Oppositiebank failliet verklaard

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.7 september 2013


BRUSSEL - De Vlaamse oppositiepartijen Open Vld, Vlaams Behang, LDD en Groen zijn door de Vlaamse meerderheid van CD&DVD, N-VA en sp.a failliet verklaard. Met het vertrek van Sas Van Rouveroij als fractieleider voor de eerstgenoemde partij, is ook de meest enthousiaste investeerder in een constructief verhaal opgestapt. Bij gebrek aan soortgelijke investeerders, komt de de oppositiebank in geldnood.


Passiefzijde ook helemaal opgebruikt


Aan de passiefzijde van de balans blijkt dat in boekjaar 2018-2019 nagenoeg alle kapitaal is opgebruikt aan bezoldigingen en overige financieringen. Voor Open Vld geldt de sterke prijsstijging van de kleur blauw, die veel gebruikt wordt voor campagnemateriaal. "We zullen in de toekomst zilver of bladgoud overwegen," verklaart Dirk Van Mechelen, "ondertussen kunnen we toch niet meer onder stoelen en banken steken dat onze partij exclusiviteit uitstraalt. Het is voor ons dus actueel dat we naar goedkopere alternatieven grijpen." Het Vlaams Behang blijkt dan weer een aanzienlijk deel van het kapitaal besteed te hebben aan papieren Zonder Jihad-straatnaambordjes en andere zelfklevers. Filip Dewinter argumenteert: "Zolang die Vlaming kleeft, delen wij ook gratis stickers uit. Deze scanderen een tekst zoals 'Republiek Vlaanderen!'. Maar wees gerust hoor, wanneer Vlaanderen inderdaad een onafhankelijke republiek wordt zijn al deze financieringen niet meer nodig. Het is natuurlijk wel jammer dat beurs nu leeg is. Ik zou eens zoeken bij onze linkse rakkers met hun bakfietsen of geitewollen sokken (de partij Groen, nvdr.)." Het partijbureau van Groen was onbereikbaar voor commentaar, maar Wouter Van Besien schreef in een persbericht dat "de Vlaamse belastingbetaler bedankt wordt voor de nieuwe elektrische brommers waarmee ieder partijbestuurslid zal uitgerust worden" en dat "een milieuvriendelijke toekomst nu eenmaal wat geld kost". Of de Vlaamse belastingbetaler dit geld kon gebruiken om de eigen gepeperde energiefactuur te betalen, kon Van Besien niet kwijt.


Geen gevolgen voor de wereldeconomie


Europese topmannen Guy Verhofstadt (Open Vld) en Cohn-Bendit (ecologist) pleiten in koor voor een sterkere bankenunie. "Dat de Vlaamse oppositiebank failliet is verklaard komt alleen maar door een gevaarlijke neiging naar protectionisme," luidt het, "de Vlaamse regering wil geen open buitenlands bankenbeleid voeren, waardoor het niet op een eventuele steun van de internationale financiële wereld kan rekenen. Het nationalisme van een te sterke N-VA is hier een grote negatieve factor." Christendemocraat Wouter Beke, kopman van CD&DVD, stelt wel vragen bij dit statement. "Mijn partij en de katholieke zuil hebben heel lang extraatjes van de Dexia-pot kunnen afromen, maar we hebben hiermee nooit andere partijen of de burger in gedrang gebracht zoals de Vlaamse oppositiebank nu wel doet. Omdat de partijen in kwestie nu van de federale regering geld moeten vragen, vind ik het maar gepast dat zij de Belgen om vergiffenis vragen." Sp.a-topvrouw Caroline Gennez meent dat "dit soort protectionisme net niet de wereldeconomie schade kan toebrengen, maar dat de schade alleen beperkt is tot de Belgische en vooral de Vlaamse belastingbetaler." N-VA denkt eraan deze oppositiebijslag met onmiddellijke ingang stop te zetten. De socialistische vakbond noemt dit een asociaal en neoliberaal voorstel en plant acties.