Wolfgang Amadeus Mozart

Uit Oncyclopedia
(Doorverwezen vanaf Mozart)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wolfgang (Wolfje) Amadeus Mozart

Hier is mozart te zien.

(1685-1750) was de eerste en meteen de laatste man die het bestaan als weerwolf wist te combineren met het schrijven van muziek. Toen hij jong was, werd hij beschouwd als een wonderkind. Tijdens zijn tienerjaren ontpopte hij zich als wonderpuber en groeide toen uit tot een wondervolwassene. Na zijn overlijden werd hij een wonderlijk. Het bekendst is hij echter geworden door zijn tot levenstaak geworden hobby:

In de avonduren kluste Mozart bij en maakte ronde kogels van chocola, gevuld met kiezelgruis. Hoewel niemand deze dingen lustte, kocht men deze uit piëteit voor de geniale, doch arme Bach-verdringer. Pas na zijn dood wist men hem het recept te ontfutselen (dat hij altijd aan de binnenkant van zijn lies bewaarde). Daarvoor vulde men de ballen (ook wel 'Amadeus-kugeln') met marsepein. Mozart werd om het leven gebracht door de jaloerse Salieri, met wiens vrouw Mozart immers getrouwd was. Ook leefde hij op voet van amicale vijandschap met zijn tijdgenoten Haydn en Beethoven.

Muziek[bewerken]

Hoewel Mozart stierf voordat zijn muziek erg bekend werd, was hij erg geliefd bij zijn tijdgenoten en werd overladen met kado's cadeaus en ook met geld en cadeaus.

Mozart heeft een aantal stukken geschreven voor de pianobassgitaar en voor de elektrische-viool. Lindsey Stirling speelt nog steeds zijn stukken.

Lindsey terwijl ze Mozart speelt

Zie ook:[bewerken]


Schubertkop.GIF
Universeel als componist aanziene creatievelingen

Andriessen · Bach · Beethoven · Brahms · Chopin · Grieg · Händel · Liszt · Mahler · Mozart · Schubert · Schumann · Stravinsky · Tsjaikovski · Verdi · Wagner


Kolére, zo'n kort artikel is er nog niet eerder geweest! Misschien kan jij dit artikel nog wat uitbreiden!
Een centimeter of drie zou al een goed begin zijn...