Ook paus vindt N-VA gevaarlijk

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.9 januari 2013


Het is niet de eerste keer dat de paus politiek kleur bekent. Zo bleek hij vroeger nogal een zwak te hebben voor ecologisme en verklaarde zelfs Europas eerste Pope of Dope te zijn.

VATICAANSTAD - In een perscommuniqué met de Italiaanse openbare omroep Rai Uno verklaarde de paus (CD&DVD) gisteren dat "een Europa in economische moeilijkere tijden naar meer verbondenheid moet streven en alle populistische bewegingen met onafhankelijkheidsstreven die een gehele bevolking de kans om zich ten volle te kunnen ontwikkelen misgunnen, op hun plek moeten gezet worden." Politieke analysten vinden zijn uitlatingen erg opmerkelijk omdat de paus zijn eigen ideologische geschiedenis niet in acht neemt.

De paus sprak zijn verbolgenheid uit over de nationalistische zege in Catalonië en noemde in één adem de laatste electorale ontwikkelingen in Vlaanderen. Aansluitend gaf hij al zijn geloofsgenoten een boodschap mee. Met de woorden Quidquid agis, prudenter agas ("bezint eer ge begint") alludeerde hij op hun kiesgedrag. "Daarom bestaat er iets als scheiding tussen de Kerk en de politiek. Het is immers niet de eerste keer dat een geestelijke zich tegen het Vlaamse onafhankelijkheidsstreven keert en oproept om voor christendemocratische programma te kiezen. Dit is nogmaals een bewijs dat de vastgeroeste establishments de verandering willen tegengaan: ieder voor zichzelf, Zeus voor allen." reageert de N-VA opmerkelijk. "Wie gelooft die mensen eigenlijk nog?"

Aartsbisschop Léonard nuanceert de uitspraak van de paus. "Seperatisme is - als het volk dat zo beslist - een vorm van immanente gerechtigheid. Ik betreur wel dat de N-VA nooit eens mikt op de transcendentie van de menselijke psychose die in het kosmische waardenkader van tel is. Nu is er geen draagvlak voor een onafhankelijk Vlaanderen, dus daarover spreken is voorbarig. Alleen hoop ik dat met het confederalisme nog voldoende ruimte is voor een verregaande solidariteit voor hen die het met minder moeten stellen," aldus Léonard.

Eerder deze maand haalde premier Elio Di Rupo (PS) zwaar uit naar de N-VA en noemde de partij een gevaar voor het land. Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&DVD), de jongere broer van Herman Van Rompuy, riep in een Franse krant iedereen op om de polsen over te snijden wanneer N-VA het confederalisme in België zou doordrukken.