Melkweg

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hubble telescoop fotografeerde de melkweg.

Nou ja, wat mij toch weer is wezen te overkomen! Wat denk-ie? Heb ik net koffie gezet, wil ik er wat in gooien, is de melk weg!
~ Verdwaalde huisvrouw over een compleet ongerelateerd onderwerp.

De Melkweg is een weg waar een koe over rijdt, en daarbij een spoor van melk achterlaat.
~ Iemand met zo zijn eigen ideeën om dingen te verklaren.

De melkweg is ook weer zo'n term waar je veel over kan schrijven. Enerzijds is de melkweg natuurlijk een kosmologisch verschijnsel, maar anderzijds een teken dat de kredietcrisis toeslaat. ("De melk is weg!"). Ook een pianobar in Amsterdam is de eer te beurt gevallen om als 'melkweg' betiteld te worden. Er gaan geruchten over dat de Milky-Way fabriek in het centrum van de Melkweg staat.

In de Zuivelbuurt zijn de straten Melkweg, Karnestraat, Kwarksingel, Yoghurtdreef en Hopjeslaan te vinden

Vertaling[bewerken]

De term 'melkweg' komt uit het Engels: een Milkyway was in tegenstelling tot een Mars luchtiger en blijft drijven. Een Milkyway en een Mars hebben als overeenkomst dat je van beiden een rottend melkgebit krijgt met als gevolg dat je van de pijn sterretjes ziet. Dat geldt in mindere mate voor de Twix, want die bevat meer koekje en analoogkaas met caramelsmaak. De Nuts is als vervanger van de Milkyway ook geschikt, want een vuist vol pinda's is minder belastend voor het milieu dan een vuist vol vervuilde luchtigheid.

Ontstaan[bewerken]

De melkweg is ontstaan door een zwart gat, waarin de melk wegstroomde bij de boer die zijn EEG-subsidies niet meer kreeg. De melkweg bestaat uit komisch stof, heeft sterallures en schijnt stralender dan Jomanda aan de hemel. Toen de aarde ontstond schiep God de melkweg als TomTom voor de eerste mensen. Aan de stand van de sterren ("Ranking The Stars") kon men zich een weg banen door de supermarkten, die een groot assortiment aan soorten melk verkochen: de boerenmelk, de halfvolle melk, de halflege melk, de yoghurt, de zure melk, de geitenmelk en de superromige melkplusmelk. Gewone halfvolle melk kwam overigens van de halfvolle koe, en de volle extra romige melk van de stier.

Draaien[bewerken]

De melkweg is rechtsdraaiend. Dit wordt veroorzaakt door enerzijds de instraling van Uri Geller, die een voorkeur instraalt voor rechtsdraaiende verbuigingen, anderzijds omdat sterren bevolkt zijn met de bifidus actimel culturen, waaraan de melkweg haar witte beschimmelde uiterlijk dankt.

Melkweg in de literatuur[bewerken]

De melkweg wordt al beschreven in Vondel: "Het Hemelse gerecht" (de goddelijke melk) "heeft zich ten lange leste" (melk leste de dorst) "ontfermenteerd" (melk schift na 3 dagen buiten de koelkast) "over mij en mijn benarde veste" (Vondel's koelkast liep nog niet op stroom). Ook in de roman van Voltaire Le lait rue is al sprake van de melkweg wanneer hij schrijft: "Le lait est disparu!" (ofwel: 'de melk is weg!'). Goethe, als groot Duits poëet (en melkdrinker!) besteedt in zijn gedicht Wegen das milchen des Ochses aandacht aan de melkweg. Zijn parafrase van de melkweg omschrijft met speels plezier en een romantische inslag het gegeven dat de moederborst (hij noemt het "der Quelle der Muttermilch") op een gegeven moment wordt weggehaald van het babytje ("Ach, gehe hin vonn deine Bruste, du Bube, du sollst keine saugerei mehr machen!").

Melkweg

Astronomie en gastronomie[bewerken]

De sterrenrestaurants experimenteren met gerechten waarin de melkweg een grote rol speelt. Gestoomde melkweg is een favoriet recept geworden. In het programma "koken met sterren" was onlangs Chriet Titulaer te gast, en hij roemde de melkweg om zijn romige afdronk en hemelse nasmaak.

Melkweg en file[bewerken]

De melkweg is een melkkoe voor filebestrijders geworden. Minister Eurolinks van Verkeer en Waterstaat bedacht dat een melkspitsstrook met melktolheffing een goed idee zou zijn om tussen 7.00 en 9.00 de files bij de melkboer te verminderen, omdat de koeien om 5.30 al gemolken worden in de melkstraat (niet te verwarren met de melkweg zelf (!), een fout die de minister zelf ook maakte!). Hij kreeg kritiek van de minister van Landbouw en Vleesteelt, omdat koeienoversteekplaatsen sinds 2007 gesubsidieerd worden, mits de koe meer dan 5 km over een melkweg moet lopen. Door de recente kredietcrisis is ook de melkweg in recessie geraakt, en worden de eerdere waarden die de melkweg had heden ten dage slechts in melksteegjes gemeten. Dit besef druppelt ook door in de supermarkt waar de melk tegenwoordig in centiliters verpakt wordt.

Hier gaat de melk weg.

Weg melk[bewerken]

Een situatie waarin de melk weg is, is een lastige. Voorbeelden:

  • De brinta wordt in droge vorm lastig doorgeslikt.
  • Een milkshake zonder melk is meer een bekertje onzuigbaar ijs.
  • Chocolademelk zonder melk moet goed gekauwd worden
  • Baby's verhongeren
  • De brinta verteert slecht hetgeen tot verstoppingen (files zo je wilt) in het darmkanaal leiden.
  • Melkweg is goed voor elkweg! - uitspraak van Adolf Hitler in 1939 toen melk op de bon ging.