Jip en Janneke

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jip en Janneke in zoals iedereen ze kent

Jip en Janneke is een serie over de gelijknamige hoofdpersonen. De oorspronkelijke boeken werden geschreven door Annie Magdalenus Gerda Schmidt. Later zijn ze ook verfilmd. Er zijn in totaal vijf delen van. De verhalen gaan over twee jongeren die samen zeer eigenaardige avonturen beleven.

Verhaal[bewerken]

Er zijn vijf delen verschenen over Jip en Janneke:

Deel 1: Het zwarte gat[bewerken]

Opmerkelijk is dat dit allereerste deel niet begint met een grootse zin als: In den beginne schiep God den Hemel en den Aarde. Het begint simpelweg met de woorden: Jip liep in de tuin, en hij verveelde zich. Deze eenvoudige oppeningszin maakt Jip en Janneke tot een speciaal soort literatuur. Afijn, in het begin loopt Jip dus in de tuin. Opeens ziet hij een (zwart) gat in de heg. Hij vraagt zich af wat er zich aan de andere kant van het (zwarte) gat bevindt, en besluit erdoor te kruipen. Hierdoor belandt hij in een heel vreemd parallel universum, waar hij Janneke ontmoet. Janneke is een vluchtelinge in een wereld die geteisterd wordt door oorlogen en rampen. Jip besluit Janneke mee te nemen naar betere oorden. Samen vinden zij uiteindelijk een ander (zwart) gat, waar ze doorheen kruipen.

Deel 2: De zieke pop[bewerken]

Jip en Janneke komen in een wereld terecht waar poppen om onbekende redenen worden bewaard in een grote kist. Ook de pop van Janneke moet de kist in. Deze pop blijkt echter ziek te zijn. Men kan niet vaststellen wat voor medicijn de pop kan genezen. Jip zegt dan opeens: 'Ze heeft koorts. Ze moet in het warme zeepsop.' Hierop roept Janneke: 'Als je koorts hebt moet je helemaal niet in het warme zeepsop!' Vervolgens raken Jip en Janneke hevig in conflict. Wanneer dit conflict eindelijk uitgewoed is, blijkt de pop opeens verdwenen te zijn. Jip en Janneke willen er alles voor doen om de pop weer terug te krijgen.

Deel 3: De oversteek[bewerken]

Jip en Janneke gaan samen met enkele vrienden op reis om de pop weer terug te vinden. Ze doorkruizen een woestijn, en komen uiteindelijk aan bij zee. Ze ontdekken dat er ergens in zee zich een eiland moet bevinden waar de pop moet zijn. Maar hoe komen ze bij dat eiland? Jip, Janneke en de anderen proberen van alles. Uiteindelijk lukt het hen om een vlot te bouwen, waarmee ze naar het eiland varen. Op het eiland vinden ze weer een (zwart) gat, waar ze doorkruipen, en zodoende weer in een ander oord belanden.

Deel 4: De geheime tampon[bewerken]

In dit deel wordt Janneke ontvoerd. Jip weet de pop weer terug te vinden, maar wil nu ook Janneke weer terug. Jip gaat met de pop in handen, en zijn vriend Takki aan zijn zijde op zoek. Ze komen bij een oude tampon tempel, waar de orde der GT (Geheime Tampon) gevestigd blijkt te zijn, de partij die Janneke heeft ontvoerd. Uiteindelijk lukt het Jip om Janneke te bevrijden.

Deel 5: Het lekke condoom[bewerken]

Wanneer Jip Janneke heeft bevrijd is zij hem zo dankbaar dat ze toegeeft hevig verliefd op hem te zijn. Jip geeft hetzelfde aan haar toe. Samen besluiten ze de liefde te bedrijven. Eerst hebben ze nog veilig seks met een condoom, maar dat condoom blijkt lek te zijn, waardoor Janneke zwanger wordt van Jip. Later wordt hun kind Mies geboren.

De belangrijkste personages[bewerken]

Opmerkelijk aan de verhalen over Jip en Janneke is dat er veel zogenoemde onzichtbare personages in voorkomen: personages die niet ten tonele verschijnen, maar naar wie wel vaak verwezen wordt in gesprekken. Dit zorgt ervoor dat er maar beperkt aantal noemenswaardige personages zijn, namelijk:

Jip[bewerken]

Jip is de held van het verhaal. Samen met zijn vriendin Janneke behoort hij tot de hoofdpersonages. Wanneer het verhaal begint is hij vier veertien jaar oud. Jip heeft over het algemeen een vriendelijk karakter. Soms kan hij ook opvliegerig zijn.

Janneke[bewerken]

Janneke is even oud als Jip. In het begin van het verhaal is ze een vluchtelinge in een parallelle wereld. Later groeit ze uit tot een algemene heldin. Janneke heeft een zachtaardig karakter. Maar soms is ze wel ondeugend, zoals A. M. G. Schmidt het beschrijft.

Takki[bewerken]

Takki is de hond grote hulp van Jip en Janneke. Een echte vriend, aldus A. M. G. Schmidt.

De pop[bewerken]

De pop wordt vaak verwardt met Schanulleke uit Suske en Wiske. De pop van Jip en Janneke is echter iets anders.

Mies[bewerken]

Mies is de kat het kind van Jip en Janneke. Ze wordt aan het einde van het laatste deel geboren, dus over haar valt nog niet zoveel te zeggen.

Zie ook[bewerken]