Letland

Uit Oncyclopedia
(Doorverwezen vanaf LEDland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apgaismots Absolutizācija Republikas Latvijas
Banderaletonia.PNG
Letwapen.png
Lietuvas Karogs
Latvijas Gerbornis
Ligging van Letland (Oranje) ten opzichte van de andere baltische staten.
Ligging van Letland (Oranje) ten opzichte van de andere baltische staten.
Basisgegevens
Talen Lets
Hoofdstad Riga
Regeringsvorm Verlicht Absolutistische Republiek
Religie Verlichting (90%)
Russisch-Orthodox (9,9%)
Andere (0,1%)
Inwoners 2.377.000
Overige
Volkslied Wit licht
Motto Het licht in de duisternis is aldaar: De verlichting!
Munteenheid Euro
Portaal  Portaalicoon Land

Letland (Lets: Latvija), officieel de Verlicht Absolutistische Republiek Letland (Lets: Apgaismots Absolutizācija Republikas Latvijas), is een land in Europa dat zich in 1991 loswrikte uit de macht van Moedertje Rusland. Letland vormt samen met het Graafschap Estland en de Vrijstaat Litouwen nu de Baltische Unie, hun versie van de Benelux. Letland is het buitenbeentje van de drie in die zin dat het als enige een verlicht absolutistische president heeft. De hoofdstad van Letland is Riga

Geschiedenis[bewerken]

De voormalige vlag van Letland, toen nog onder de naam Letland (LSSR).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Letland overheerst door het Tsaardom Rusland. De Tsaar sprak alle talen van zijn rijk, dus verzet was erg lastig. Na de Russische Revolutie werd het makkelijker. Lenin sprak alleen Russisch. De toenmalige verzetsleider liep gewoon op hem af en vroeg in het nu uitgestorven Lijfs:

latviojë Êōñeta néi ōles vragn vaner?
~ De Letse Rebel

Ik weet niet wat'ie zegt, maar ik zeg wel ja.
~ Lenins antwoord

Voordat Lenin het doorhad tekende hij een onafhankelijkheidsverklaring van Letland. Dit heeft hem zo achtervolgd, dat hij aan een hartaanval stierf en uit pure wanhoop en desillusie Chroetsjov de macht gaf.

Gaiziņkalns. Toegegeven, 't is een grote kei.

Geografie[bewerken]

Letland is, hoe bestaat het, nog vlakker dan Nederland. De hoogste top, Gaiziņkalns, is niet veel groter dan een kei. Letland kent drie belangrijke rivieren, namelijk de Mas, Rein en de Schėlde. Deze namen zijn verbasteringen van de namen die Friesche handelsreizigers noemden als ze in de havens aankwamen. Ze zeiden dat deze rivier heel veel lijkt op de ... , waarna ze voortaan de rivier altijd zo noemden. De lokale bevolking nam dit later dus over.

De grootste stad en de hoofdstad van Letland is Riga. Deze stad heette vroeger Jurmala, maar werd tijdens de overheersing van de Sovjet-Unie door Lenin naar de Nederlandse marxist Rita Verdonk genoemd. Dit verbasterden de Letse bewoners weer tot Riga. Toen de Duitsers binnenvielen, wilde Hitler het hernoemen naar Oostenrijkse nationaal-socialist Seiss-Inquart. Maar de burgemeester dacht er anders over en zei in het Duits:

Ich denke, Riga ist ein schöner Name.
~ Burgemeester Arnem

Ich denke, Sie müssen sterben.
~ Adolf Hitler

Hitler drukte alsnog de naamsverandering door. Toen de communisten weer terug kwamen, noemden ze de plek weer Riga. Toen de Duitsers vervolgens terugkwamen[1], wilden ze de stad Blanderstatt noemen, naar de eerdergenoemde diplomaat. Maar de burgemeester dacht er anders over en zei in het Lijfs[2]:

Kiejke, że "Riga" îenro paliçne inçe.
~ Burgemeester Broçorna

Dobrze ... w pordasku.
~ Ian Blanders

Blanders drukte de naamsverandering niet door. De stad bleef dus Riga heten. De Letse Bestuursraad overwoog een naamsverandering niet eens, dus de stad hield zijn naam. Riga heeft goede banden met Amsterdam (Nederland) en Namour (België).

De LET-Lamp[bewerken]

In 1999 voerden een aantal Letse wetenschappers onderzoeken uit om meer te weten te komen over de technologie van allerlei lampen, om zelf later lampen te gaan bouwen. Dit onderzoek ging goed totdat in 2000 een verschijnsel kwam wat men de Verlichting noemt: Er was een lamp uitgevonden die 81% zuiniger bleek dan de gewone gloeilamp d.m.v. een simpel dingetje wat toentertijd door een wetenschapper van de Russen was gestolen. Dit was het begin van de LET-lamp. Deze lamp werd pas in 2006 een succes omdat in dat jaar Al Gore zijn filmpje op YouTube zette over een sprookje, hier heel erg ver vandaan, over het milieu aldaar en de toekomst wat een succes werd. Je zou zeggen dat het dan nog zo onbekend als het toen ook was zou blijven omdat het over een gebied ging, hier heel erg ver vandaan, maar Al Gore boog het zo om dat het om de Aarde ging om zo geld te verdienen. Op dat moment ging men uiteraard naar oplossingen zoeken die milieuvriendelijk zijn. Laat er dan ook net de LET-lamp zijn die in 2000 al gepatenteerd werd, waardoor iedereen de LET-lampen moest opkopen voor een hoge prijs. Hierdoor werd Letland rijk.

De oppergod van de verlichting, de LET-Lamp

Religie[bewerken]

De leidende religie in Letland is de verlichting, dit is gerelateerd aan de ontwikkeling van het succes van de LET-lamp, omdat Letland hier al zijn welvaart aan te danken heeft, worden deze LET-lampen vereerd in de verlichting.

Politiek[bewerken]

Letland is, net als Frankrijk, een (on)democratische verlicht absolutistische presidentiële republiek. Dit betekent dat de (on)democratisch verkozen (verlichte) president alle macht in handen heeft. De president van het land is Skûdérîja Fêrrárìh. Deze man is goed beleerd; hij spreekt naast Lets ook Estisch, Litouws, Fins, Russisch, Engels, Frans, Duits, Nederlands en Occitaans. Ook houdt hij veel van autosport. Voordat hij de Politiek in ging was hij van 1983 tot 1994 heer en meester in de Formule 1, toen hij het stokje overgaf aan Mychajėl Šūmąchė van Litouwen.

Baltische Unie[bewerken]

Sinds 20 augustus 1995 vormt Letland samen met Estland en Litouwen de Baltische Unie. Deze Unie is opgezet naar voorbeeld van de Benelux. Het is een samenwerkingsverband van de drie landen, economisch en politiek. De drie landen zeggen hierover het volgende:

De Baltische Unie brengt vrede en welvaart in de Baltische regio en waarborgt de veiligheid van de landen Estland, Letland en Litouwen.
~ Nederlandse vertaling.

Batiisaka Õjija faata fridõ ja güüinen Batiisakain Ondin jaa innänöö guriddäd ondes Eestis ja Lätis ja Leeduis.
~ Estische versie.

Дe Yñe Bantiw hobэд м'эpw yh naжaдa xя pэг'o Bantiw yh гapahчaж дe дpowiba Iгayña, Latbя yh L'эtyba.
~ Letse versie.

Baltįšena Uniona brįnt Fryden ūnd Volžtąnden Baltįšenan Regionan ūnd zorgt fur Sychereitat Ląndėr Ėstląndėr, Latviėr ūnd Lietuvėr.
~ Litouwse versie

Volgens veel politicologen willen de drie landen ook uiteindelijk verenigen tot een Verenigd Baltische Staat. Snel zal dit echter niet gebeuren. Er wordt namelijk nog getwist of dit land geleid zal worden door Graaf Kimi III, een gekozen president of een machtige raad[3].

Zie ook[bewerken]

}


Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
5 oktober 2015
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Voetnoten[bewerken]

  1. Riga leek wel een tafeltennisbal!
  2. De tijdsgeest was nu niet zo benauwend.
  3. En nu u raden wie wat voorstelt... juist...