vak van de piramide verplaatsen dat hij ongehinderd kan bereiken door maximaal een keer van richting te veranderen.

Piramide[bewerken]

De piramide is geen stuk, maar onderdeel van het bord. Een vijand kan de piramide niet betreden als hier nog een stuk anders dan de farao staat, tenzij deze wordt geslagen. De piramide beslaat een oppervlakte van 4x4 en staat op de plek van de farao, koningin en de paleiswachten, en de drie rijen daarvoor.

Paleiswacht[bewerken]

De loper van Egypte. Dit stuk beweegt zoals een normale loper, behalve in de piramide. In de piramide beweegt het stuk net als de farao.

Saraceense stukken[bewerken]

De Saracenen zijn uitgerust voor snelle acties mijn kleine resultaten. Hiervoor hebben ze het paard vervangen door de kameelplunderaar.

Kameelplunderaar[bewerken]

Beweegt als een normaal paard, maar kan over onbeperkte afstand kruisvaarders slaan, zowel horizontaal en verticaal als diagonaal.

Pauselijke stukken[bewerken]

De stukken van de geestelijke elite, gemaakt om Jerusalem te veroveren.

Kruisvaarder[bewerken]

Eigenlijk een gewone pion, kan Saraceense pionnen wel slaan vanaf twee vakken afstand, diagonaal en verticaal.

Kruisridder[bewerken]

Een paard-achtig stuk, dat beweegt als een paard, afgezien van het feit dat als het kameelplunderaars kan slaan dit ook zal doen.

Modern schaak volledige versie[bewerken]

Voor deze schaakvariant heb je een speciaal bord nodig, zoals:

 • Waterloo
 • Fraustadt
 • Poltava
 • Hastings
 • Jerusalem (Een echte aanrader voor liefhebbers van de pauselijke stukken.)
 • Koersk
 • Stalingrad
 • Operation Barbarossa (Limited edition)
 • Nieuwpoort
 • Stirling Bridge
 • Constantinopel
 • Wenen 1529
 • Kiev
 • Leningrad
 • Iwo Jima

Behalve dit heb je ook alle stukken nodig. Je speelt met:

 • 40 standaard pionnen
 • 40 pion-achtigen naar keuze
 • 8 Lopers of loper-achtigen
 • 8 Paarden of Paard-achtigen
 • 5 Torens of Torenachtigen
 • 2 Dames, leuk toch?
 • Een koning naar keuze.
 • Optioneel: Een volledig Strategoleger
 • Optioneel: Twintig damstenen

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
{{{date}}}
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.