OnNieuws:Een artikel schrijven

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het schrijven van een OnNieuwsartikel is eigenlijk helemaal niet moeilijk, alles wat je nodog hebt is inspiratie en kennis van de opmaak van een OnNieuwsartikel. Het allereerste wat je jezelf goed in de oren moet knopen is dat de regels die gelden op de rest van Oncyclopedia ook gelden voor OnNieuws. Als je nog niet eerder voor Oncyclopedia geschreven hebt valt het aan te raden dat je de beginnersgids leest en Oncyclopedia's uitstekende humorcursus.

Het aanmaken van een artikel[bewerken]

Nadat je een onderwerp hebt bedacht voor je nog te produceren journalistieke hoogstandje kan je dit artikel gaan aanmaken. Laten we zeggen dat je het artikel: "Ik schrijf een OnNieuwsartikel" gaat noemen. Om dit artikel aan te maken ga je naar de hoofdpagina van OnNieuws en tik je in het invulscherm links onder Help ons mee, die je weer kan vinden onder de poll en de strip.

Artikelscherm[bewerken]

Vervolgens wordt er geheel automatisch een standaardpagina voor je aangemaakt. Vooral niet schrikken als het er eerst ingewikkeld uitziet zodra je weet waar alles voor dient zul je zien dat het je allemaal veel moeite bespaart. Helemaal bovenaan staat:

{{OnNieuwsheader}} 

Deze regel zorgt ervoor dat je artikel een kop krijgt die aangeeft dat het een OnNieuwsartikel is en dat het op de voorpagina te zien zal zijn, haal deze regel niet weg.

{{datum|{{subst:CURRENTDAY}} {{subst:CURRENTMONTHNAME}} {{subst:CURRENTYEAR}}}}

De regel direct daar onder zorgt ervoor dat de correcte datum boven je artikel komt te staan, er komt dus keurig netjes te staan dat het vandaag 23 september in het jaar 2023 is.
In de ruimte daaronder kun je het eigenlijke artikel gaan schrijven, als je wilt zien hoe je die goed kan opmaken kun je ideeën halen uit andere artikelen die je op de hoofdpagina kan vinden.

Bronnensectie[bewerken]

Onder het eigenlijke artikel komt de bronnensectie, als je gewoon iets uit je duim hebt gezogen ("Ik schrijf een OnNieuwsartikel") kun je deze natuurlijk weglaten, in plaats daarvan kun je dan het originele reportagesjabloon onder je pagina zetten:

{{Originele reportage}}

Als je een parodie hebt gemaakt op een echt gebeurd iets, bijvoorbeeld de laatste domme uitspraak van Balkenende, dan is het handig dat je je bronnen vermeld, niet iedereen heeft die échte uitspraak misschien meegekregen. Daarvoor is een speciale manier, onder je artikel staat het volgende al klaar

*{{bron
 |url=
 |titel=
 |auteur=
 |pub=
 |datum=DAG MAAND, JAAR}}
  • Bij URL vul je de link in van het artikel dat je op internet hebt gevonden.
  • Bij titel de naam van het originele artikel. (deze mag je natuurlijk naar eigen inzicht aanpassen)
  • Bij auteur zet je degene neer die het geschreven heeft, staat dat er niet bij dan vul je gewoon de naam van de site is.
  • Daarnaast is en nog pub, hier moet de publicist vermeld worden, de naam van de site dus.
  • Ten slotte is er nog de datum, hier vul je, en dit had je vast niet verwacht, de datum dat het artikel gepubliceerd is in.

Klaar[bewerken]

Als je dan je artikel klaar hebt kun je het gaan opslaan, en het is goed, dan komt het misschien wel op de voorpagina te staan!. Als je een echt "Breaking News" artikel geschreven hebt zal het hele artikel worden uitgelicht, en echt "Voorpagina-Nieuws" worden!. En daarmee is deze hulp afgelopen. Veel geluk met het schrijven van een artikel!

Help ons mee!
OnNieuws is een krant met redacteuren. Niet zomaar redacteuren, nee, Oncyclopedische redacteuren. En daar hoor jij ook bij! Schrijf mee en maak OnNieuws nóg leuker dan het al is! Vul gewoon de titel in achter OnNieuws: en klik op aanmaken! Veel succes,

~ de Redactie


Maak een nieuw OnNieuws artikel aan:

Of maak een OnColumn aan:

Of plaats een OnVertentie: