Schrikkeldag mogelijk naar oktober

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.29 februari 2016


DEN HAAG - Actiegroep Oktober werpt een balletje op bij de regering om voortaan de vierjaarlijkse schrikkeldag aan oktober toe te voegen, in plaats van februari. Dit zou betekenen dat oktober iedere vier jaar 32 dagen zal hebben, in plaats van 31. De actiegroep vindt het oneerlijk dat sedert de invoering van de Juliaanse kalender zo'n tweeduizend jaar geleden alleen februari recht heeft op een extra dag.

Premier Mark Rutte van de VVD is enthousiast over dit plan. Volgens hem krijgen zo meer maanden de kans om te innoveren. Jesse Klaver van GroenLinks is echter fel tegen: "We moeten niet meer verdeeldheid zaaien over de maanden. Oktober heeft al veel dagen terwijl februari al behoorlijk kort is, dit past simpelweg niet in ons nivelleerbeleid."

Het verplaatsen van de schrikkeldag heeft ook consequenties voor degenen die op 29 februari hun verjaardag vieren. Van de ondervraagden die op deze dag geboren zijn, geeft echter 52 procent aan het geen probleem te vinden om voortaan hun verjaardag op 32 oktober te vieren.

Op dit moment is Actiegroep Oktober handtekeningen aan het verzamelen voor een referendum. Of een landelijk referendum levensvatbaar is, is nog onduidelijk. Mogelijk moet dit Europees geregeld worden.

Bronnen[bewerken]