Ludwig van Beethoven

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ludwig van Beethoven

In Sovjet Rusland, Beethoven Componeert JOU!
~ De situatie in Sovjet Rusland over Beethoven.

Toch wel knap wat Beethoven heeft gepresteerd, een voetballer zonder benen zie ik niet zo snel het beslissende doelpunt in een finale maken
~ Johan Cruijff over Beethoven

Bach is de absolute top, Mozart is de beste, maar Beethoven is de grootste!
~ Bizet over Beethoven

Beethoven is de grootste maar Mozart heeft de grootste.
~ Claude Debussy over Beethoven en Mozart

Hij maakt muziek
~ Kapitein Overduidelijk over Beethoven

Ludwig van Beethoven is een grote Vlaamse componist, zo niet de minst kleine van allen. Beethoven werd geboren tussen een jaar en een ander jaar te Bonn en stierf in een jaar te Wenen (op de respectabele leeftijd van 114. Zijn grootvader, Ludocus van Beethoven, werd geboren in een jaar te Mechelen en was een gevreesd slavendrijver. Ludwig's vader was een luie schoenmaker en beenhouwer met een passie voor prostituées. Hij trouwde in 1753 met Maria Bimbo, een onbekend paaldanseresje die optrad in het parijse burlèskencafé "Le Crazy Horse". Van haar kreeg hij zijn eerste venerische ziekte.

Jeugdjaren[bewerken]

Vader Beethoven wilde Ludwig als een wonderkind voorstellen, zoals zijn achterneefje Wolfgang Amadeus Mozart. Zo loog hij over de leeftijd van Ludwig toen die voor het eerst in het openbaar triangel speelde (hij stelde de jongen voor als 4-jarige toen ie al ruim 17 was). Hiervoor was niets teveel voor vader Beethoven, die meermalen onder het pianodeksel kroop om zelf aan de snaren te plukken. Ludwig moest dan alleen maar playbacken en na de voorstelling het warme applaus in ontvangst nemen. Al gauw werd het wonderkind wereldberoemd in Vlaanderen en omstreken, en trad hij op in landen als Timboektoe, Absurdistan, Mongolië en Bobbejaanland.

Ludwig werd heel streng opgevoed, zijn vader sloeg hem regelmatig met een natte prei en dwong hem om soep te eten met een vork. Het arme gezin woonde in een holle boomstam en leefde van paddenstoelen, mos en bladluizen. Beethoven had ook geen tijd om naar school te gaan, hij moest als kind gaan bijklussen als opschepper van paardenmest achter de koetsen. Vele jaren later zei hij over zijn jeugdjaren: "Das ware verdamd ein Hodenzeit!" Dit was echter erg opschepperig.

Latere jaren[bewerken]

Zijn eerste concert gaf Ludwig in Rotterdam (Nederland) toen hij 12 was, waarvoor hij een honorarium ontving van 12 gulden, genoeg voor één witte broodsnede zonder beleg, of één bruine met aardbeienjam. Op de leeftijd van 14 kreeg Beethoven les van zijn grote voorbeeld W.A. Mozart in folklorendansen en improvisaties op het drankorgel. Als Beethoven 25 is krijgt hij last van een oorkwaal en richt daarom het Eurovisie Songfestival op. De artsen vertellen hem dat hij zou genezen door elke dag een naakte maagd in zijn oor te laten blazen. De toestand verslecht echter, maar Beethoven heeft nooit geklaagd over deze omstreden therapie.

De laatste adem[bewerken]

Toen Beethoven op zijn sterfbed lag weg te kwijnen, barstte een hevig onweer over de stad uit. Beethoven hief de vuist en zei: "Verdamd nochmal, er ist mir noch eine gute Melodie einfallen!" waarna hij de laatste adem uitblies.

Beethoven had een heel specifieke lichaamsbouw

Bekende werken[bewerken]

Zie pijl.pngVoor één van Beethovens bekendste werken, zie artikel Tuning Beats
 • 9 symfonieën, waaronder de laatste met slotkoor "Ode an die Brise" (Ode aan de BrEezAh)
 • Cantate: Flucht aus die maüsenfalle
 • 33 variaties op een wals van Anton Berger
 • 320 sonates voor xylofoon
 • 2,5 pianosonates
 • 0,3 strijkkwartetten
 • 127 Tuning Beats
 • 14 gemengde trio's, meest met Mozart en Bach
 • Bagatelle in A klein (Für die Schlampe)
 • 666 liederen, waaronder "An Heil Hitler"
 • 25 losse noten (deze worden door onderzoekers van de Universiteit van Avelgem op de juiste plaats op de notenbalk geplakt)


Schubertkop.GIF
Universeel als componist aanziene creatievelingen

Andriessen · Bach · Beethoven · Brahms · Chopin · Grieg · Händel · Liszt · Mahler · Mozart · Schubert · Schumann · Stravinsky · Tsjaikovski · Verdi · Wagner