Die Welt: "Spanje is Oeganda niet"

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.11 juni 2012


BERLIJN - Journalisten van Duitse krant Die Welt kwamen deze avond tot de wereldschokkende conclusie dat Spanje Oeganda niet bleek te zijn. Wetenschappers in de Geografie zijn niet te spreken over het bizar staaltje journalistiek.

"Die Welt laat zich nu wel van een bijzonder eigenaardige kant horen," klinkt het bij Das Deutsche Geografische Institut (DGI). "Iedereen weet toch dat Spanje Oeganda niet is? Waar halen ze het toch vandaan?" De Bundestag veroordeelde deze onkunde al en excuseerde zich vervolgens tegenover de ministeries van Spanje en Oeganda. Frontman van Die Linke, Klaus Ernst, provoceerde de befaamde krant zelfs door te beweren dat de journalisten een vorm van verdoken racisme opperden. Die Welt ontkent dat ten stelligste.

Geen grap

"We zullen dit eigenaardige feit grondig onderzoeken, want dit is nogal intimiderend voor een medium dat zowel nationaal als internationaal heeft mogen genieten van een jarenlange uitstekende reputatie. En nu dit!" hekelt Die Welts hoofdredacteur. De journalisten in kwestie reageren verstomd op de heisa. "Dit is één groot misverstand. De bedoeling was om de economische situatie van Spanje te verwoorden en daarom hadden we een Afrikaans land als voorbeeld gebruikt. Natuurlijk is Spanje Oeganda niet."

Ook mensenrechtenorganisaties spraken van een schande. "Toch is dit een trieste woordkeuze. Je ontneemt alle kansen van een arm land door het meteen in diskrediet te brengen. Een simpele vergelijking is al genoeg. We laten het hier niet bij." Ook Greenpeace dreigt er een juridisch staartje aan te knopen.