Negatieve aardappel

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een algebraïsche voorstelling van een negatieve aardappel.

De negatieve aardappel, ook wel de anti-aardappel genoemd, is een minder bekende variant van de aardappel. Een negatieve aardappel is te onderscheiden van normale of positieve aardappels doordat het bezitten ervan het totale aantal aardappels vermindert. Een negatieve aardappel moet niet verward worden met geen aardappel. Immers, als je geen aardappel hebt, heb je nul aardappels, maar als je een negatieve aardappel hebt, heb je minus één aardappel.

De negatieve aardappel is het nationale gerecht in meerdere Afrikaanse landen, waaronder Soedan.

Ontdekking[bewerken]

De ontdekking van de negatieve aardappel wordt over algemeen toegekend aan wiskundig wonderkind en sterrenkok Professor W. Druyff. In de winter van 1925 werd hem gevraagd alle tien aardappels uit een voorraadkast te pakken. De vijfjarige toonde een lichte verstrooidheid die men zowel aan kinderen als aan wetenschappers kan toeschrijven en pakte er elf. Toen hij terugkeek in de voorraadkast, kwam hij tot de ontdekking dat er een negatieve aardappel in de voorraadkast was achtergebleven en schreef op een zaterdagmiddag zijn eerste natuurkundige receptenboek: "Negatieve aardappelpuree met gekwadrateerde mierikswortel".[1]

Hoe een negatieve aardappel eruit ziet, hangt af van wie hem waarneemt. Wat voor jou het precieze tegendeel van een aardappel voorstelt, zal jouw waarneming van de negatieve aardappel bepalen. Veel mensen zien negatieve aardappels als lichtelijk radioactieve, aardappelvormige gaten in het ruimte-tijdcontinuüm. Zwarte gaten zouden dan ook niets anders zijn dan grote hopen negatieve aardappels. Deze theorie zou kunnen verklaren waarom wij op Aarde veel meer positieve dan negatieve aardappels waarnemen, terwijl er voor elke positieve aardappel een negatieve aardappel zou moeten bestaan.

Hoe ontstaat een negatieve aardappel?[bewerken]

Een negatieve aardappel, geschilderd door een jonge Jackson Pollock.

De afgelopen jaren zijn er verschillende manieren gevonden waarop je een negatieve aardappel zelf kan laten ontstaan. De meest gangbare sommen we hier graag op:

  • Men neme twee koekenpannen.[2] In de ene zitten twee positieve aardappels, in de andere zitten geen aardappels. Haal nu drie aardappels uit de pan waarin er twee zaten en leg ze in de lege pan. Het totale aantal aardappels blijft twee, waarvan drie in de voorheen lege pan en één negatieve aardappel in de andere pan.
  • Vraag Jan met de Pet een aardappel uit de kast te pakken. Deze zal zich ongetwijfeld misrekenen en met twee aardappels op de proppen komen, waardoor een negatieve aardappel ontstaat.
Het resultaat van aardappel-gelijkmaking.

Het is ook mogelijk negatieve aardappels te laten verdwijnen door middel van een goocheltruc aardappelgelijkmaking. Aangezien de som van een positieve en een negatieve aardappel niets is, resulteert het bij elkaar brengen van de twee aardappels erin dat beide elkaar opheffen en in feite verdwijnen. In de jaren dertig was er een grote hongersnood in Oekraïne, doordat de regering van de Sovjet-Unie onder leiding van Stalin ongeremd aardappels gelijkmaakte in de hoop hieruit kernenergie te winnen. Aardappelgelijkmaking is daarnaast een nuttige tactiek tijdens voedselgevechten om aanvallen met aardappels van beide soorten af te slaan. Vanwege het defensieve karakter is aardappelgelijkmaking in de meeste vechtsporten verboden; zo wordt men er in het judo om gediskwalificeerd.

Voedingswaarde[bewerken]

Het eten van een negatieve aardappel heeft het zelfde effect als het overgeven van een positieve aardappel, met als voordeel dat er niet overal maagzuur met aardappelbrokjes ligt. Daarmee kan de negatieve aardappel goed gebruikt worden in een dieet, maar moet deze wel met mate genuttigd worden en is het gebruik gevaarlijk voor wie aan boulimia en anorexia lijdt. Een overschot aan negatieve aardappels kan namelijk zorgen voor ernstige ondervoeding en diabetes. Sporters kunnen de negatieve aardappel ook beter vermijden om hongerklop te voorkomen.

Recepten[bewerken]

Eenmaal in het bezit van één of meerdere negatieve aardappels kan men vrolijk doordoen en combineren om verrassende gerechten te creëren. De volgende recepten zijn het beste te weten voor het geval je morgen een negatieve aardappel bemachtigt.

Antirösti[bewerken]

Voor een lekkere antirösti, niet te verwarren met de Italiaanse antipasti, is het belangrijk kwalitatief goede negatieve aardappels te gebruiken, en bovenal zo vers mogelijk. Idealiter teel je er dus zelf één of haal je er één op de OnMarkt door een positieve aardappel te verkopen die je niet hebt. Negatieve aardappels zijn namelijk niet te koop, maar een aardappel verkopen die je niet hebt zal resulteren in een negatieve aardappel en wat geld voor een bakje koffie.

Na het eten van de antirösti zul je waarschijnlijk zo'n honger hebben dat je daarna positieve rösti eet, waardoor het er wiskundig op neer komt dat je niets hebt gegeten en je ongans kunt vreten bij je plaatselijke McDonald's.

Positieve aardappel[bewerken]

Geloof het of niet, het is redelijk simpel om met een negatieve aardappel een positieve aardappel te maken. De enige voorwaarde is dat men in het bezit moet zijn van een rekenmachine. Zes negatieve aardappels kun je bijvoorbeeld verdelen over twee pannen en met een rekenmachine kun je ze met elkaar vermenigvuldigen. Hierdoor krijg je negen positieve aardappels.

-3 * -3 = 9

Een kleine waarschuwing: ook de twee pannen worden vermenigvuldigd en daardoor verdwijnt één van de pannen. Attentie aldus aan alle aspirant-aardappelalchemisten: gebruik deze methode met mate om niet de pannen met uitsterven te bedreigen.

1 * 1 = 1

Deze techniek is ontdekt door Albert Einstein toen hij pauze nam van het werk aan zijn relativiteitstheorie en met zijn zakjapanner zat te pielen. Hierdoor geïnspireerd probeerde hij negatieve aardappels te vermenigvuldigen met uien, maar dit was een fiasco en daarom werd hij door Nazi-Duitsland verbannen naar de Verenigde Staten. De rest is geschiedenis.

Een andere techniek die niet zo lang geleden is ontwikkeld aan de Oncycloversiteit is het kwadrateren van een negatieve aardappel. In het kort is het idee een negatieve aardappel met zichzelf te vermenigvuldigen, zodat er een positieve aardappel uitkomt:

(-1)2 = -1 * -1 = 1

Deze techniek is, als ze goed uitgevoerd wordt, heel praktisch omdat er geen pannen worden verbruikt en het een simpele overgang is van één negatieve aardappel naar één positieve, maar er zitten haken en ogen aan de techniek. Amateurwiskundigen maken vaak de fout dat ze niet het kwadraat van de negatieve aardappel berekenen, maar de vierkantswortel ervan. Rekenmachines zijn zo slim de goed bedoelende sul in bescherming te nemen door ERROR af te beelden. De vierkantswortel van een negatieve aardappel is namelijk een imaginaire of denkbeeldige aardappel. Dat is natuurlijk een totaal absurd idee; wat kan een normaal mens nou met denkbeeldige aardappels? Let dus goed op bij het kwadrateren van een negatieve aardappel zodat we niet met de gebakken peren zitten.

De wortel van acht aardappels is twee aardappels, acht frietjes en een beetje ketchup.

Patat[bewerken]

Eenmaal in het bezit van positieve aardappels kun je de wortel van de aardappels gebruiken om eten te maken. Normaal gesproken wordt dit afgeraden, omdat de aardappel een nachtschade is en de wortels dus niet te vreten zijn, maar met de juiste voorbereiding is veel mogelijk. Zo gebruiken veel snackbars en sportkantines de wortel van acht aardappels om patat oftewel frit te bereiden:

√8 ≈ 2,83

Het resultaat is twee aardappels, acht frietjes en een beetje ketchup. Volgens milieuorganisaties zou deze methode verboden moeten worden omdat er per saldo slechts één frietje per aardappel wordt gecreëerd, maar de arbeidsinspectie juicht het worteltrekken juist weer toe omdat werknemers bij het schillen te grote risico's zouden lopen.

Sinaasappelsap[bewerken]

Om sinaasappelsap te maken met negatieve aardappels, heb je nodig:

  • Drie negatieve aardappels
  • Drie positieve aardappels
  • Twee liter sinaasappelsap

Giet de sinaasappelsap in een snelkookpan. Schil de drie negatieve aardappels en voeg ze toe aan de sinaasappelsap. Laat het geheel een tijdje rusten. Schil vervolgens de drie positieve aardappels en voeg deze toe aan de sinaasappelsap. Het resultaat is twee liter sinaasappelsap.

Bom[bewerken]

Nu denk je vast: een bom maken van een negatieve aardappel, hoe is dat nu weer mogelijk? Als een positieve aardappel zou imploderen, zou het logisch zijn dat negatieve aardappels exploderen, of andersom. Maar dat is beide niet het geval en van een negatieve aardappel is dan ook geen bom te maken. Het kan echter wel met een aardappel die noch positief noch negatief is. Je leest het goed, met geen aardappel kan een flink explosief in elkaar worden gefröbeld. Zoals je ongetwijfeld weet, is het onder wiksundigen nog steeds controversieel wat de nulde macht van nul is:

00 = ???
Een nulpatatbom in actie.

Rekenmachines geven daarom als antwoord op deze vergelijking meestal ERROR. Op een dag ontdekte een chemicus uit Londen de nulpatatbom, toen hij probeerde geen aardappel tot de nulde macht te maken. Zijn huis ontplofte evenals een groot deel van het Verenigd Koninkrijk, waardoor de Britse landen nu eilanden zijn. Om zelf deze bom te fabriceren, leg je geen aardappel in een koekenpan. Vervolgens maak je een rekenmachine en een wekker aan elkaar vast en programmeer je ze zo dat de rekenmachine op een bepaald moment zal proberen geen aardappel tot de nulde macht te maken. Dit geeft jou tijd om naar Verweggistan te vluchten. Leden van Al Qaida en IS vergeten dit nogal eens en blazen hiermee ook zichzelf op.

Het struikelblok bij dit type bom is dat velen proberen een grotere explosie te creëren door meer explosief materiaal te gebruiken. Beide manieren om dit te doen trekken echter op niets. Bij meer dan geen aardappel heb je een positieve aardappel die hooguit poft, maar niet ploft. Bij meerdere malen geen aardappel is de uitkomst nog steeds simpelweg geen aardappel en dus wordt de explosie niet groter, terwijl er wel kostbare porties geen aardappel worden verspild. Om bomaanslagen terug te dringen en tegelijk honger te bestrijden, heeft de VN voorgesteld dat nul tot de macht nul voortaan één moet zijn, zodat er bij het ontsteken van een nulpatatbom een positieve aardappel overblijft. Dit is echter zo onlogisch, dat de wereldbevolking hier niet bij kan en we zijn dan ook nog lang niet van de nulpatatbom af.

Slotakkoord[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Planten groot en klein

Bomen:
Beuk · Berk · Eik · Spoorboom

Fruit:
Ananas · Appel · Banaan · Kiwi · Peer (vrucht) · Sinaasappel · Tomaat

Groente:
Aardappel (Negatief) · Gras · Komkommer · Paardenbloem · Prei · Selder · Sla · Tomaat · Ui

Overige planten:
Coockie · Paashaas · Tabak


Driehoek1a.png Wiskunde en randgebieden (W ∪ ∂W)

Algebra · Aritmetica · Belgische kuub · Bol · Fractal · Holocaust · Kansberekening · Kubus · Logica · Negatieve aardappel · Optellen · Pi (Hoe bereken je pi?)
Pythagoras · SI-stelsel · Simon Stevin · Spiraal van Fibonacci · Statistiek · Stelling van Brandt · Wiskundeknobbel · Wiskundeman · Worteltrekken


Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
1 januari 2018
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.