Rellen in Sarkozië

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.20 maart 2009

Koning Nicolaas IV.

Van onze correspondent, Saint Nicolas - Al sinds de oprichting van het Sarkoziaanse Koninkrijk wordt elk jaar op 19 maart door republiekaanhangers de Mars van de Republiek gehouden. Eeuwenlang werd dit getolereerd, tot Nicolaas IV van Zeshoekistan gisteren aankondigde de mars te verbieden. Wat de Sarkozianen vooral dwarszit is dat dit dus 6 uur was voor de mars, die begint onder de Arc de Perdre en eindigt op de Champs-Ignons, zou worden begonnen.

Dit liep dan ook uit op rellen tussen de oproerpolitie en de inwoners van grote plaatsen als Lion, Ma Taille en ook de hoofdstad Saint Nicolas. De eerste rellen braken echter uit in Lolle, in Sarkoziaans-Vlaanderen, slechts een krap uur na het Koninklijk Besluit. Van daaruit spreidde het snel uit naar grotere steden en toen het geweld eenmaal Cannes-Nite bereikte, drie uur na het besluit, was er echt geen houwen meer aan.

Overal werden auto's in lichterlaaie gezet, gebouwen vernield, winkels geplunderd en monumenten bespuugd en beklad. Zelfs onschuldige inwoners en opgeroepen politie-eenheden waren niet veilig voor de laaiende menigte. In Duinpaal-en-Perk liep de situatie zelfs zo uit de hand, dat het gemeentehuis werd bestormd en de ambtenaren werden mishandeld en de stadhouder werd omgebracht.

Over de hele wereld is geschokt gereageerd op hoe extreem de hele situatie uit de klauwen liep. Zo zei keizer Janus IV: "Dit is niet hoe we met elkaar omgaan. Kan Sarkozië niet terug naar de Veocé-tijd, met de oude normen en waarden?" De enige die niet geboeid leek te zijn, was de Sarkoziaanse koning zelf. Wel zijn duizenden relschoppers opgepakt en per direct achter tralies gezet. Volgens Amnesty International is dit zonder eerlijk proces gebeurd en adviseert dan ook de EU stappen te ondernemen.

Het Verbond voor de Republiek Sarkozië heeft inmiddels gezegd de gang van zaken te betreuren en heeft zijn excuses aangeboden. Doch het lijkt erop dat de spanningen nog lang niet voorbij zijn en dat dit dus niet een al te slimme zet was van de koning. Eén ding is echter zeker. De Mars, een stukje cultuur, is verleden tijd.

Bronnen[bewerken]

RTL Nieuws - 20 maart - Ochtendbulletin - Rellen in Frankrijk na stakingen