Jostiband

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Die slagwerker daar op rij vijf, zat die niet eerst bij de Rolling Stones als drummer voor hij triangel ging spelen?
~ Frans Bauer over de 25e triangelist van de Jostiband

Nee joh, die zat bij Normaal!
~ Aad Visser als antwoord op Frans Bauer

Daar ben ik nou bang van, die Jostiband
~ Hans Teeuwen over de Jostiband

Noomaaa! Nooooomaa! Oehoehoehoe 't haa 't!
~ Jostibandlid over Aad Visser

De Jostiband (uit het oud-Latijn:Io Still Alive, ofwel: "god wat een herrie") is een ongelooflijk beroemd muziekgezelschap bestaande uit toptalenten die zo goed waren dat geen enkel Nederlands conservatorium ze een opleiding wilde geven.

De leiding van de band is in handen van Piet Zwaaier, een 89-jarige dirigent die dankzij zijn trillende dirigeertechniek ervoor zorgt dat iedereen perfect asynchroon kan spelen.

De band ontstond in de jaren '80 nadat verschillende instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg vroegen naar meer cultuur in hun tehuizen. Vrijwilligers uit het hele land verzamelden zich, en de busjes vol musici kwamen voor de eerste repetities bijeen in 'Het Spant' in Dronten. Het aanbod van instrumentalisten was zo divers dat er aanvankelijk een orkest stond van wel 60 keyboards. Geleidelijk aan werd dit aangevuld met de beroemde 40 triangelisten en een tamboerijn, zodat het huidige orkest bestaat uit 101 instrumenten.

De Jostiband trad wereldwijd in Nederland op en behaalde zelfs de televisiekanalen van Nederland 3 en RTL-Boulevard.

Close-up van een orkestlid

De kritieken[bewerken]

 • "Te gek!" - Muziektijdschrift Oor
 • "Zelden zoiets prachtigs gehoord!" - Zangeres zonder faam
 • "Ik zou graag bij dit orkest zingen, maar ik weet niet of ze een zanger kunnen gebruiken" - Frans Bauer
 • Jostiband zet Nieuw Buinen Zuid op stelten
  (Nieuw Buinen Zuid, van onze verslaggever in Nieuw Buinen Zuid)

  Het was dringen bij de artiesteningang van Zaal Harmsen in Nieuw Buinen Zuid gisterochtend. Om 10.30 zou, na de koffiepauze van de schoonmaakploeg de voltallige Jostiband komen. Een grote schare schoonmaakpersoneel (waaronder Henk de Witte van de ramenzeemafdeling, en Piet Knars, die zijn dweil had meegenomen in de hoop op een auditie bij het dweilorkest) had zich verzameld om een glimp op te vangen van de beroemde Jostiband. Deze liet echter op zich wachten, doordat (zoals later bleek) de busjes niet op tijd de musici konden ophalen wegens een lekke band van een der rolstoelen. Echter toen om 11.45 de band arriveerde was het dringen om een handtekening. Alle bandleden kregen dan ook uiteindelijk hun handtekening van de Cleanex ploeg, en het was een zeer geslaagde ochtend, die ons hier in Nieuw Buinen Zuid nog lang zal heugen!
  - uit: "Nieuwe Nieuw Buinen Zuider Nieuwsblad - (betreft de Nieuwseditie voor Nieuw Buinen Zuid en Nieuw Nieuw Buinen Zuid Zuid)
 • "Het had wel wat zachter gemogen." - Jomanda na een optreden in Tiel

Plaatopnamen[bewerken]

 • The fool on the hill - m.m.v. Paul de Leeuw en Bob de Rooy
 • Klap es in je handjes blij blij blij - met fraaie triangelsolo's in de bonustrack
 • Mieke heeft een lammetje - benefiet-cd ter ere van Mieke Telkamp
 • Gebruik je verstand - promotie-single voor Veilig Verkeer Nederland

Noten[bewerken]

 • De Jostiband kent ze niet maar heeft ze niet nodig. Alles wordt zodanig uit het hoofd gespeeld dat het er niet meer in wil.
 • Dankzij kleurtjes op de toetsenborden werkt een optreden van deze band als fantastisch licht- en kleurspektakel
 • De 32-e keyboardspeler is helaas afgehaakt, omdat zijn snoertjes door de war zaten. Hij wordt tegenwoordig geremplaceerd door Jan Veet of Wiki Soerabaja.[1]

Referentiekaders[bewerken]

 1. Jan Veet merkte op dat hij jaoers was op de virtuoze tweevingertechniek van de 31e keyboardspeler. Bron: Pianogekte - deel 13 pagina 11, 30 februari 1999


Scheldwoorden

Het A Woord · Het B Woord · Het C Woord · Het D Woord · Het E Woord · Het F Woord · Het G Woord · Het H Woord · Het I Woord · Het J Woord · Het K Woord · Het L Woord · Het M Woord
Het N Woord · Het O Woord · Het P Woord · Het Q Woord · Het R Woord · Het S Woord · Het T Woord · Het U Woord · Het V Woord · Het W Woord · Het X Woord · Het Y Woord · Het Z Woord