Nauru

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nauru / Naoero
De vlag van Nauru
De vlag van Nauru
Basisgegevens
Talen Nauruaans, Engels
Hoofdstad Geen. Sommigen beweren dat het Yaren is
Regeringsvorm Smoscisme
Religie Religie der Fosfaten, Christendom
Inwoners 14000
Staatshoofd Een een of andere gewichtheffer, omdat ze niemand anders hadden
Overige
Volkslied The other side of the moon
Motto De maan op aarde met diabetis - dat zijn wij!
Munteenheid Dollar
Bron van inkomsten Tevergeefs toeristen en fosfaten, welke beginnen op te raken.
Traditioneel eten Afhaalchinees
Portaal  Portaalicoon Land

Watte??
~ Jij over Nauru.

Waaro??
~ Jij over Nauru.

Nauru is een klein fluteilandje in die saaie overgelopen zee. Het land staat bekend om zijn grootte, namelijk 21,4km², en zijn maanlandschap wat veel toeristen aantrekt afschrikt versteld doet staan.

Geschiedenis[bewerken]

Er is vis!

Alle eilandjes in de Stille oceaan werden ontdekt door een stelletje mensen die niet wisten wat ze deden door de oceaan over te zwemmen. Uiteindelijk werden ook deze mensen moe en gingen zij op de eilandjes maar zitten uitrusten. Dit gebeurde dus ook bij Nauru. Men was daar uitgerust, maar men had geen zin meer om verder te zwemmen. Sindsdien zaten ze vast op dat stuk eiland, vol met palmbomen en een hoop zand.

Toen deze mensen zich over het eiland gingen verspreiden, ging men al beginnen met het bouwen van hutten en het vangen van vis. Na een week was één ding zeker: Het eiland was klein. Doordat het klein was dacht men dat het contact houden met iedereen niet zo moeilijk was, dus als de kinderen aan de andere kant van het eiland waren, zouden ze het geschreeuw om moord en brand van hun ouders wel moeten horen. Nou, niet dus. Dat bleek wel tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers uit hun dak gingen met hun bommen en granaten, maar dat is al een aantal stappen vooruit in de tijd.

Officiële ontdekking[bewerken]

Ongeveer 2563 jaar geleden nadat het eiland door de oorspronkelijke aboriginals werd ontdekt, kwam er in 1798 een walvisvaarder het eilandje tegen. Hij besloot het in te lijven en het voor een goed prijsje te verkopen aan De Duitsers, die het vervolgens een aantal jaar daarna doorverkochten aan Australië in 1920 omdat ze teveel schulden hadden vanwege het verlies van de Eerste Wereldoorlog.

Bombardementen[bewerken]

Omdat Nauru van de Duitsers was geweest wilden de Duitsers ook van het eiland af, ook al was het verkocht aan Australië: Zij gooiden daarom wat bommen op Nauru in eind 1940, en een groot deel van de huisjes die er stonden waren plat. Tevens veel doden. Het leek even dat Duitsland Nauru weer terug wou omdat er zeer recentelijk fosfaten waren gevonden onder de grond, maar dit leek niet mogelijk omdat de Duitsers wel erg agressief bezig waren met de bommenwerpers en geen rekening hield met deze vondst. De Australiërs gingen huilen, in een hoekje zitten en schreeuwden om de hulp van Engeland, maar deze deed niks. Pas in midden 1941 hadden de Duitsers geen zin meer, hadden ze er geen lol meer in en zagen ze dat het nutteloos bleek. Het plat gebombardeerde Nauru had geen poot meer om op te staan en werd door de Japanners maar overgenomen omdat zij geheel toevallig wat eilanden in de Stille oceaan aan het sparen waren. Een bekende daarvan die zij maar nooit te pakken kregen was Hawaii. Pas in 1947 betaalden er wat mensen een hoopje geld om het weer van Australië te laten zijn.

De schade van de bombardementen waren enorm maar men wist dat men er wel overheen zou komen toen de Nauruanen het nieuws kregen dat er een waardevolle stof onder de grond zat, namelijk fosfaat, een radioactieve steensoort. Dit levert veel geld op, en Nauru zou opeens niet meer zo nutteloos lijken als het eerst was

Eerste president[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Nauru van de Verenigde Naties onafhankelijkheid van Australië in 1968 omdat Australië geen zin meer had in Nauru en kreeg Nauru haar eerste president genaamd Hammer DeRoburt die de visie had om de fosfaatgebieden van Nauru zó erg uit te putten, dat Nauru fosfaat steenrijk zou worden. Dit lukte de eerste tien jaar al aardig, want Nauru werd miljardair en schafte tot grote vreugde van het volk de belasting af omdat men toch geld zat had van de fosfaatwinning. Dat geld kwam er ook en werd in allerlei dingen geïnvesteerd zoals een toren buiten Nauru. Nauru werd een klein paradijs, wat echter kort zou duren.

Problemen[bewerken]

Er is ... geen vis..

Nadat Nauru een vliegveld liet aanleggen om de bereikbaarheid te bevorderen, ging het aan het einde van de 20e eeuw wat minder toen men erachter kwam dat de fosfaatbronnen op begonnen te raken totdat deze al in 2001 z.g.a. op waren. Men raakte in paniek en de fabrieken gingen dicht. Nauru zou zo verder kunnen gaan met al die miljarden, maar dat geld werd verkeerd geïnvesteerd: Een hotel begon af te brokkelen in plaats van verder op te bouwen, een pizzagebouwtje verloor zijn muren i.p.v. dat de muren nog wat ramen kregen, het landschap begon op een maanlandschap te lijken in plaats van een grasveldje met bomen en de mensen kregen steeds meer diabetis i.p.v. dat het gezonde mensen zouden moeten zijn. Deze mensen werden uiteindelijk steeds zieker. Nauru kwam er uiteindelijk zelfs om bekend te staan dat Nauru het grootste percentage heeft van mensen die aan de tegenovergestelde vorm van anorexia lijden. Nu zit Nauru met de problemen opgescheept, maar de kans is klein dat deze problemen opgelost zullen worden.

Geografie[bewerken]

Nauru vanuit de lucht: De maan is duidelijk te zien.

Nauru staat bekend als een zeer klein eilandstaatje dat als enige in de wijde omgeving maar uit slechts één eiland bestaat. Nauru is rond, maar heeft een hap aan de oostkant. Tevens is er een uitloopstrook van het vliegveld waardoor er nog meer rondheid kapot gaat. Zoals de meeste eilandjes in de Stille oceaan heeft ook Nauru een kluit vol palmbomen, een hoop water dat Nauru omringd, een stelletje rare mensen die halfnaakt lopen rond te dansen en nog meer palmbomen mét zand. Het enige wat Nauru wel heeft en de rest niet is het wereldberoemde (in Nauru dan) maanlandschap wat is gekomen door het jagen naar de fosfaten. Dat gebied neemt al de helft van het eiland in beslag en begint langzaam wat radioactieve straling uit te stoten omdat fosfaten licht radioactief zijn wat echter niet dodelijk is.

Nauru bestaat tegelijkertijd ook nog uit 14 districten:

Toerisme[bewerken]

Wat Nauru na het leegraken van de fosfaten nu nog drijvende houdt (ook al zinkt het langzaam door de klimaatsverandering) is toerisme. Het toerisme is echter zeer laag omdat Nauru gezien wordt als één van die zoveel eilanden in die grote oceaan, wat de positie van Nauru nog verder verslechterd. Als er mensen naar Nauru komen, zijn het grotendeels zakenlieden die geld willen verdienen maar echter nu al te laat zijn omdat de fosfaten daar ver te zoeken zijn aangezien deze op zijn.

Op Nauru is er tegelijkertijd weinig te doen behalve het duiken naar koraal, zwemmen, lopen en eten. Tijdens het lopen is het echter wél moeilijk om te verdwalen aangezien Nauru zo erg klein is.

Zie ook[bewerken]

 
Grote waterplas met eilanden, hitte, regen en palmbomen (Oceanië)

Australië · Coke Eilanden · Fiji · Gallemiezië · Hawaii · Kawaii · Kersteiland · Kiribati · Micronesië · Mononesië · Mush · Nauru · Nieuw-Zeeland · Oost Ralië
Oost-Timor · Oud-Zeeland · Paaseiland · Palau · Papoea Nieuw Guinea · Polynesië · Samoa · Sophia-eilanden · Stereonesië · Toevalu · Tonga · Urk