Hubble

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een foto gemaakt door Hubble. De plaats waar de foto genomen werd is onbekend, dit komt door de grote hoeveelheid ruimtetroep op de foto.

De ruimtetelescoop Hubble (Originele naam Huppel) is een ruimteding dat al een tijdje in de ruimte zweeft en astronomische waarnemingen waarneemt. Hij is genoemd naar de Surinaamse astronoom Edje Huppel die vooral fotografie in de ruimte bestudeerde, en draait sinds de lancering door het Amerikaanse NASA op 24 april 1990 als een ruimteding rond de Aarde. Hubble wordt dus gebruikt voor waarnemingen, om fotootjes te maken om het maar zo te zeggen. De telescoop bezit een camera. Voor observaties in het oneindige zwarte niets wordt gebruik gemaakt van een ding dat men een hopseflops noemt. Het is onbekend wat het eigenlijk is. Wel is bekend dat het afgeschoten zou kunnen zijn door een geheime organisatie en dat het de vorm van een ding heeft, net als een fractal en alle andere dingen.

Dit is een
Afbeelding pieperzegel.png
PIEPER

Beelden door Hubble[bewerken]

Volgens velen de mooiste foto die door Hubble gemaakt is.

Door het ontbreken van lucht en wolken in de ruimte zijn er erg veel HD foto's van verre astronomische objecten genomen. Aangezien er rond 1990 geen HD camera's waren, werden er maar gewoon zwart wit foto's genomen die standaard nutteloos zijn. Zeker omdat ze niet verstuurd kunnen worden per mail. Dit komt vooral omdat de foto's meteen geprint worden en de foto's in Hubble zelf komen te liggen. Pas rond 2008 werden er HD foto's genomen waar men eindelijk wel wat aan had. Reden: men hoefde tot 2004 eindelijk Hubble niet meer terug te roepen om alle foto's even uit te laten laden. Eigenlijk was Hubble tot 2004 gewoon een waardeloos ruimteding waar veel geld in gestoken werd en wat zelf niks goeds kon doen. 1 voordeel: er kwam nooit vuil op de lens. Wel komt er af en toe wat ruimterommel tegen de lens aan waardoor de foto's niet willen lukken (ze lukten sowieso al niet) omdat ze in de weg zitten zoals een voorbijvliegend ruimtestation als ISS. Eén van de bekendste foto's die door Hubble genomen is, is van de Zon (hiernaast te zien). Deze foto is volgens veel astronomen de mooiste foto die ooit genomen werd van een object in het heelal. De foto is daarom ook uitbundig gefotosoept om dat zover te krijgen.

Fouten[bewerken]

De ruimtetelescoop bleek na de lancering niet te werken, doordat de hoofdspiegel door een hijgende hond die Laika heette werd gecondenseerd, die daarna bevroor om uiteindelijk te breken. Dit zorgde ervoor dat de missie 7 jaar moest worden uitgesteld om verdere rampen te voorkomen. Ook bleek de fotocamera smerig te zijn omdat tijdens de bouw van Hubble wat ketchup van een hotdog op de lens was gevallen. In december 1998 werd een nieuwe spiegel aangebracht voor astronauten, en werd de lens schoon gemaakt met een willekeurig schoonmaakmiddel. Nu kon Hubble fijn rondzweven in het heelal om fotootjes te maken waar men toch niks mee kon. In de jaren daarna zijn nog twee nutteloze onderhoudsmissies uitgevoerd. De laatste had echter wel nut.

Hubble Køt[bewerken]

Intussen werden al plannen gemaakt voor de volgende, betere en grotere ruimtetelescoop: Hubble Køt. De naam Køt komt van de Noors-Hollandse ontwerper van Hubble, Bernard Eleefd-Schelden wie Køt als bijnaam had. Helaas overleed hij veel te vroeg in 2008, hij werd namelijk 'maar' 101 jaar oud.
Ook in de andere op Aardse telescopen gebaseerde astronomie lagen ontwikkelingen niet stil. Onder andere door een groot aantal kleinere telescoopbeelden te fotosoepen, omdat deze nogal onscherp waren. Dit kwam door temperatuurverschillen en turbulentie in de atmosfeer. Dit was te corrigeren maar het werd onmogelijk om ook vanaf de aarde afbeeldingen te maken van planeten waaroor Hubble geen nut meer zou hebben, tegen wat geld. Als Hubble Køt ooit nog gelanceerd wordt (naar schatting op 12 december 2012 wanneer de Aarde ook vergaat volgens astrologen), komt er op Hubble Køt ook een hopseflops maar dan in een dubbele variant. En ook nog niet te vergeten een driedubbele flebberlebberator die verbonden zit aan een afgelebberde zwabberflapper die de hopseflops van stroom voorziet door de nogal ouderwetse flexplekkers die het nog altijd prima doen. Deze onderdelen maken allemaal deel uit van een astrologentaal wat niemand begrijpt. Op de astrologen na dan. Er is geprobeerd om dit te ontcijferen, maar deze manier van praten bleek topgeheim.

Levensduur[bewerken]

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Ruimtetelescoop Hubble.

Op 16 januari 2004 maakte de NASA bekend dat Hubble alleen gelaten werd met een nieuwe camera en zelf een nieuw leven moest gaan zoeken. Hubble werd dus in die periode niet meer verzorgd. Dat allemaal in enkele dagen eerder door president Sjors Dubbelvla Struik bekend gemaakte plannen om weer mensen naar de maan en uiteindelijk naar Mars te sturen. Hiervoor moesten de andere plannen wijken. Naar verwachting had de Hubble hierna nog een levenloze levensduur van een jaar of vier.

De KOSMO (Known Oncyclopedic Space Magnificent Organisation) had het toevallig ooit over de Hubble-telescoop, en zei een keer dat de beslissing om de telescoop niet meer te onderhouden niets te maken heeft met de plannen om naar Mars te reizen. De reden is dat de ruimteveer naar Mars in de toekomst uitsluitend zo licht als een ruimteveertje naar ruimtestation ISS mag vliegen. Alleen daar kan gecontroleerd worden of de tegeltjes van het hitteschild nog in goede staat zijn om de terugreis te maken. Daar is ook de mogelijkheid aanwezig om eventueel met een ruimtecapsule de terugreis te maken en even te gaan barbequen in de dampkring. ISS is nou eenmaal het middelpunt van buitenaardse culinaire hoogstandjes, alle astrologie en alles wat er omheen gebeurt. Dus ook met Hubble. Niet dat Hubble geroosterd wordt, nee, Hubble blijft voorlopig nog in de ruimte.

Hubble en de toekomst[bewerken]

De laatste foto die Hubble tot nu toe gemaakt heeft. Van de melkweg welteverstaan.

Op 31 oktober 2006 maakte de NASA bekend dat in 2008 alsnog een nieuw leven aan Hubble gegeven werd en Hubble weer verzorgd wou worden. Door het aanbrengen van nieuwe hopseflopsen en flikflak-flikkerende accu's zou de levensduur van de telescoop kunnen worden verlengd tot ongeveer 2014. Hubble heeft dan al geen nut meer vanwege het feit dat de aarde dan al vergaan is. Verder zouden nieuwe instrumenten worden geïnstalleerd: een dubble flebberlebberator en een nieuwe HD camera van Samsung die de oude camera vervangt. Onthoud: deze namen van de onderdelen zijn topgeheim! Dat deze onderdelen geplaatst worden is ook topgeheim.

In september 2008 was er nóg een technische storing op Hubble, deze keer in het MS-DOS XP Command Network System die spontaan een Blue Screen of Death had gekregen. Om deze error te kunnen verhelpen, bleek extra voorbereiding nodig. Het is ook zeer moeilijk om de Hubble blind te repareren vanwege het blauwe scherm. Daarom is deze reparatiemissie uitgesteld tot 2009 omdat het nogal lang duurt om de hopseflops te resetten. De lancering van de vierde onderhoudsmissie zal op 12 mei 2009 plaatsvinden. Nu is Hubble dus nog steeds in ISS waar hij zich momenteel letterlijk en figuurlijk kapot verveelt. Maar zoals al bekend is, is 12 mei allang geweest, en is Hubble nu gevlucht van ISS om voor eeuwig in de ruimte te gaan rondzweven.

Zie ook[bewerken]