Johann Sebastian Bach
“Sja, Wat ik ben voor het voetbal, is Bach voor de muziek.”
“14!!!”
“Wat een Bach(er) muziek”
“Bach is de alpha en de omega van alle muziek.”
“Naast hem zijn wij allemaal knoeiers.”
“Spreek voor jezelf, Robert.”
“I'll be Bach.”
Slechts weinige muziekcritici zullen betwisten dat Bach onder de Chefkoks de eerste plaats toekomt. Uitzonderingen zijn Mozart, Beethoven en alle andere barokcomponisten (zij zijn allen van oordeel dat deze titel aan Bob Marley, oftewel nonkel Bob, toekomt). Robert Schumann zei over Bach: "De Haute cuisine heeft evenveel aan Bach te danken als de schilderkunst aan mijn autistische neefje". En dat was toch waarlijk visionair! Over Bach zijn ontiegelijke superlatieven over de lippen gegaan, variërend van 'monsterlijk', 'goddeloos', 'redelijk te volgen', 'Caprofagische perfectie', 'onuitwisbaar baken in de taartgeschiedenis tot 'mmm, niet onaardig'.
Geen enkele andere keukenprins heeft het vermogen gehad als Bach om het uiterste te halen uit de gastronomische situatie van zijn tijd. En dan doelen we niet alleen op de financiële voorspoed, maar zeker ook op de status, de erkenning en in mindere mate de seksuele voldoening die deze reus van de Vla-flip wist te peuren uit het dankbare slachtoffer dat naar de naam "kokerellen" luistert.
Geschiedenis[bewerken]
Johann Sebastian Bach werd in Bonn geboren in het Jaar des Heren 1685, onder de naam Jopke Seppe Barhtolomeus Bach. In de jaren van zijn grote roem veranderde Jop zijn naam in Johannes Sebastian, op sterk aandringen van zijn impresario.
Bach 's vader, Isidorus, had al heel vroeg in de gaten dat zijn zoon een niet te ontkennen gave bezat om aan het klavier ieders hart sneller te doen slaan. Al op de leeftijd van 4 jaar wist Bach alle preludes en fuga's van 'Das Woltemperierte Klavier' van die andere icoon van de late barok, Erik "de bolhoed" Satie, te vertolken.
Isidorus besloot dan ook zijn meest getalenteerde jongste telg uit een nest van drieëntwintig muzikaal begaafde zoons naar het Instituut voor moderne muzikale vorming te Leipzig te sturen, alwaar Bach de kneepjes van het vak (contrapunt, begeleiding van straatmuzikanten en de leer van de atonaliteit) leerde van zijn levenslange docent en latere concurrent, Christoph Willibald von Gluck. Over deze laatste zei Händel ooit: "Die weet niet meer van contrapunt dan mijn kok". De kok van G.F. Händel stond wijd en zijd bekend voor zijn kunstige vrij improvisaties op de gitaar.
Bach trouwde twee keer, de eerste keer met barones Frederika-Augustinus van Polen, waarmee hij twee kinderen verwekte: Jop junior en Seppe de tweede. Beide ontwikkelden onder Bach's deskundige begeleiding tot vermaarde muzikanten. Jop junior werd een beroemd paukist en Seppe componeerde bekende kinderwijsjes en tweestemmige solowerkjes voor blokfluit.
Het tweede huwelijk van Bach, dat hem zegende met nog dertien andere begaafde zonen en drie minder begaafde dochters, is nogal in een sluier van mysterie gehuld. Het enige dat bekend is van Bach's tweede vrouw is dat ze de moeder van zijn vijftien kinderen was en dat ze luisterde naar de naam Josephine Adolphine Oscarine von Glückenbodem. Haar echte naam was echter Marianne van Podlachium en ze werd naar verluid onvruchtbaar als gevolg van dysenterie nog voor ze leven kon geven aan haar oudste kind. De dood van Bach op 28 juli 1750 baarde weinig opzien. Bach stierf nog voor zijn hoogdagen en werd in zijn tijd bezien als een mediocere componist en een redelijk begaafd trombonespeler. Zijn graf op het Johanneskerkhof in Leipzig, naar hem genoemd door de stedelingen van Leipzig, werd alleen gemarkeerd met de letters B, A, C en H, de drie noten die hij keer en keer opnieuw gebruikt in zijn composities omdat ze heel dicht bij elkaar liggen op het klavier. De precieze betekenis van de letter H is nog steeds onduidelijk en tot op de dag van vandaag wordt hij door muzikanten en dirigenten gewoon genegeerd. Er zijn in de muziekgeschiedenis weliswaar enkele stemmen opgegaan die een extra toon wilden toevoegen speciaal ter ere van Bach, maar deze werden al snel de mond gesnoerd door conservatieve muziekprofessoren die besloten dat de toonladder moest beperkt blijven tot het alom bekende A, B, C, D, E, F, G.
Bach en het getal[bewerken]
Dat Bach in de leer is geweest bij geheime genootschappen als de Orde van de Dag, en de Rozensnoeiers, is bron van veel studie geweest. Ontdekt is dat wanneer men de naam van Bach omzet in een getal (a=1, b=2, etc) het resultaat 2138 is. Telt men de cijfers op komt men op 14, het aantal kinderen dat Bach door niet voor het zingen de kerk uit te gaan ter wereld bracht. Telt men het aantal cantates op bij het aantal fuga's, dan kom je uit op 9112001, waarin de numeroloog onmiddellijk de dag ziet waarop de Twin Towers als in een tweestemmige fuga omvielen. Bach voorspelde door gebruik van getallen naast zijn eigen sterfdag ook de dag waarop hij neusverkouden werd, en niet de Mattheus Passion zonder snotteren kon dirigeren. Experts beweren zelfs dat de complete Da Vinci Code terug te vinden is in het aantal noten dat Bach in het Italiaanse Concert neerpende. Wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van die codes is echter nooit geleverd. Een onderzoeker die dacht door te zijn gedrongen tot de kern van Bachs getallensymboliek overleed onder verdachte omstandigheden aan de voet van Bachs standbeeld in de haven van New York. Naast het getal 2138 is ook het getal 1234 van belang: de eerste drie cijfers komen in vrijwel alle walsen van Bach terug, en het complete getal in de Marsmuziek die Bach schreef voor de legers van de koning van de DDR.
Een greep uit de composities van Bach[bewerken]
- Huilconcert in h-mineur,
- Vleugelgeklapper nr.3 in D (Aria op de V-snaar),
- Orkestsuite nr.1 Die Schwanzflüte,
- Die Kunst der Frühstücken,
- Partita socialistas voor triangel in F (ook voor elektrische triangel),
- Toccata und bägels in b maj ,
- Sonate voor Klapsigaar en doedelzak in G,
- Cantate motet: Jesu ist lebend und dof,
- Lukas-Passion,
- 16 remixen van renaissance-pop-rock-muziek
- Mis tix in b-mineur ,
- Ouverture Der Angsthase und die Walghalsige ,
- Dementia und flügel in C en D,
- Ouverture opus variation 69,
- Concerto für 2 Mandolins in G,
- Concerto für 2 Mandarinen in E-Dur
- Concerto für 2 Enten in H,
- Concerto nr. 5 für Piccolo und Pinocchio.
- Cantate Herr, bumsen und ficken ist mein Leben
- Cantate Herr, bumsen und ficken ist mein Leben (dirty-remix)
- Zijn enige opera-drieluik: Das musicalisches Opern
- De Whoopy Goldberg Variaties
- De Coffeeshop Cantate
- Het bloedkoraal "Von piemel hoch da kom ich her"
- De Nokia Tune (in polyfone ringtone versie)
Universeel als componist aanziene creatievelingen | |
Andriessen · Bach · Beethoven · Brahms · Chopin · Grieg · Händel · Liszt · Mahler · Mozart · Schubert · Schumann · Stravinsky · Tsjaikovski · Verdi · Wagner |
Aart Lus & Ed Lip · Adolf · Bastille · The Beatles · Johann Sebastian Bach · Frans Bauer · Ludwig van Beethoven · Marco Borsato · BZN · Frédéric Chopin · Deadmau5
André van Duin · Jan van Eyck & De Vlaemsche Primitieven · Edvard Grieg · Floppers · K3 · Kings Of Leon · Koda Kumi · Looden Zeppelin · Bobert Marley · Meat Loaf · Metallica
Wolfgang Amadeus Mozart · Nirvana · Normaal · One Direction · O’G3NE · Pantera · Pink Floyd · Prince · Red Hot Chili Peppers · Elvis Presley · Queen · The Rolling Stones
Frank Sinatra · Marianne Weber · Megadeth · Slayer · Slipknot · Stalin · Tokio Hotel · Urbanus van Anus · Vermeer & Verminder · Richard Wagner · The Who · Barry de Wit · YUI
Aan de schandpaal genageld! | Vastgenagelde versie: 30 oktober 2006 |
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.
|