Nokia

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
OnNieuws OnNieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Eerste Nokia ooit kapotgegaan


Nokia
Het logo van Nokia
Het logo van Nokia
Algemene gegevens
Actief in: Japan
Hoofdkantoor: Tokio
Geschiedenis
Ontstaan uit: Tojo-Motors
Voormalige namen: No-KIA
Dit is een
Afbeelding pieperzegel.png
PIEPER

Een Nokia gaat nooit kapot
~ Kapitein Overduidelijk over Nokia

Een Nokia is geen Kia
~ Kapitein Overduidelijk over Nokia's en Kia's

Nokia (Japans:ノキア) is een Japans automerk dat vooral bekend staat door het feit dat ze bijna nooit kapot gaan. Dit komt door de chemische stof N3O8K12I5A3 waarin de auto's worden gedompeld voor de distributie. Veel mensen verwarren dit automerk met een ander automerk genaamd Toyota KIA, wat Zuid-Koreaans is. De naam van Nokia is ontstaan toen Nokia duidelijk wilde maken dat het niets te maken had met concurrent KIA. Nokia heette niet voor niets eerst No-KIA, wat in het Engels kan worden vertaald als Geen-KIA.

Geschiedenis[bewerken]

Derde
Koningspieper3.png
Groothertogspieper 2014

In 1959 werd Nokia opgericht als een opvolger van Tojo-Motors, dat later werd heropgericht als Toyota. Oorspronkelijk heette het merk No-KIA, omdat veel mensen dachten dat de auto's die het merk maakte KIA's waren, en ze wilden duidelijk maken dat ze dat niet waren. Sinds de oprichting staat het merk erom bekend dat de auto's die ze maken niet kapot kunnen. Bij de eerste modellen (de Nokia 56-1 en de Nokia 101) was dit ook zo, maar de Nokia Lumia-X staat erom bekend dat hij juist makkelijk kapot gaat. De laatste jaren gaat het hierdoor (en door de mateloze concurrentie van Google (Android-motor) en Apple (IOS-Motor)) steeds slechter met Nokia. Dit komt ook deels doordat het de niet voor auto's geschikte Windows-motor van Microsoft gebruikt. Hierdoor nemen veel mensen liever een iCar of een GoogleCar (die ook nog eens veel sneller zijn) dan een Nokia. Hierdoor is de verkoop van Nokia's in het Westen de laatste jaren gestagneerd een maakt het bedrijf nog maar nauwelijks winst. In ontwikkelingslanden zijn ze nog wel in trek, dit omdat oudere Nokia's de laatste jaren veel goedkoper zijn geworden en omdat ze toch niet kapot kunnen gaan.

Reputatie[bewerken]

Nokia heeft in de jaren van haar bestaan een grote reputatie opgebouwd. Nokia-Auto's staan er om bekend dat ze nooit kapot gaan, dat ze zuinig rijden en dat ze goedkoop zijn. De laatste jaren echter is deze reputatie aan het veranderen, zeker nadat de Nokia Lumia-X op de markt kwam, die de eerste Nokia-Auto was die kapot kon gaan en niet onbreekbaar was. Nokia had deze echter wel al uitgerust met de Windowsmotor van Microsoft, waardoor dit model sneller kon dan alle voorgaande modellen.

Modellen[bewerken]

Een Nokia 56-I, de eerste auto die Nokia maakte.

Nokia 56-I (1959-1979)[bewerken]

De Nokia 56-I was de eerste auto die Nokia maakte. De eerste auto rolde op 19 mei 1959 de fabriek uit, en het werd een groot succes. In de 20 jaar dat hij werd geproduceerd werden er 20 miljoen van verkocht, die vooral werden gekocht door mensen in landen waar de wegen slecht waren en waar een auto die niet kapot kon goed kon worden gebruikt. De laatste auto werd gemaakt in 1979 omdat de in 1970 uitgekomen Nokia 101 steeds meer werd verkocht en de Nokia 56-I steeds minder.

Nokia 101 (1970-2008)[bewerken]

Een Nokia 101

De Nokia 101 is de opvolger van de Nokia 56-I. Hij werd geproduceerd van 1970 tot 20008. Net als zijn voorganger kon ook deze auto niet kapot. In tegenstelling tot de Nokia 56-I had de Nokia 101 wel airconditioning en radio/cassettebandjesspeler/LP-speler. In de latere varianten van deze auto zat zelfs een telefoon. In 20008 werd de productie van de Nokia 101 stopgezet omdat veel mensen liever een C5-O, een GoogleCar, een iCar of een Lumia-X hadden.

Een Nokia C5-O

Nokia C5-O (1990-heden)[bewerken]

De Nokia C5-O is het overgangsmodel van Nokia tussen de Lumia-X en de 100. De productie ervan begon in 1990. Als eerste Nokia-Auto had het een Windowsmotor, maar hij kon ook nog niet kapot. Hierdoor werd hij heel erg populair, en tegenwoordig is hij zelfs populairder dan zijn opvolger de Lumia-X. Dit is ook de reden dat hij nog steeds wordt geproduceerd.

Nokia Lumia-X (2005-heden)[bewerken]

De Nokia Lumia-X, een van de recentste Nokia-Modellen

De Nokia Lumia-X is het nieuwste model van de autofabrikant. Het is de eerste en tot nu toe enige auto van Nokia die kapot kan gaan; hierdoor is dit model veel minder populair dan de Nokia C5-O, die de voorganger is van de Lumia-X. De productie van de Lumia-X begon in 2005. De Lumia-X was de tweede auto van Nokia met een Windowsmotor. In 2013 kwam er een speciale editie van de Lumia-X uit, ditmaal met een Googlemotor maar met de carrosserie van de Lumia-X. Deze auto werd een gigantische flop, zeker omdat de andere auto's met Googlemotor er beter uitzagen en goedkoper waren. De Lumia is ook de duurste auto die Nokia ooit heeft gemaakt, en de eerste auto van Nokia met een touchscreen-stuur.

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
16 juni 2014
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


BMWlogo.png Automobiles, voertuigen, sleeën, wagens, karren, kortom: Auto's VWlogo.png

Alfa Romeo · Aston Martin · Audi · Bentley · BMW · Bugatti · Chevrolet · Citroën · DAF · Daihatsu · Ferrari · Fiat · Ford · Honda
Hyundai · Jaguar · Jeep · Kia · Lada · Lamborghini · Land Rover · Lexus · Maserati · Mazda · Mercedes · Mini · Mitsubishi
Nissan · Nokia · Opel · Porsche · Renault · Saab · Seat · Škoda · Suzuki · Toyota · Trabant · Volkswagen · Volvo