Koningin Victoria

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De almachtige Victoria, bazin van de halve wereld

Alexandrina von Hannover (* 24 mei 1634 Osnabrück - † 22 januari 1901 Londen), beter bekend onder de naam Koningin Victoria was een Duits-Brits monarch. Zij stond bekend om haar enorme leeftijd (zeker voor die tijd)[1] en hoe zij die benutte om het koningschap.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Victoria's acht eerste jaren verliepen rustig. Ze is geboren in de buurt van Osnabrück (haar moeder beviel op weg naar huis) en groeide op in Hannover. Ze waren nauw verwant aan het Britse koningshuis. Ze had niet veel zorgen, en kreeg thuis privéles.

Koningschap[bewerken]

Dit is een
Afbeelding pieperzegel.png
PIEPER

In Victoria's achtste levensjaar werd de Britse koninklijke familie opgegeten door een leeuw in een poging Afrika te koloniseren. Aangezien het kind toen in dit geval de eerste troonopvolger was[2] werd zij de nieuwe koningin.

Rijk[bewerken]

Het almachtige Britsche Rijk onder Victoria, hét hoogtepunt, vlak voor het overlijden van de monarch

Victoria was koningin van Groot-Brittanië, dat tijdens haar regeerperiode een enorme expansie ondervond. Het Britsche Rijk (roze op de kaart rechts[3]) besloeg rond de één-na-laatste eeuwwisseling praktisch de halve wereld.

Kolonisatie[bewerken]

Een andere koningin, tevens Victoria's stiefzus

Het Victoria wél gelukt een groot deel van de wereld te veroveren, waarvan het meeste land in Afrika. Wat haar opvolgers niet is gegund heeft de koningin voltooid, en wel op deze manier:

 1. Ze stuurde troepen naar het continent om Egypte af te pakken van de farao, en de kaap van de Hollanders.
 2. Ze liet de troepen naar elkaar toe marcheren, langs de oostkust van Afrika.
 3. Toen er Duitsers in de weg zaten, bedacht Viktoria een plan: ze stond haar thuisland Hannover af aan de Duitsers en kreeg daarvoor de Duitse koloniën voor terug. Een wereldruil, bleek later[4]

Keizerschap[bewerken]

Disraeli, toentertijd premier van het koninkrijk, schenkt met tegenzin aan Victoria (let op de kwaadaardige lach) de keizerskroon

Zo ijdel als ze was, liet ze haarzelf kronen tot keizerin van Indië. De waarschijnlijke reden waardoor ze dat deed was de kritiek op haar kolonialistische gedrag in Indië. Ze zou zich gekroond laten hebben zodat Indië onafhankelijk werd[5] maar dat Victoria er noch steeds de baas was. Dit pastte later ook toe bij andere koloniën.

Modernisering[bewerken]

De gruwelijke moord op de koningin, een dieptepunt voor het Verenigd Koninkrijk

Je zult het niet verwachten, maar de ouwe heks koningin zorgde voor progressiviteit in het land. Ze liet[6] fabrieken bouwen, liet spoorwegen aanleggen... te veel om op te noemen.

Opsomming der titels van de dame[bewerken]

Voor haar kroning tot koningin van Engeland had ze de volgende titels:

 • Koningin van Hannover
 • Gravin van Braunschweig-Lüneburg
 • Gravin van Oldenburg
 • Hertogin van Anhalt
 • Groothertogin van Hessen
 • Groothertogin van Mecklenburg-Schwerin

Na wier troonbestijging ontving ze direct de volgende titels:

 • Koningin van Engeland
 • Koningin van Schotland
 • Koningin van Canada
 • Prinses van Wales
 • Meesteres van Ierland, Man, Helgoland en de Kanaaleilanden
 • Meesteres van de koloniën

Later creëerde Victoria ook nog deze titels:

 • Keizerin van India
 • Koningin van de Zeuven[7] Zeeën
 • Keurvorstin van Doggersbank
 • Dictator van Antarctica
 • Barones van Top-tot-Teen

Daar hield 't zo ongeveer wel bij.

Mislukking[bewerken]

Wilhelm II, keizer van Duitsland

Een staatsbezoek van de Duitse keizer Wilhelm II aan Engeland in 1898 liep uit tot een grote mislukking. De keizer wilde de verhoudingen met koningin Victoria versterken en de landen bondgenoten maken van elkaar, op onder andere militair en economisch gebied. Eén voorwaarde was dat de Duitsers hun koloniën in Afrika terug mochten hebben. Maar Victoria was not amused na dat te horen krijgen. Kwaad keerde keizer Wilhelm terug naar Duitsland, en slechts een paar jaar vond de Eerste Wereldoorlog plaats.

Kritiek[bewerken]

Veel Britten, vooral de Schotten, hadden kritiek op Victoria. Dit was onder andere dat Schotland onafhankelijk wilde worden, maar vooral omdat men geen Duitse[8] als koningin wilde hebben. Ze zou samenspannen met de Duitsers, en misschien wel de landen verenigen[9]. Veel Britten wilden niet samen met de Duitsers in één land wonen.

Dood[bewerken]

Op weg naar haar paleis in Londen werd koningin Victoria op gruwelijke wijze vermoord door Nationaal-Republikeinen. De eeuwenoude vorst kreeg tientallen messteken waardoor ze uiteindelijk doodbloedde. Echter, zag ze een bekende tussen de groep moordenaars[10], waarna ze haar laatste woorden uitblies:

 
 
I'm not amused
 

 

Ze stierf op 266-jarige leefijd.

Zie ook[bewerken]

}

Referenties[bewerken]

 1. Namelijk ruim 258 jaren
 2. De andere opvolgers, voor Victoria, waren ook opgevreten
 3. Roze was Victoria's lievelingskleur. Als het aan haar lag werden alle andere kleuren verboden. Ze heeft zelfs getracht dat daadwerkelijk uit te laten voeren, wat niet gelukt is.
 4. Voor de Britten
 5. Zo ontstond het huidige India
 6. Ze deed 't niet zelf. Waarom zou ze, ze was toch de grote baas? Dit is nou een typisch geval van schijnsocialisme
 7. Of zeven, wat jij wilt
 8. Weet je 't nog?
 9. Dat was echter niet het geval, weet je nog de mislukte diplomatieën?
 10. Wie mag Joost weten