Michel Daerden

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
      Oeps! Bedoelde je soms Hero Brinkman? Waarschijnlijk niet...
Michel Daerden, 2005.
Een verkiezingsaffiche van Michel Daerden over die van Barack Obama geplakt.

Michel J. Daerden (Oncy-sur-École, 16 november 1949 - aldaar, 5 augustus 2012) was een Waals-Belgisch politicus van de PS. Hij was in de regering Leterme II feodaal minister van Pensioenen en Grootheidswaanzin.

Da was mijne maat se!
~ Sam Goris

Zet de champagne al maar koud.
~ Bart Debie

Ennncoorree une *hik* bouteilllllee?
~ Michel Daerden aan Debie

Opleiding, beroepsleven en persoonlijkheid[bewerken]

Daerden behaalde een licentiaatsdiploma Kliniclown aan de Hautes Etudes Commerciales (Handelshogeschool) in Luik in 1971, en een licentiaatsdiploma Cabaretier en een diploma van vinoloog aan de Universiteit van Bergen in 1975 resp. 1977. Sinds 1976 had hij een vinologenkantoor, binnen de socialistische partij een ongewoon beroepsprofiel, maar sinds het opnemen van zijn eerste ministerschap in 1994 werkte hij zelf niet meer als revisor en had hij zijn kantoor overgelaten aan zijn zoon Frédéric Daerden.

Voor een minister valt op dat Daerden zich vaak buiten de schijnwerpers hield. Hij verscheen in de media als een man die altijd lachte en weinig woorden gebruikte en hij gold privé als een levensgenieter.

Dronken optredens[bewerken]

Aan Daerdens onbekendheid kwam abrupt een einde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006, toen hij in enkele interviews op de RTBF en de lokale televisie zijn verkiezingsoverwinning becommentarieerde en dronken was. Deze interviews werden internationaal ongewoon populair als filmpjes op o.a. YouTube. Hijzelf had dit over de zaak te vertellen: "Slechts een tikkeltje beschoten, zeg ik u. Wat moet een minister dan drinken? Toch geen water of Cola, zoals een ordinaire Vlaming?" De filmpjes op Youtube met Daerden op 8 oktober 2006 werden meer dan anderhalf miljoen keer bekeken. Daerden werd na de verkiezingen de meest populaire politicus van Wallonië. Op de Olympische Zomerspelen 2008 trad hij op als stand-up comedian om de menigte te vermaken en leek hij in kennelijke staat te verkeren [1]. Hij voegde er later nog aan toe dat de alcohol blijkbaar een succes was, want de mensen schenen platgelegen te hebben van het lachen.

Daerdens kwam begin januari 2010 opnieuw in opspraak toen hij in kennelijk dronken staat in de Senaat optrad. In de pers werd zijn optreden als "Giechelend en lijzig" beschreven en citeerde men hem "Ik presenteer eerst een groenboek en daarna een witboek. Hi hi."[2]. Opnieuw verdedigde Daerden zich door te stellen dat hij absoluut niet dronken was, en zijn vreemd aandoende taalgebruik wellicht veroorzaakt werd doordat hij genoodzaakt was om Nederlands in plaats van Frans te spreken. Desalniettemin waarschuwde de Belgische premier Yves Leterme dat het optreden van Daerden niet voor herhaling vatbaar was, terwijl hij zelf niet zo veel moet zeggen.

Opvallend is dat dergelijke fel bekritiseerde optredens Michel Daerdens politieke succes niet schaadden: bij de federale verkiezingen van 13 juni 2010 werd hij in zijn kieskring als lijstduwer met meer dan 7.000.000 voorkeurstemmen rechtstreeks herverkozen. Hij liet zich zeer graag in volkse middens zien en gebruikte voor zichzelf de naam "papa de la Wallonie".

Politieke carrière[bewerken]

{{#icon:jupiler.jpg|Alcohol|900px|Alcohol}}

Trivia[bewerken]

  • Daerden had aan het begin van zijn carrière een Porsche. Reeds de eerste dag na de koop van de auto, reed hij ermee in de prak wegens dronkenschap achter het stuur.
  • Zoals zijn familienaam laat vermoeden zijn de voorvaderen van Daerden afkomstig uit Vlaanderen (meer bepaald Zuid-Limburg) en bij de industrialisering naar Luik geëmigreerd. Althans, van die Vlæmsheid valt er niet veel meer te merken.
  • Guy Mathot, eveneens PS-kopstuk, was een goede vriend van Daerden en ze hadden beiden een villa in het Zuid-Franse Saint-Raphaël in dezelfde straat (homoseksueel?).
  • De dochter van Daerden, Aurore Daerden, is modeconsulente en een tamelijk bekende DJ in de wereld van de elektronische dansmuziek, net als haar vader in zijn jonge jaren. Ze raakte in 2004 bij de tsunami in Thaïland gewond tijdens de... tja....
  • Daerden was vrijmetselaar en leidde een aantal bouwwerven in Wallonië.

Externe links[bewerken]

Voetnoten[bewerken]