Kiwi

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kiwi
Een doorsnee kiwi
Een doorsnee kiwi
Taxonomische indeling
Rijk: Dierachtige planten
Stam: Desiderata
Klasse: Fructae Aviformes (Vogelvruchten)
Orde: Tweepotige schilbaren
Familie: Knuffelplanten
Uiterlijke kenmerken
Voorkomende kleur(en) Inversivoor (eet niet, wordt gegeten)
Maximale leeftijd Één jaar
Lengte Van 7 cm tot 7 m
Doorsnee Van 3 cm tot 3 m
Speciale kenmerken Lijkt bijzonder goed op een vogel (vóór het scheren)
Algemene informatie
Leefgebied(en) Nieuw-Zeeland
Portaal  Portaalicoon Biologie
Kiwi
Een doorsnee kiwi
Een doorsnee kiwi
Taxonomische indeling
Rijk Plantachtige dieren
Stam Desiderata
Klasse Aves Fructiferatae (Vruchtvogels)
Orde Schilbare tweepoters
Familie Knuffeldieren
Algemene informatie
Voedsel Inversivoor (eet niet, wordt gegeten)
Maximale leeftijd Één jaar
Familie van Fons de Spons, maar die ontkent dat
Geschikt als huisdier Jawel, staat goed in een fruitschaal
Specifieke gedragseigenschappen Even schichtig als sappig
Leefgebied Nieuw-Zeeland
Intelligentie Te beperkt om een lijn tekst aan te wijden, laat staan twee...
Natuurlijke vijanden De mens
Wordt gebruikt voor verkoop Het gehele dier, op de vacht, de bek, de vleugels en de poten na
Uiterlijke kenmerken
Kleur Grijsbruingroenachtig
Huidbedekking Vacht (exoskelet)
Aantal poten 2
Waarin het leeft Tot rijpheid aan de kiwiboom en dan héél even op de grond
Speciale kenmerken Lijkt bijzonder goed op een vrucht (ná het scheren)
Socialitieit Asocialer kan niet
Aaibaar Als je de scheerder vóór bent wel
Portaal  Portaalicoon Biologie

Kiwi's zijn vruchten.
~ Kapitein Overduidelijk

Kiwi's zijn vogels.
~ Kapitein Overduidelijk

Kiwi's hebben lekker vruchtvlees
~ Iemand die een grap probeert te maken

Eet meer kiwi's.
~ Willekeurige Nieuw-Zeelandse ambassadeur

Ki wie?
~ Een steeds dover wordende Edison tegen een enthousiaste marktkramer.

Pas geschoren kiwi's, klaar voor export!
Gedurende precies één seconde voor zijn gevangenname ziet deze kiwi zijn leven als een film voorbijschieten in achtenveertig beelden, waaruit kan worden opgemaakt dat de foto ten vroegste in 2012 is genomen. Daarvóór zouden het er vierentwintig geweest zijn, en nog héél véél dáárvóór zestien.
Een ontsnapte kiwi in hinderlaag, gereed voor de wraak!

De kiwi is het enige organisme dat zowel in het dierenrijk als in het plantenrijk een onderkomen heeft gevonden, en daarbij zowel de spons als de wandelende tak te vlug af is[1]. Het fenomeen komt uitsluitend in Nieuw-Zeeland voor, en bezorgde mede daardoor de bewoners hun bijnaam[2].

Beschrijving[bewerken]

Levende kiwi's hebben een grijsbruingroenachtige vacht, en de grootte van dit min of meer eivormige wezentje kan variëren van 7 cm (lengte) op 3 cm (doorsnee) tot 7m (lengte) op 3 m (doorsnee). Bij doorsnee treffen we een heldergroene, bijzonder sappige binnenkant aan, doorspikkeld met zwarte pitjes, die over de hele lengte een krans rondom de kern vormen. Deze pitjes vormen niet, zoals tot omstreeks 1918 werd gedacht, het skelet van de kiwi, maar zijn hersenen. De kiwi hééft helemaal geen skelet aan de binnenkant: net als bij schaaldieren wordt het skelet door het omhulsel gevormd, in dit geval dus de bedrieglijk donzig aandoende vacht[3].

Door middel van deze boodschap wenst de Nieuw-Zeelandse regering wereldwijd duidelijk te maken dat zij dit artikel niet sponsort!

Kiwi-jacht[bewerken]

De kiwi groeit aan de kiwiboom, waarvan hij zich losmaakt zodra zijn pootjes sterk genoeg zijn om de val van de tak op te vangen. Ondanks de aanwezigheid van vleugels kan hij immers niet vliegen, en rent dus voor z'n leven. Hij rent meestal niet ver, want kiwibomen worden goed in 't oog gehouden door ervaren kiwispotters, die elke wegrennende kiwi vangen, ontdoen van kop, vleugels, poten en pluimen, en als fruit te koop aanbieden. Niet in Nieuw-Zeeland, want daar weten ze wel beter, maar in de rest van de wereld, waar het lijk voor een delicatesse doorgaat. De grote kunst van deze kiwijagers bestaat in het wegmoffelen van de littekens die de eerder genoemde behandeling achterlaten. De kop laat het grootste litteken na, maar aangezien de meeste vruchten een gelijkaardig litteken overhouden aan het verbreken van hun connectie met hun boom, heeft daar nog nooit iemand graten in gezien. Het gereedmaken van de kiwi voor export heet in de volksmond "scheren", een woord dat een veel te gematigd beeld geeft van de weerstand van het omhulsel: om de kiwi zodanig gladjes te "scheren" dat de eindgebruiker toch nog het idee krijgt dat er een schil omheen zit, wordt gebruik gemaakt van scheerbladen met een lichtjes gekartelde diamantrand, waarmee vlot, in een zuinig minimum aan bewegingen, het mooi afgeronde (maar toch vaag harig aandoende) resultaat wordt bereikt[4].

Ontsnapte kiwi's: hun nut en terreur[bewerken]

Héél af en toe ontsnapt er een pas uit zijn boom gevallen kiwi, en wanneer die eenmaal groot is... neemt hij wraak op elk menselijk wezen dat binnen snavelbereik komt. Wie een volwassen kiwi ontmoet kan het doorgaans niet navertellen, maar de manier waarop het slachtoffer als door de lans van een middeleeuws toernooiridder[5] doorboord wordt aangetroffen, spreekt boekdelen, alsook de sterke kiwigeur die steeds op de plaats delict wordt waargenomen. Toch wordt deze collaterale schade geduld, omdat grote kiwi's nodig zijn om aan nieuwe kiwibomen te komen. Tijdens vollemaansnachten zoeken volwassen kiwi's contact met elkaar, en na zo'n lange, zwoele en bijzonder actieve vollemaansnacht zijn de betrokken kiwi's allemaal drachtig van een kiwi-ei, dat onmiddellijk na het leggen, dat tijdens een vollemaansnacht gebeurt, ondergegraven wordt, en tijdens de eerstvolgende vollemaansnacht ontkiemt tot een heuse kiwiboom. Gezien de eerder aangehaalde maximale lengte en doorsnee van een kiwi, tekent het bijwonen van dit paarritueel de zeldzame getuige voor de rest van z'n leven[6].

Door middel van deze boodschap wenst de Nieuw-Zeelandse regering wereldwijd nogmaals duidelijk te maken dat zij niet alleen dit artikel niet sponsort, maar er ook niet achter staat[7]!

Kiwi's en kiwi's: de legende[bewerken]

Om achterdochtige (voornamelijk vegetarische) klanten in de waan te laten dat ze wel degelijk plantaardig voedsel binnenwerken, lanceerden de Nieuw-Zeelanders de "Legende van de twee kiwi's", waarbij omslachtig uit de doeken wordt gedaan hoe een op dezelfde unieke plaats voorkomende diersoort en een dito plantensoort zó goed op elkaar leken, dat de autochtonen ze niet uit elkaar konden houden, en ze beiden dezelfde naam gaven. Beide kiwi's krijgen in dat verhaal elk een zeer uitgebreide en vooral zeer verschillende beschrijving mee, waarmee tot op heden zelfs de meest argwanende kiwi-eter genoegen heeft genomen. Het fenomeen wordt overigens zozeer geassocieerd met Nieuw-Zeeland, dat de bewoners van dit land al decennialang óók "kiwi's" genoemd worden, hetgeen gevaarlijk kan zijn voor elke Nieuw-Zeelander die het ongeluk heeft tegelijkertijd zwaarlijvig en zwaar behaard te zijn. Maar wie wil complotteren met tegen een stootje kunnen!

Kiwi's en wiki's: de tegenvoeters[bewerken]

Winnaar
Koningpieper.png
Koningspieper 2013

Een zonderling toeval heeft gewild dat sinds 1995 precies aan de andere kant van de wereldbol, meer bepaald in het Spaanse Alaejos (tussen Valladolid en Salamanca), precies tegenover Wellington, een fruitsoort wordt geteeld die, na toevoeging van sterk op kop, vleugels, poten en pluimen lijkende aanhangsels, buiten Spanje als gevogelte aan de man wordt gebracht onder de naam "wiki". Hoog oplaaiende gerechtelijke problemen met allerhande bedrijven die óók aanspraak maken op die naam, hebben ervoor gezorgd dat de marketing van het product maar niet van de grond komt, en de verkoop dus evenmin. Volgens de (uiteraard) zeldzame bevoorrechten die er al één hebben kunnen proeven, smaakt een wiki ongeveer naar konijn met rabarber, zij het iets te sterk aangekruid en iets te lang aangegaard.

Door middel van deze boodschap wenst de Nieuw-Zeelandse regering wereldwijd ten derde male duidelijk te maken dat zij niet alleen dit artikel niet sponsort of er achter staat, maar bovendien elke sterveling die er geloof aan hecht persona non grata et in seacula seaculorum verklaart! Nee maar!


Parkiet2.jpg
Vogelvrijverklaarden

Aanvink · Adelaar · Badeend · Blinde vink · Buismus · Dodo · Duif · Eend · Gans · Grondmus · Kalkoen · Kiek · Kiwi · Kleiduif
Kolibrie · Meeuw (poëzie & proza) · Kraai · Parkiet · Pauw · Pingu · Roodborstje · Schieteend · Tepelaar · Twitter · Uil · Zeurkip · Zwaan


Afbeelding pieperzegel.png
Gloria in exelsis Sophia!
Ingelijste versie:
12 mei 2013
Dit sublieme artikel is de glorieuze overwinnaar van een Pieper en geldt daarmee als voorbeeld voor eenieder die perfectie nastreeft! Het artikel is daarom ingelijst op de Hoofdpagina en in de Lijst der Giganten.Planten groot en klein

Bomen:
Beuk · Berk · Eik · Spoorboom

Fruit:
Ananas · Appel · Banaan · Kiwi · Peer (vrucht) · Sinaasappel · Tomaat

Groente:
Aardappel (Negatief) · Gras · Komkommer · Paardenbloem · Prei · Selder · Sla · Tomaat · Ui

Overige planten:
Coockie · Paashaas · Tabak

Notenbalk[bewerken]

  1. Beiden slagen er maar niet in om een dubbele classificatie te verkrijgen, en zelfs het feit dat geleerden hen uitsluitend als dieren beschouwen, en gewone mensen hen zonder uitzondering voor planten aanzien, verandert daar nog steeds niets aan.
  2. Ze worden "kiwi's" genoemd, maar dat had u al begrepen.
  3. Geleerde bollen, zoals onze dierbare Professor W. Druyff, noemen zoiets een "exoskelet", maar voelt u zich vooral niet verplicht. Het is wel een leuk woord om een gat in een gesprek mee te dichten.
  4. Het spreekt vanzelf dat vooral beginnende scheerders al eens uitschuiven, en omdat het resultaat daarvan te gruwelijk en te bloederig is om in een voor een breed publiek bedoelde tekst opgenomen te worden, zal deze voetnoot moeten volstaan. En uw perverse verbeelding
  5. Een lichtelijk kromgetrokken exemplaar weliswaar. De lans, niet de ridder.
  6. Het verhaal over het ter aarde bestellen van kiwihersentjes als waren het zaadjes, is te mooi om waar te zijn, en wordt quasi unaniem in de rijke kiwifolklore ondergebracht.
  7. Kijkt u zelf maar naar de achterkant van deze pagina: ziet u daar een regering, of, nog sterker, een Nieuw-Zeelandse?
Dit is een
Afbeelding pieperzegel.png
PIEPER