Mol (dier)

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
! Aandacht ! Aandacht ! Aandacht !
Deze pagina bevat persoonlijke voornaamwoorden die
met de letter "g" beginnen, en daarenboven opgenomen zijn
in moeilijke zinnen zoals deze hier, en de volgende.
Indien gij op dit ogenblik lijdende zijt aan hoofd-
of andere pijnen, dan vindt gij de uitgang
HIER.


Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Mol.
Maaike Mol, mascotte van De Mol.

Der zit ne mol op mijne zolder. Der zit ne mol op mijne zolder. 'k Wil gene mol op mijne zolder, Holder de bolder. Hij zit daar maar te wroeten, Mijne planchee die moet er aan, Die mol die moet hier weg En daarmee is dat gedaan.
~ Urbanus van Anus in "Mols bloes".

De mol is één der nuttigste dieren uit het grote dierenrijk... mits hij goed gedresseerd is. En daarover, waarde lezer, gaat het grootste gedeelte van dit artikel. Maar ook een beetje over mollen zónder manieren.

De wilde mol[bewerken]

Een zootje wilde mollen wordt afgericht: evenwichtsoefeningen.

Over de wilde mol kunnen wij kort zijn, lezer: dit dier is een pest. Zijn totaal tekort aan wellevendheid en zijn gelimiteerde sociale vaardigheden maken hem tot ieders vijand. Wel, toch van wie een tuintje bezit.

Filosofische beginselen[bewerken]

De filosofische beginselen van de wilde mol, door optimisten ook wel eens "principes" genoemd, zijn niet alleen laagbijdegronds, ze verlagen zich zelfs tot onder dat niveau, en aarzelen niet diep door te dringen in de grond zelve. Graven, spitten, wroeten, wormpje pakken, graven, spitten, wroeten, tukje doen, graven, enzovoort. Maar naastenliefde of een goed doel, ho maar!

Artistieke beginselen[bewerken]

De artistieke beginselen of "kunstzin" van de wilde mol, zijn zo mogelijk nog beperkter. Een totaal willekeurige[1] verspreiding van ontsierende hoopjes grond, gekoppeld aan een slordig netwerk van onzorgvuldig gestutte gangen: dát is zijn levenswerk. Dit onverzorgde werk verdient dan ook niet het etiket "grondig", hoe gepast deze uitdrukking hier op het eerste gezicht lijkt. We kunnen hoogstens de term "ten gronde" toelaten, aangezien dat is wat de eigenaar van een door een wilde mol geteisterd gazon zijn gras gericht ziet. Misschien kunt gij deze zin best nog eens herlezen, beste lezer, en hem komend weekend in de kring gooien ter discussie.

Sociale beginselen[bewerken]

De klap op de vuurpijl wordt geleverd door de spreekwoordelijke kortzichtigheid van de wilde mol, die absoluut geen oog heeft voor de hem omringende wezens (behalve de worm). Zelfs een buurtfeestje wordt geschuwd, of, erger nog, totaal verstoord door een slecht georiënteerde gang. Neen, omgang met het naaste wezen zit er niet in.

Heropvoeding[bewerken]

Tóch is er hoop, beste lezer. En geen molshoop, grapjurk! Dit is een ernstig artikel, en anders gaat gij maar naar de zogenaamde experts van Wikipedia. Neen, de wilde mol kan heropgevoed worden, en méér daarover vindt gij in de volgende paragraaf.

De tamme mol[bewerken]

Vroeger: traditioneel ploegen.
Nu: ploegen met mollen.

De tamme mol is een product van de firma De Mol uit Mollem (Vlaanderen). Toen Marc De Mol uit het Vlaamse Mollem in 1995 erin slaagde om in zijn tuin een jonge wilde mol levend te vangen, bekroop hem het idee om dit beestje manieren te leren. Mores, anders gezegd. Wat uiteindelijk Latijn is voor "zeden", maar we wijken af. Doorgaans betekent deze uitdrukking weinig goeds voor de betrokkene, maar Marc vatte het letterlijk op, en begon het dier te dresseren, in de hoop dat hij de graafcapaciteiten ervan zou kunnen inzetten voor zijn eigen doeleinden.

Ondergrondse voorouders[bewerken]

Marcel De Mol, grootvader van Marc.

De leefwereld van de wilde mol was Marc niet geheel vreemd, want zijn grootvader Marcel was nog mijnwerker geweest, en de ingewanden der aarde hadden hem altijd gefascineerd. Helaas was het gevangen dier té gestresseerd, en het stierf aan een hartaanval vóór het iets nuttig kon verrichten. Marc gaf zijn idee niet op, en op een mooie zondagmorgen[2] trok hij de uitrusting van zijn opa aan, en begaf zich ondergronds. Na twee uur zoeken vond hij een nest jonge mollen: precies wat hij zocht! Nu zou hij zijn nieuwe graaf- en ploegmachine pas écht goed kunnen ontwikkelen! Na veel geduldig experimenteren hield hij van de twaalf beestjes er acht over die precies groeven waar en wanneer Marc dat wou, en hij had alle coördinaten van het graafwerk precies in de hand. De bevelen gaf hij in morsecode, door met en stok op de grond te stampen. Zo konden deze tamme mollen de bevelen gewaarworden tot op grote afstand. In dit stadium verloor Marc één mol, omdat hij er niet op tijd aan dacht om deze graver te laten terugkeren, en het dier was buiten commandobereik geraakt. Vermoedelijk bleef het gewoon rechtdoor graven, tot het door uitputting overmand de geest gaf.

De jonge firma[bewerken]

Marc De Mol had niet zo'n heel grote tuin, en had snel geen werk meer voor deze ijverige diertjes. Het toeval wou dat een nabije landbouwer kort daarna in de steek gelaten werd door zijn trouwe tractor, terwijl hij een akker dringend moest ploegen. Toen Marc zijn uitvinding voorstelde, keek de man raar op. Maar hij had geen keuze, en stemde toe in het experiment. Het slaagde wonderwel, en de boer overtuigde Marc ervan om zijn uitvinding te commercialiseren. De firma ""De Mol" was geboren!

Weerklank in de media[bewerken]

Mollen inspireren reclame en kinderhelden. Van links naar rechts: een populaire Spaanse drank, Max de Maffe Mol, Maaike Mol in een tekenfilm, Mole Man I en Mole Man II.

De firma De Mol is nu een wereldwijde autoriteit op het gebied van mollendressuur, en leidt niet alleen mollen op, maar ook de noodzakelijke mollenstuurders. Marc kon immers snel niet meer voldoen aan de overrompelende vraag naar tamme mollen, en begon het sturen van de beestjes aan anderen te leren. Zo zijn de kwaliteiten van dit dier snel over de hele wereld bekend geraakt. Ook legt Marc zich weer toe op het heropvoeden van wilde mollen, en met meer succes dan de allereerste keer!

Populariteit van de tamme mol[bewerken]

De populariteit van dit eens zo verguisde dier is inmiddels enorm gestegen, en men vindt de mol in reclame en in diverse stripverhalen en tekenfilms. Zelfs Maaike Mol, de mascotte van het bedrijf, heeft al recht gehad op een eigen tekenfilmserie. Deze serie vond anders weinig aftrek, omdat de maker het nodig gevonden had om het gebodene te zien door de ogen van een mol, en aangezien die beesten knap bijziend zijn, leverde dat nogal wazige beelden op. De beide Mole Man reeksen hadden heel wat méér succes, en worden wereldwijd vertoond op televisie.

Tegenstand[bewerken]

Anti-propaganda van Endemol.

Zoveel succes met zo'n onverwacht product kon alleen maar naijver opwekken. Vooral het mediasucces steekt bepaalde mensen de ogen uit. Neem nu bijvoorbeeld de firma Endemol. De beheerders van dit mediabedrijfje nemen het niet dat wijd en zijd er nog alleen sprake is van "De Mol", in plaats van "Endemol". Bovendien worden zij dag in dag uit gecontacteerd door mensen (particulieren en landbouwers) die een regiment mollen willen huren, en zij vinden het stilaan welletjes worden. Hun eerste tegenaanval was het produceren en verspreiden van de matig succesvolle film "The Mole People", en andere acties zullen waarschijnlijk volgen, gezien het immer stijgende succes van De Mol.

Notenbalk[bewerken]

  1. Wees maar zeker, lezer, dat een autoriteit als Professor W. Druyff zich niet vergist wanneer hij het resultaat van een jarenlange studie afrondt met een vernietigend "De wilde mol laat zijn molshopen op volstrekt willekeurige plaatsen achter: er zit geen enkel systeem of zin voor landschapsarchitectuur in." (in "Dollen met mollen", uitgegeven door Uitgeverij Den Dampenden Darm, Zevergem, 1966).
  2. Is het u nog niet opgevallen, waarde lezer, hoeveel wereldschokkende gebeurtenissen plaatsvinden op een mooie zondagmorgen ? Akkoord, 10 mei 1940 was een vrijdag, maar tóch...