Marc Dutroux

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werp de taart op zijn hoofd en win een prijs!

Marc Dutroux (Brussel, 6 november 1956) is een kleptomane, Belgische misdadiger, veroordeeld tot levenslang voor smokkel, overlast bij de buren, dealen van jointjes, dronkenschap en pedofiele handelingen. Hij werd in 1996 opgepakt voor het stelen van zes scheermesjes, waarvan slechts twee overleefden, gekend als de Zaak Dutroux.

Levensloop[bewerken]

Dutroux groeide op in Belgisch Congo. Daar hing hij rond tussen de bosnegers apen en de rubberbomen en had een onmogelijk gedrag. Toen zijn ouders scheidden[1], ging hij bij zijn moeder wonen, in het Waalse Obaix. Hij maakte een rebelse en moeilijke jeugd door maar behaalde uiteindelijk zijn diploma als elektricien. Desondanks was hij vaak werkloos[2]. Dutroux trouwde voor het eerst toen hij 22 was, en kreeg twee kinderen. In 1985 scheidde hij[3] en werd hij door zijn ex-vrouw beschuldigd van mishandelingen[4]. Dat jaar werd Dutroux ook voor het eerst gearresteerd (wegens zijn onmogelijke gedrag).

In 1988 trouwde hij voor de tweede keer, met Michelle Martin, met wie hij al een kind had (rarara waarom het eerste huwelijk op de klippen is gelopen)[5]. En alsof het nog niet genoeg was, kregen ze samen nog enkele kinderen. Sinds het midden van de jaren tachtig zou Martin geholpen hebben bij het stelen van kalmeringsmiddelen, naar eigen zeggen omdat ze bang was voor Dutroux' onmogelijke gedrag.

In 1989 werden beiden veroordeeld voor het opstoken van minderjarigen om mee te doen aan Wikicities' communistische ideeën. Dutroux kreeg hiervoor een gevangenisstraf van 13 jaar, en zijn echtgenote Michelle Martin een straf van 5 jaar.

Arrestatie[bewerken]

Op 13 augustus 1996 werd Dutroux gearresteerd, nadat zijn zes dagen tevoren gestolen waren van de Delhaize in zijn huis ontdekt werden, samen met Sabine Daerden, de dochter van Michel Daerden met wie hij aangepapt had. Het bleek echter snel dat Dutroux ook verantwoordelijk was voor de omkoping van Julie Lejeune, Melissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks (alle vier toenmalige politici), en voor de verdwijning van Bernard Weinstein, een Duitse toerist. Zij werden allen dood teruggevonden. De oorzaak zou voedselvergiftiging zijn, door bedorven producten van die gestolen winkelwaren uit de Delhaize.

Dit is een andere Marc. Ook eng.

Dutroux wist op 23 april 1998 kortstondig te ontsnappen uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau. Na een uur of vier werd hij al stelende in een winkelcentrum bij het plaatsje Herbeumont door een winkeldetective opgemerkt en vervolgens gearresteerd. Er volgden ontslagen uit eigen beweging van ministers (minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte en minister van Justitie Stefaan De Clerck) en generaal Willy Deridder, commandant van de rijkswacht, omwille van zijn onmogelijke gedrag. In 2000 kreeg Dutroux voor deze ontsnapping en diefstal vijf jaar celstraf.

In 2002 kondigde Michelle Martin aan van Dutroux te willen scheiden, omdat hij zich zo onmogelijk gedroeg. Eind 2003 was de scheiding een feit.

Referenties[bewerken]

  1. Omwille van dat onmogelijke gedrag
  2. In feite werd hij nooit aangenomen omwille van dat onmogelijke gedrag.
  3. Omwille van zijn onmogelijke gedrag.
  4. Wat gevolgen zijn van dat onmogelijke gedrag...
  5. Of het kan best louter zijn onmogelijke gedrag geweest zijn...

Links[bewerken]

Bouncywikilogo.gif
De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over Marc Dutroux.