Vaticaan in Crisis

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.De crisis is hard ingeslagen bij deze lokale inwoner.

30 september 2012

Door onze verslaggever, Mats Onnik.

VATICAAN - Maandag 24 september jongstleden kwamen wij van de OnNieuws-redactie bij onze grootste concurrent een artikel tegen dat ons zorgen baarde. Het schijnt namelijk zo te zijn dat de import van Nederlandse goederen naar het Vaticaan met maar liefst 75% is gedaald. Hoewel wij in Oncyclopolis daar natuurlijk geen last van hebben, was dit toch een reden voor onze Vaticaan-reporter, Mats Onnik, om de problemen tot op de bodem uit te zoeken.

Reden van de daling[bewerken]

Op het Vaticaan zijn tegenwoordig nauwelijks bloemen meer te vinden.

Onze zoektocht begint uiteraard in de plek die het hardst is getroffen door dit onheil. Nederland. In de hoofdstad van dit land ondervragen wij een willekeurige inwoner. "Sja, kijk, je mot het sjo sjien: Hier in Amsjterdam hebbe we d'r ook erreg lasjt fan. Mensjen die froeger een baan hadde in bijfoorbeeld transjport fan bloemen naar 't Fatikaan, hebbe nou geen werrek meer", verklaart Jan Cohen, "maar je mot 't ook fan de sonnige kant bekijke, ík heb te minste nog te frete."

Aan de andere kant van de transport linie, het Vaticaan zelf, moet de schade dus wel erg groot zijn. We ondervragen een plaatselijk inwoner, die een licht Duits accent lijkt te hebben. Zijn boodschap is gericht aan het Nederlandse volk: "Bedankt voor die bloeme, aber wir haben genüg gehabt. Die scheize ist simpfelwege nicht mir zu bezahlen für arme Katholieken", aldus Ben Edictus.

Rode cijfers[bewerken]

We hoorden het duidelijk. Het Vaticaan heeft geen geld meer. Ze hebben niet eens genoeg geld meer om een paar bloembollen te betalen. Maar na een grondige zoektocht door het Vaticaan blijkt de schade groter dan we hadden gedacht. Het Mariabeeld op het grote centrale plein blijkt ondergepoept door de duiven. Ze begint er sip van te kijken. Jezus in haar armen, stervend. Het is allemaal erg tekenend voor de schrijnende situatie in de gelovige hoofdstad. Als we de gebouwen instappen, zien we een stoflaag van dik drie dagen oud. Op de deur van het schoonmaakhok hangt een post-it: "Curabitur in velit sed ego rursus biduo." Wie weet wat voor een droevig bericht er schuil gaat achter deze mistieke tekst van een lang verloren taal? Joost, misschien.

Maar hoe erg is deze situatie? Hij is ten minste 'erg' te noemen. Dramatisch, zelfs. Of om van te huilen, minimaal. Maar vooral jammerlijk. Zonde. Best wel vervelend. Volgens Nu.nl stond het Vaticaan namelijk zelfs in het rood! Met bijna, wat zeg ik, ruim, nee dik 15 miljoen euro! Dat moet allemaal van de belastingbetaler afkomen. Je zou natuurlijk zeggen dat ze dan wel zorgen dat ze de problemen met wortel en al verdelgen. Maar niets is minder waar. Bijna 14 dagen later kwam bij dezelfde nieuwsbron het bericht binnen dat de problemen nog steeds niet waren aangepakt, en dat de financiën van het Vaticaan nog stééds onhelder waren. Is dat niet verschrikkelijk? Nog even en we gaan allemaal failliet.

Contra-Deconfiture[bewerken]

Het is dus vrij duidelijk dat er centjes verloren gaan, maar hoe kunnen ze uit deze tragische situatie komen? Het antwoord daarvoor lijkt vrij simpel, zegt deheer Rutte, de plaatselijke hovenier: "Net als bij mijn werk, ligt het antwoord voor de hand. Iedereen moet snoeien om te groeien, en als dat niet werkt, trek je gewoon de plant met wortel en al de grond uit. Vrij vertaald, betekent dat dus: Je moet eerst bezuinigen, en als dat niet werkt, moet je gewoon helemààl niets meer uitgeven."

Het Vaticaan heeft al bezuinigingen aangekondigd. Zo heeft de organisatie zijn Duitse tak al opdracht gegeven minder geld te besteden. De Katholieken aldaar, krijgen geen commnunie als ze geen kerkenbelasting betalen. Zonder communie kun je jezelf ook geen communist noemen, en dat schijnen vooral de Oost-Duitsers erg te vinden. De verwachting is dan ook, dat dit de komende tijd veel geld gaat opleveren aan extra belastingen.

In Vaticaanstad zelf wordt ook flink bezuinigd, en ook de plaatselijke bevolking werkt, vrijwillig, hard mee aan de bezuinigingen. Zo heeft de butler van de paus gezegd mee te willen helpen om de kerk schoon te vegen. Dat getuigt toch van de grote noodzaak. De butler: "Kijk, ik wilde gewoon mijn leider helpen. Hij heeft al zoveel voor ons gelovigen gedaan. Dankzij hem mag ik nu eindelijk mijn vrouw bespringen met een kapotje, en ook de kinderen zijn tegenwoordig door dit nieuwe gedoogbeleid veilig voor de soa's van priesters in heel Europa."

Dat de nieuwe motivatie voor geld in de kerk ook sterke keerzijdes heeft, erkent ook de plaatselijk politie-chef, Wout Juuten: "Laat ik allereerst beginnen met uit te leggen hoe waarlijk blij ik ben met dees' nieuw mentaliteit. Ja, waarlijk blij. Zeker wel. Het laat zien dat het Vaticaan ook op een eerlijke manier aan haar geld kan komen, en het kan behouden. Maar, en zo blijf ik zeggen, als het maar eerlijk blijft. Ja, het moet eerlijk blijven. En tot nu toe, was er weinig reden om aan te nemen dat dat niet zo was. Ja, tot nu toe. Maar laatst zijn wij toch wel heel erg geschrokken. Er waren namelijk vúúrwapens aangetroffen in een kerk! Ja, vúúrwapens! En dan niet van het type voor de eendenjacht, nee, dit was het type dat duidelijk bedoeld was voor de handel! Ja, ja!"


U hoort het, het Vaticaan doet er alles aan om deze verschrikkelijke situatie ongedaan te maken. Of dit lukt, is nog maar de vraag. Wij houden u op de hoogte. Dit was Mark Onnik, meesterverslaggever.

Bronnen[bewerken]