OnBoeken:Kookboek/Appelmoes

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leesvoerlogo.png
LeesvoerLekker nassen met die appels! WAAR IS DE APPELBOOR?!
~ De Eurokok over dit recept.

Ik sla je tot appelmoes!
~ U Jij tegen de appel van Sneeuwwitje.

Hier zit appel in.
~ Kapitein Overduidelijk over appelmoes.

Appel. Dat is appel. Verdomd, vrouw! Waarom moet jij al die lekkere dingen verpesten met dat fruit! Haal die appel uit de moes! Snel!
~ Boze man over zijn appelmoes.

Deze appel weet nog niet wat hem te wachten staat!

Appelmoes is een gele smurrie die van Appel wordt gemaakt, door de kleverige resten die overbleven na het persen van appelsap in potjes te doen. Wie aan deze samenvatting niet genoeg heeft, leze dit artikel verder, want hieronder volgt de bereidingswijze in stappen.

Hoe dit spul gemaakt wordt[bewerken]

Hoewel appelmoes bij voorkeur in fabrieken wordt gemaakt, waar men over de geschikte ruimte, het geschikte personeel en het geschikte materiaal beschikt, kan deze smurrie ook thuis bereid worden. En om deze knusse huiselijke sfeer op te roepen, wordt u vanaf de volgende paragraaf met "jij" aangesproken, en zelfs met "je". Gezellig!

 • U Je neemt een appel en schilt deze tot het klokhuis alleen het vruchtvlees te zien is. Dan ga je naar het klokhuis, je klopt aan en je zegt tegen de bewoner dat hij weg moet gaan met zijn pitjes. Als hij dit gedaan heeft kun je verder.
 • Na de onteigening verwijder je het klokhuis. Dit kan heel eenvoudig: je pakt een mes en snijdt rondom de steel met maximaal twee centimeter speling. Het klokhuis moet je nu eruit tillen en in de vuilnisbak gooien. Er zijn ook andere manieren:
 1. Wapengeweld. Je pakt een geweer en schiet dwars door het klokhuis heen. Resultaat: een lekkere kogelsmaak.
 2. Mechaniek. Je pakt zo'n ding met allemaal gaten in de vorm van driehoeken, en in het midden een gat in de vorm van een cirkel voor het klokhuis. Resultaat: de appel is nu gesneden en het klokhuis is nu apart en ook weg.
 3. Haast en spoed. Je pakt een perforator, duwt de appel erin en slaat erop. Resultaat: een mishandelde appel die eigenlijk al tot appelmoes is geslagen, terwijl je een aantal stappen hebt overgeslagen!
 • Maak voor de zekerheid nóg maar een appel met dezelfde bereidingswijze van de vorige stappen klaar. Je weet maar nooit.
 • Je pakt de appel liefdevol op, sprenkelt er water over en strooit er suiker over. Heb je dat niet? Jouw probleem. Als je het wél hebt, ga je voor het strooien als volgt te werk: je legt de appel op een plank en strooit de suiker eroverheen. Vergeet vooral niet de gaten op te vullen.
 • Je neemt een grote hamer, en je slaat daarmee keihard op de appel. Nu heb je moes. Appelmoes! Wacht eens, o nee! Dit moest niet! Gooi die troep maar weg en pak die andere appel. Slim hè?
 • Maak voor de zekerheid nóg maar een appel met dezelfde bereidingswijze van de eerste twee stappen klaar. Je weet maar nooit.
 • Wat hiervoor stond klopte natuurlijk niet want eigenlijk moest de appel eerst nog gesneden worden. Als je bovendien de tweede klokhuisverwijderprocedure toepaste dan heb je nu eigenlijk voor niks een appelpapje weggegooid. Niks aan te doen, we moeten verder. Nu neem je de eerste reserve-appel, en een koffiemolen. Je snijdt de reserve-appel en duwt de schijfjes erin en gaat aan het hendeltje draaien, net zolang tot er moes uitkomt. Appelmoes! Maar nu is er wéér iets essentieels foutgegaan! Nadat je de koffiemolen hebt schoongemaakt, neem je de tweede reserve-appel.
 • Maak voor de zekerheid nóg maar een appel met dezelfde bereidingswijze van de eerste twee stappen klaar. Je weet maar nooit.
 • Wat was er nu fout gegaan? Simpel: je moest niet de koffiemolen gebruiken maar de mixer. Ach, iedereen maakt wel eens een foutje, en ook over deze miskleun kom je wel heen, net als over al je andere. Geef de moed niet op, ooit lukt er wel iets!
 • Je neemt de mixer, maar vóórdat je de appelschijfjes erin doet, snij je de reserve-appel in schijfjes. Want als je dat niet doet kan je de schijfjes niet in de mixer doen.

Sja, da's logisch!
~ Johan Cruijff over het voorgaande.

 • Je strooit over de stapel appelschijfjes een flinke berg kaneel. Dan doe je de appelschijfjes in de mixer, en je mixt het tot een brokkkelige pap. Nu heb je "appelcompote". Maar dat hebben we niet nodig! Alleen Vlamingen eten "compote" ! En wij zijn hier al bijeen om appelmoes te maken! Je neemt de derde reserve-appel.
 • Maak voor de zekerheid nóg maar een appel met dezelfde bereidingswijze van de eerste twee stappen klaar. Je weet maar nooit.
 • Strooi de suiker en kaneel over de reserve-appel en begin erop te stampen! Stamp alles tot moes! Dit is niet de juiste bereidingswijze maar wel efficiënt. Want als je de raad in de vorige paragraaf niet opgevolgd hebt, dan was dit je laatste appel! Je blijft stampen tot de appel niet meer beweegt, en dan doe je de smurrie op een bordje, en het bordje met de smurrie in de magnetron, en je hoopt er het beste van. Denk eraan: ooit zal iets je lukken!
 • Als je nu de raad in de voorlaatste paragraaf wél opgevolgd hebt, dan neem je de vierde reserve-appel, je haalt het klokhuis eruit, je strooit er suiker en kaneel over na de appel grondig te hebben gewassen (anders heeft het strooien echt geen zin, probeer maar eens!), je doet hem in de oven of magnetron, en je laat hem rustig smelten. Nadat de appel gesmolten is haal je de smurrie eruit en... appelmoes! Klaar! Het is klaar! Zo moeilijk was dat toch niet? Oh ja, als je nog brokken aantreft in de magnetron tussen het moes, dan is het alwéér mislukt. Dit is namelijk appelcompote. Geen nood: gewoon door laten smelten.
 • Maak voor de zekerheid nóg maar een appel... ach, ze zijn op!

De kortste weg[bewerken]

Het potje vóór het slingeren.

Je gaat naar de dichtstbijzijnde supermarkt, je koopt het goedkoopste appelmoes, je giet dat uit op een bordje, je warmt het boeltje even op in oven of magnetron, je keilt het bezwarende potje zo ver mogelijk weg (minstens twee buren!), je luistert even of je niemand geraakt hebt, en je serveert het gerecht aan je nietsvermoedende gasten, of aan je nietsvermoedende zelf.

Resultaat[bewerken]

Als je alles goed hebt gedaan, heb je uiteindelijk, na het heroïsche vechten in de keuken of het breken van het wereldrecord potjeslingeren, het zo verlangde appelmoes. Geel, slijmerig, brokloos en smaakvol. Er bestaan nog andere manieren om appelmoes tevoorschijn te toveren, maar die zijn óf illegaal, óf wansmakelijk, óf beide.

Zie ook[bewerken]