OnWoordenboek:V

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Driehoek1a.pngIndex:
Hoofdpagina

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

Getallen en zo.

V[bewerken]

Zie het alfabet

Vaas[bewerken]

De vaas (ook wel bekend als bloempot), is een simpel wezen wat vaak gebruikt wordt in huizen, met name in toiletten waar meestal bloemen in zitten, onder de spreuk: "Een bloemetje op iedere WC is OK!" omdat de meeste mensen het vervelend vinden om tegen een kale muur aan te kijken als men op de wc zit en de vazen graag weer populair willen worden, op uitzondering van het WC-muurtennis met het welbekende <U kijkt naar links. Kijk nu naar rechts> en <U kijkt naar links. Kijk nu naar rechts>.

Vakantie[bewerken]

De term "vakantie" is, uitgesproken met een uitroepteken en bijhorend verheugd sprongetje in de lucht, strikt voorbehouden ter benoeming van de zeldzame periodes in het menselijk leven waarin deze mens zich kan wijden aan de voor dit leven essentiële zaken, zoals reizen, drinken, en bovenal niets doen, en hiervoor gesponsord wordt door de staat en/of de bedrijfswereld. De bijzonder lange, afmattende en geestdodende periode tussen twee vakanties wordt doorgaans "werk" genoemd, hoewel het verschil tussen beide niet bij iedereen meteen waarneembaar is. Dit laatste is voornamelijk te wijten aan het gedrag van mensen die op hun werk niks uitvoeren en andere mensen die tijdens hun vakantie allerlei werk verrichten. Vakanties zijn, ongeacht hun lengte, altijd, immer en steevast te kort.

Van[bewerken]

Wanneer een vandaal eindelijk gegrepen en door onthoofding geëxecuteerd wordt, dan blijft er -in tegenstelling tot wat er bij andere terechtstellingen gebeurt- nog minstens één bruikbaar lichaamsdeel over, en wel het hoofd. Dat vindt dan zijn toepassing in zinnetjes van elke dag.

Veer[bewerken]

De veer is een in onbruik geraakt schrijfgerei, dat verstrekt werd (en nog kan worden, maar er is geen vraag meer naar) door vogels, wiens lichaam er volledig is mee bedekt. Eenmaal de veer uit het vogellichaam gerukt, kan het gedeelte dat in in dat lichaam verankerd zat, in inkt worden gedoopt, en kan ermee geschreven worden. Na de komst van respectievelijk vulpen, balpen en viltstift, maakte de iphone definitief een einde aan het begrip "schrijven", en dus ook aan de verenmarkt. De zeldzame zonderling die tóch nog wil schrijven, en dan nog liefst met een veer, kan terecht bij een gespecialiseerde schrijfveerganzenkweker in Ganzegem (West-Vlaanderen).

Verbaal[bewerken]

Je bent verbaal als je mond op en neer beweegt, je je tong laat bewegen, en er gebrabbel uit je mond komt. Alleen met dat gebrabbel kom je nog niet ver, aangezien alleen baby's gebrabbel verstaan. In het dagelijkse leven verstaan mensen elkaar alleen als dat grappig gebrabbel ook nog een mooi geheel vormt.

Verrekijker[bewerken]

Een verrekijker is een ding wat je gebruikt om naar iets te kijken wat je normaal niet goed kan zien, omdat je dan waarschijnlijk een bril nodig hebt, maar je bang bent dat je gepest wordt als je die draagt. Dus koop je een verrekijker om je buurvrouw met haar mooie slipje te bekijken, als je slim bent doe je wel een Alienpak aan zodat ze je niet herkent.

De verrekijker stamt uit het jaar 1867, dit is tevens ook het geboortejaar van Rita Verdonk. Het voorwerp werd uitgevonden in Vught, Noord-Brabant, door een man die naar zijn buurvrouw wilde kijken. Hij kon haar niet goed zien, ondanks dat hij een bril droeg. De man bedacht om alle brillen uit de buurt te verzamelen en deze achter elkaar te plakken. En wis en waarachtig, de verrekijker was geboren!

Vibrator[bewerken]

Zeer schadelijk insect dat door middel van ultrasoon geluid een verwoestende uitwerking heeft op palen en dan vooral palen die boven water staan..

Villisme[bewerken]

Villisme is een ideologie die stelt dat het dorp als politieke eenheid overeen moet komen met het dorp als sociaal-culturele eenheid. Er zijn verschillende vormen van villisme te onderscheiden, waaronder carnavalsvillisme, cultureel villisme en enkelvoudig villisme. Het verschijnsel (of in ieder geval de naam ervoor) is afgeleid van het Latijn "villa" (= dorp, huis) en ontstond, omdat een randstedeling een mail aan het schrijven was aan een Twentenees, Twentenaar, Twent. Het is sterk verbonden met de gedachte van het blijven wonen en werken in het oorspronkelijke dorp, vaak de geboorteplaats van de desbetreffende villist of de plaats waar familie en vrienden wonen.

Vincent[bewerken]

Vincent is de meest voorkomende vrouwennaam in Nederland, Duitsland en Litouwen. De naam Vincent is afkomstig uit de Maya-tijd, waarin het gebruikelijk was om een vin van een buidelstaartrog op een cent te plakken. Dit diende destijds als versnapering en werd voornamelijk gegeten door schoonmoeders die opnieuw zwanger wilden worden.

Viscirkel[bewerken]

Een viscirkel is de benaming voor een reeks gebeurtenissen die zichzelf herhaalt, hierdoor komt er nooit een einde aan een viscirkel. Een beroemde viscirkel is "Eet zaad", deze behoeft natuurlijk geen uitleg. Let wel: Men kan met een viscirkel ook een 'visuele' cirkel bedoelen, dit komt echter zelden voor. De viscirkel is een samenvoeging van het begrip vicieuze cirkel uit het Oud-Nederlands. Dit geheel nieuwe begrip is ontstaan op een bijeenkomst van wijze mannen uit het zuiden. Zij hebben na het nuttigen van enkele bospaddestoelen hun wijsheid gebonden. Op deze manier is le salmonboucle en zelfs le salmonboucle est bouclé ontstaan, ofwel de viscirkel.

Vissen[bewerken]

Vissen zijn doorgaans geschubde dieren die spartelen als ze op het droge zijn en zich als een vis in het water voelen als ze in het water zwemmen. Zie ook chemisch bewerkte vis.

Vista[bewerken]

Vista is het nieuwe systeem van Bill Gates, de opvolger van het bekende XP. Vista is de afkorting voor: Virussen, Infecties, Spyware, Troyans en Adware. De uitspraak van Bill Gates over dit systeem is dan ook; "Wow! Zo snel is Windows nog nooit vastgelopen! Ultiem!"

Visstick[bewerken]

De visstick is een vis die door veel mensen als huisdier wordt gehouden. Deze dieren leven vooral in de diepvries. Het is nog steeds onzeker of deze dieren ook ooit op de polen hebben geleefd, ook al zijn ze bestemt tegen lage temperaturen.

Visstickoorlog[bewerken]

De visstickoorlog is een oorlog die werd aangevoerd door Kapitein Iglo. Hij ving vissticks uit de Grote Oceaan. Hierdoor onstond er een rel tussen Kapitein Iglo en dierenverzorgers. De dierenverzorgers vonden dat vissticks niet om op te eten waren maar dat ze in de diepvries moesten leven. Deze oorlog vond plaats in Canada tussen 1977 en 1980. Het was vooral een burgeroorlog. Toen Kapitein Iglo de relschoppers had verslagen was de oorlog voorbij.

Vlees[bewerken]

Vlees is de grillige substantie die moeilijk te controleren is wanneer ze nog deel uitmaakt van een levend wezen dat niet als een plant of een microbe kan beschouwd worden, en nog moeilijker te controleren is wanneer ze na het schielijk overlijden van de drager in een industrieel circuit terechtkomt. In principe is deze stof eetbaar, maar de weg van drager naar verbruiker is zó met hygiënische obstakels bezaaid, dat een deel van de mensheid, de wanhoop nabij en het water tot de lippen, haar vleesconsumptie vervangen heeft door het gebruik van tofu.

Vliegramp[bewerken]

Een vliegramp is een sporadisch optredende situatie waarin je dode vlieg niet zonder vieze vingers van je vliegenmepper kan pulken.

Vlinderdas[bewerken]

Een vlinderdas is een soort Das die 's zomers achter vlinders aan zit. Deze dassen worden dan nogal vaak door een hond gevangen, omdat ze steeds omhoog zitten te kijken naar de vlinders in plaats van om zich heen.

Vloeistof[bewerken]

Dat niet alle stof opwaait of doet niezen, een weggalopperende cowboy aan het zicht onttrekt of tot nadenken geeft, bewijst het bestaan van vloeistof. Dit stof vloeit, in plaats van zich neer te zetten op kostbare voorwerpen totdat een onhandige dienstbode de boel aan scherven mikt. Water is een vloeistof, behalve wanneer het frisjes wordt. Zuurstof is een vloeistof, wanneer het voldoende frisjes is, tenminste. Heineken is een vloeistof.


Vmma[bewerken]

De Vmma oftewel Vlaamse Media Moeders Aanpakken, is het hoerenhuis van VTM en 2BE. Dit bedrijf staat bekend voor zijn kerstparades doorheen Vlaanderen. Hierbij wordt snoep uitgedeeld aan nietsvermoedende kinderen, die na het eten hiervan de slaafse volgeling worden van Tita Tovenaar. Hij/zij dwingt deze kinderen om VTM Kazoom te kijken EN hun ouders mee te laten kijken. De hulpjes van Tita Tovenaar, Wicky de Viking en K3 zijn de belangrijkste hersenspoelers.

Ook maakt de Vmma veel reclame om het grootste familiebedrijf van het land: Van den Bossche Electronics. Deze sluikreclame werd reeds aangekaart in het Vlaams Parlement en bij mediaminister Ingrid Lieten, maar er werd niets mee gedaan.

VOC[bewerken]

Dat hebben we nodig, meer van die lekkere VOC mentaliteit!
~ Jan Peter Balkenende over asielzoekers.

VOC (Veel Op Cee) is een afkorting voor mensen die varen, landen plunderen, massa's geld verdienen en mensenrechten voor watjes vinden.

De VOC is opgericht Anno 1656 en organiseerde Cruisereizen voor Negers uit Afrika richting Amerika. Het werd echter nooit een succes omdat de service en de slaapplaatsen te wensen overlieten. Het was dan ook waanzin om 800 passagiers op zo'n bootje te laden.

De VOC dient niet verward te worden met de VIC-dorpen.

Vogelbekdierenjager[bewerken]

Een vogelbekdierenjager is een persoon dat altijd achter dingen aanzit die er gewoonweg niet zijn (of niet bereikbaar), zoals de verbanning van alle islamitische mensen uit Redlop gewretaw saak (Geert Wilders), het communisme (Karl Marx), de uitroeiing van het terrorisme (George Bush), de verlossing (Hindoes), de vergoddelijking van Wuppo (wuppoisten) en de kans dat Rita Verdonk's auto eindelijk eens start. Hiervoor gebruiken zij mitrailleurs, die op hun beurt weer leiden - in combinatie met de vogelbekdierenjagersmitrailleursverplaatsingsvoertuigen - tot Vogelbekdierenjagersmitrailleursverplaatsingsvoertuigenbrandstofontstekingsgevaar, het dikker worden van Hilary Clinton's kont, en het broeikaseffect.

Vogelverschrikker[bewerken]

In Sovjet Rusland, vogel verschrikt JOU!!
~ Situatie in Sovjet Rusland

Een vogelverschrikker is een soort sokpop, gebruikt door boeren als vermaak. Deze boeren zullen echter beweren dat de vogelverschrikker vogels wegjaagt, maar eigenlijk poepen de vogels op de vogelverschrikkers.
De vogelverschrikker is tevens een straf die in de middeleeuwen (toen je poep nog met lange oe schreef) werd gebruikt om misdadigers te straffen en het volk te vermaken. Net als boeren. Hierbij werd de misdadiger opgehangen aan een stok, waar een vogelverschrikker van de boeren normaal ook aan hangt. Hierbij zouden de vogels de misdadiger eens in de zoveel tijd bezoeken en regelmatig geschenken achterlaten. Deze straf is echter afgeschaft omdat dit te smerig om aan te zien zou zijn volgens verschillende organisaties. Nu worden er alleen maar sokpoppen voor gebruikt. Hier hebben vogels letterlijk en figuurlijk een schijthekel aan omdat ze dan geen vers vlees kunnen krijgen.

Volkswaggel[bewerken]

De Volkswaggel (of VW/Vius Wius) is een auto. Deze auto is (op initiatief van KPN) bedacht als nieuwe uitvoering van de Volkswagen. Deze beschikt over een Dongel en een Paraplof en is alleen te gebruiken als Carnaflapswaggel.

Volledig[bewerken]

Volledig wordt gezegd van iets dat helemaal gevuld en tegelijkertijd totaal leeg is. (voorbeeld: het hoofd van een ambtenaar). Hiervan afgeleid zijn:

  1. Onvolledig - iets dat tegelijkertijd niet vol en niet leeg is
  2. volledigheidshalve - half helemaal vol en half helemaal leeg
  3. Onvolledigheidshalve - half niet helemaal vol en tegelijk half niet helemaal leeg.

Vriendelijke deler[bewerken]

Een vriendelijke deler van twee gehele getallen a en b is een geheel getal dat, een deler is van a of van b maar niet van zowel a als van b. De etymologie van de uitdrukking vriendelijk in deze context is onzeker, aangezien eigenschappen als vriendelijkheid doorgaans niet aan getallen worden toegeschreven.

Anderzijds hoort men weer geluiden als: "Och, dit kan er makkelijk bij".

Een voorbeeld van een vriendelijke deler van de getallen 5 en 9 is het getal 3, dat immers wel deler is van 9, maar niet van 5.

Vrije School[bewerken]

Een Vrije School is een school waar je manden leert vlechten, haken, naaien, breien, potten bakken, hamers van hout maken, en een beetje wiskunde leert. Verder doe je niet veel. Over heel de wereld zijn Vrije Scholen, ook wel bekend als een Rudolf Steiner school. Rudolf Steiner was een sadist ontdekkingsreiziger en filosoof, en is de oprichter van de Vrije School.

Rudolfs filosofie

Een bekende quote van Rudolf Steiner over de Vrije School (bedenk dat hij dit met een Duits accent zegt):
"De kinderen leren niks, en daarom vinden ze het hier zo leuk. Ze kunnen volledig van hun puberteit genieten, en hoeven geen belangrijke beslissingen te maken voor hun 30ste levensjaar. Wij stellen alles liever zo lang mogelijk uit. Kinderen baren, dat is belangrijker dan school. Daar krijgen de jong-volwassenen op de Vrije School alle tijd voor, leren doen ze toch niet."

Vuurwerk[bewerken]

Pieperster4.png


Is dit het?

(onzijdig). De betekenis van dit woord is in de loop der tijd verloren gegaan. Het wordt enkele malen teruggevonden in de verbrande resten van de boeken en kranten uit de eerste decennia van de 21e eeuw, met als laatste vermelding een fragment uit 2013, waar er sprake was van een verbod op het zogeheten vuurwerk. De betekenis blijft ongewis. Met werk schijnt het niets te maken te hebben, want het beroep 'vuurwerker' is onbekend en waar dat werken met vuur dan uit zou bestaan is ook door De Laatste Afrekening van 2017 in de vergetelheid geraakt. Toch schijnt de overgeleverde halve zin uit 2004 "... gaat voor vuurwerk zorgen" te wijzen op een economische bedrijvigheid. Er is echter geen spoor gevonden van een toename van een dergelijke bedrijfstak, noch is het bekend hoeveel werkgelegenheid hierdoor geschapen werd. In ieder geval wens ik u alvast een gelukkig nieuwjaar en laat de sissers en ploppers maar vrolijk knisperen. Houdt u wel de geluidsmeter in de gaten? We willen vast geen negatieve aantekening in onze overlastquotientrantsoenskaart.Driehoek1a.pngIndex:
Hoofdpagina

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

Getallen en zo.