Oncyclopedia:Wetboek

Uit Oncyclopedia
(Doorverwezen vanaf ON:B)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Splodebord1a.jpg !!!WAARSCHUWING!!!
Dit is een SEMI-SERIEUZE PAGINA.
Onderstaande informatie kan uw grappige humeur bederven.
Het kennisnemen van onderstaande informatie is geheel voor eigen risico. Eventuele nadelige (genetische) gevolgen voor u of uw nageslacht kunnen niet worden verhaald op het niet kunnen lezen van de te kleine letters op de verpakking.
GARANTIE TOT DE DEUR!


Ook een site vol grappige onzin heeft regels nodig. We zijn er niet trots op, maar toch, ze moeten er gewoon zijn om orde en kwaliteit te kunnen handhaven. Het is niet erg als je er niets van aantrekt maar word dan niet boos als wij er ons wel wat van aantrekken. Een kort overzicht alhier:


Artikel 1: Motto

1.1 Wiki Wakkie Wokkie

1.2 Wees grappig en niet stompzinnig

1.3 Gedraag je niet als een Randdebiel (m/v)


Artikel 2: Doel van de Oncyclopedia Neerlandica

De Oncyclopedia Neerlandica is een parodie op encyclopedieën in het algemeen en op de Wikipedia in het bijzonder. Dat wil zeggen dat we artikelen maken met onzinnige omschrijvingen van serieuze zaken, of serieuze omschrijvingen van onzinnige zaken en alle combinaties hiermee, behalve serieuze artikelen over serieuze zaken...

Dat wil niet zeggen dat we een parodie van onszelf zijn. Humor, gek genoeg, blijkt een serieuze kunstvorm en hoewel de Oncyclopedia overal de draak mee steekt, is de draak (het babydraakje nog, het begint nog maar net vuur te spuwen, de schat!) zelf in zijn voortbestaan afhankelijk van de mensen die er serieus aan werken.

Daarom verwachten we van de actieve gebruikers dat ze de doelstelling van de Oncyclopedia Neerlandica onderschrijven en lachwekkende artikelen creëren en verbeteren. Anders nodigen we ze uit om de artikelen te lezen, erom te lachen (of niet) en een site op te zoeken die meer in hun kraam past.


Artikel 3: WIKI Wakkie Wokkie

De Oncyclopedia is een WIKI, in die zin, dat iedereen vrij is om dingen toe te voegen of te veranderen als dat de kwaliteit (Lachwaardigheid) zijn of haar inziens verhoogt. De praktijk dwingt ons echter om kritisch naar bijdragen te kijken en iedere keer weer te beslissen of het binnen de doelstelling van de Oncyclopedia past. Zie hiervoor Artikelen.


Artikel 4: Waar hoort wat

Er zijn verschillende soorten pagina's met verschillende functies.

4.1 Artikelpagina's - Deze zijn bestemd voor de Oncyclopedische artikelen en dienen om mensen te laten lachen. Oncyclopedia-artikelen worden door (anonieme en ingeschreven) gebruikers gemaakt en bewerkt. Zie Help voor meer info.

4.2 Gebruikerspagina's - (Gebruiker:Naam vd Gebruiker/extensie) Deze pagina's zijn 'eigendom' van de betreffende gebruiker en er wordt over het algemeen door anderen niet zonder toestemming aan ge-edit, behalve natuurlijk de overlegpagina's. De gebruiker in kwestie heeft echter het laatste woord over aanpassen of wissen daarvan.

4.3 Overlegpagina's

4.3.1 De overlegpagina's bij de artikelen zijn voor overleg over het betreffende artikel.

4.3.2 De gebruikersoverlegpagina's zijn om elkaar de huid vol te schelden.

4.3.3 Het gebruikersportaal is de plek voor overleg over dingen die de (gebruikers van) de Oncyclopedia in het algemeen aangaan.

4.4 Portalen - Portalen zijn overzichten en, zoals de naam zegt, een portaal met deuren (links) naar betreffende afdelingen of pagina's. Portalen hebben een aparte naamruimte, maar aangezien de portalen zijn afgeschaft en vervangen door categorieën weten wij eigenlijk niet waarom dit hier nog staat.

4.5 Onwoordenboek - Onwoordenboek is de plek voor korte, leuke grappen en artikelen die (door de lengte) geen volledig Oncyclopedisch artikel zijn.

4.6 OnNieuws - De plek voor al het nieuws dat misschien toch ook wel geen nieuws is.

4.7 OnBoeken - Zie aldaar over de aard van deze afdeling.

4.8 OnZinnen - Een verzameling met allerlei citaten en uitspraken van bekende en minder bekende mensen.

4.9 Oncycloversiteit - De gratis school voor de mensen die niet hoger dan een 8 scoren. Basisschooldiploma vereist.

4.10 Help - De Hulp- en Contactpagina is de nog onvoltooide hulppagina. Hier wordt dagelijks aan gewerkt, maar het besef begint te dagen, dat deze pagina nooit af zal komen, omdat er voor ieder advies drie mensen opstaan met nieuwe stommiteiten vragen.


Artikel 5: Artikelen

De artikelen zijn om door iedereen gelezen te worden. Het Ideaal is, dat er in één keer een afgerond, grappig, geïllustreerd artikel van minimaal 1,5 blz A4 verschijnt. (Overdreven Volwaardig Oncyclopedisch Artikel). Dit blijkt in de praktijk niet altijd voor te komen. Daarom hebben we artikelen ingedeeld in verschillende categorieën, namelijk:

5.1 De leuke, afgeronde artikelen komen in 1 van de hoofdcategorieën en zijn de parels van de Oncyclopedia.

5.2 Werk in uitvoering: Een schrijver die onderbroken wordt, plaatst een bord met 'werk in uitvoering' zo: {{wiu}}. Deze artikelen worden ongeveer een week met rust gelaten mits ze niet al te veel onzin en/of gedobbel bevatten. Is er in die tijd niets veranderd en heeft het daarnaast potentie dan krijgt het een beginnetjes-sjabloon zodat iedereen zijn licht erover kan laten vallen. Is het niet leuk, dan wordt het artikel verwijderd (op misschien een leuke zin na). Is het best wel goed zoals het is dan wordt alleen het {{wiu}} sjabloon verwijderd.

5.3 Beginnetjes: Veel schrijvers hebben een leuk idee en maken een artikel, om dan na een paar zinnen de grap verteld te hebben of gewoon te lui zijn om verder te werken. Deze artikelen krijgen het {{beg}} sjabloon zodat iedereen zijn visie er nog eens over kan laten vallen. Blijft het kort maar leuk dan wordt een Onwoordenboeknominatie geplaatst. Is het volkomen onzin geworden dan volgt een verwijderprocedure.

5.4 Waardeloos

5.4.1 Snelweg: We krijgen veel echte rommel binnen. Dit wordt zsm op de grote hoop gegooid (we mogen het niet op straat zetten, want dan moeten we meer milieubelasting betalen).

5.4.2 Werk aan de winkel: Dit zijn meestal omstreden artikelen, die de schijn wekken beledigend, kwetsend of goor te zijn, vaak vermomd in een semi-grappige vorm, die echter bijna nooit grappig is (let op uw mondhoeken bij het lezen). Het sjabloon dient om aan te duiden, dat Oncyclopedia zich niet met deze tekst vereenzelvigt. Deze artikelen krijgen mits ze niet te waardeloos worden bevonden door een sysop één week de tijd en worden als er geen bezwaren gerezen zijn, verwijderd. Als er goede argumenten zijn om het te behouden (aan te geven op de overlegpagina), kan er een stemming volgen, maar die energie kan natuurlijk beter besteed worden door op de bewerkknop te klikken en zelf de storende elementen te veranderen.

5.5 Feiten: Wij zijn GEEN WIKIPEDIA. Waarheid, feiten, spreekbeurten of encyclopedieverhalen bezien wij met vrees en walging. Deze artikelen worden verwijderd of krijgen een plek ergens in de catacomben van het gebouw.

5.6 Incrowd humor - De Oncyclopedische artikelen moeten voor 'iedereen' te begrijpen zijn. Grappen over je vrienden/leraar/baas/geliefde of gehate fora e.d. zijn voor buitenstaanders meestal niet leuk. Deze artikelen maken grote kans om te imploderen.

5.7 Sjablonen: Om moeite en tijd te besparen zijn er sjablonen in bedrijf om artikelen te merken n.a.v. bovenstaande lijst. Dit soort stempels zijn altijd nogal onpersoonlijk en sommige gebruikers vinden het (begrijpelijkerwijs) maar niks. Ze zijn echter hard nodig om artikelen te kunnen beoordelen naar klasse en overzicht te houden op de stroom desinformatie die hier dagelijks binnenkomt. Dat ze soms wat vreemd overkomen is niet persoonlijk bedoeld, maar het is volgens de ware Oncyclopedische traditie zo gedaan om nog enig plezier te beleven aan het smerige, zware, onbetaalde en gevaarlijke dagelijkse werk van een Admin (Sysop) (zijn ze niet zielig? Stakkers!).

Zie ook het verwijderbeleid!Auteursrechten = copyright

zie: Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5

Moderatoren

zie Oncyclopedia:Beleid/Moderatoren

Blokkeringen

zie: Oncyclopedia:Beleid/Blokkeringen


Nieuw beleid / beleid aanpassen

Het beleid mag alleen worden veranderd door de bureaucraten. Wijzigingen in het beleid worden bij voorkeur eerst besproken en na overeenstemming (dan wel geen bezwaren) of, in geval van controverse, een meerderheid van 2/3e van de stemmen doorgevoerd. Admins en niet-admins staat het vrij om beleidswijzigingen (of bezwaren daartegen) voor te stellen op het forum. Indien er verschil van mening en/of onduidelijkheid blijft kan er over een voorgestelde wijziging worden gestemd. Indien er geen 2/3e meerderheid voor een beleidswijziging is, beslissen de bureaucraten over de voorgestelde wijziging. Het komt voor, dat een bureaucraat het beleid wijzigt zonder de gemeenschap daarmee lastig te vallen. De wijziging wordt dan zonodig (met reden) op het forum vermeld, zodat iedereen weet wat er veranderd is. Mocht dit gebeuren en je bent het niet eens met de wijziging, schiet dan niet in een stuip en ga "tirannie" lopen roepen, maar kaart je eventuele bezwaren aan op het forum of op de betreffende overlegpagina.